Nej till Putins invasion av Ukraina!

Stöd det ukrainska motståndet! Solidaritet med den ryska oppositionen mot kriget!
1.

Strax före gryningen den 24 februari 2022 inledde den ryska armén sin invasion av Ukraina, bombade landets inre delar och korsade landets gräns i norr, öster och söder och gick i riktning mot Kiev. Denna aggression har redan lett till många döda, både civila och militära. Den ukrainska armén och befolkningen försvarar sig, flera städer håller ut mot angriparen. Hundratusentals ukrainare har gått i landsflykt, men motståndet fortsätter. Det ukrainska folket gör motstånd, med och utan vapen.

Kremls erkännande tre dagar tidigare av ”folkrepublikerna” Donetsks och Luhansks ”självstän­dighet” och den ryska arméns officiella inmarsch på deras territorium var bara ett förspel till invasionen, som syftar till att fullständigt underkasta sig grannlandet.

Det är en militär invasion av en kapitalistiskt oligarkisk, enväldig och imperialistisk regim, vars mål är att återupprätta det ryska imperiet.

2.

Putin har inte gjort någon hemlighet av sin storryska nationalism, och har sedan 2014 vidtagit konkreta åtgärder för att angripa Ukrainas suveränitet. Hans chauvinistiska, pseudohistoriska förklaring som beskyller Oktoberrevolutionen 1917 för att ha upprättat ”tre olika slaviska folk: ryssar, ukrainare och belarusier istället för den stora ryska nationen” är inte något nytt påhitt.

Invasionen av Ukraina följer ett storryskt chauvinistiskt och imperialistiskt handlingssätt som har inletts i olika sammanhang och faser sedan Sovjetunionens sönderfall: från användningen av ”energikrig” (genom att utnyttja priser och alternativa oljeledningar) till utnyttjandet av konflikter mellan nationella minoriteter som i Moldavien (med bildandet av ”Republiken Transnistrien” med stöd av den ryska armén 1990-1991) och i Georgien (med bildandet av ”Republiken Abchazien” 1992), och senare kriget med Georgien om kontrollen över Sydossetien (2008), men också direkt förtryckande krig som ockupationen av Tjetjenien (1994-1996 och 1999-2009).

Varenda gång handlar det om att skydda Kremls intressen eller erövra territorium. Men internationellt motsvarade Putindecennierna (2000-talet) (åter)uppbygget av en stark stat (kontrollerad av dess oligarker) som moderniserade dess militärapparat, upprättade en Euroasiatisk ekonomisk union – med sina militära dimensioner.

En ny fas

En ny fas inleddes 2014 med den ukrainska krisen och Janukovytjs fall (som beskrevs som en ”fascistisk kupp” under NATO:s beskydd) följt av annekteringen av Krim och inrättandet av separatistiska ”republiker” i Donetsbäckenet i Ukraina, under kontroll av proryska legosoldater.

Det militära stödet till Lukasjenko i Belarus mot det folkliga upproret 2020 och den militära interven­tionen (via OTCS – Fördragsorganisationen för Kollektiv Säkerhet, under rysk hegemoni) för att ”normalisera” Kazakstan i januari i år fick Putin att känna sig starkare, i ett sammanhang där USA lidit nederlag i Afghanistan och öppna sprickor uppstått bland NATO:s medlemmar kring tviste­frågor om energin (gasledningen).

Ukraina är ett självständigt land som har upprätthållit en formellt demokratisk regim. Ryssland har ett auktoritärt, förtryckande parlamentariskt system med medlemmar från yttersta högern i Duman. I Ukraina var yttersta högern och fascistiska styrkor synliga under Maidanprotesterna 2014. Den ryska invasionen riskerar att stärka yttersta högerns styrkor både i Ryssland och Ukraina. Ledande personer från den internationella yttersta högern och nyfascistiska styrkor ger ett öppet stöd till Putin.

Invasionen av Ukraina syftar helt klart till att införa en marionettregim som är underdånig Kreml och Vladimir Putin.

3.

Putins propaganda försökte rättfärdiga angreppet genom att säga att NATO:s utvidgning österut hotade Rysslands existens. NATO (som vi har varit mot ända sedan dess bildande) är USA-imperia­lismens och dess allierades verktyg, och byggdes ursprungligen upp mot Sovjetunionen och det kommunistiska Kina.

Logiskt borde NATO ha upplösts i och med upplösningen av Warszawapakten i juli 1991, men de efterföljande USA-regeringarna har inte bara bibehållit den utan också fortsatt att utvidga den. Vi avvisar de kapitalistiska staternas tävlingsinriktade logik som leder till en anhopning av allt kraftfullare vapen. Det är detta som motiverar motståndet mot NATO bland stora delar av världens befolkning – och det är inte vad Putin ägnar sig åt!

Men i en del länder som har varit koloniserade av tsarismen eller kuvade av Sovjetunionen, stöddes en anslutning till NATO av befolkningarna i förhoppning om att det skulle skydda deras oberoende. Vi menar istället att medlen för att försvara freden är att avskaffa ojämlikhet och få till stånd en nödvändig social, miljö- och demokratisk utveckling.

Kampen mot NATO:s utvidgning österut går idag via ett kompromisslöst försvar av nationella och demokratiska rättigheter för de folk som hotas av den ryska imperialismen.

NATO och Ukraina

Vi kräver en upplösning av NATO, men det är inte den fråga som den ryska imperialismens försök att annektera Ukraina ställer. Istället förnekar det nationens själva existens – Putin hävdar att Ukraina är ett påhitt av Lenin och bolsjevikerna. USA-imperialismen drar bara fördel av detta brådstörtade agerande av den nya tsaren i Kreml.

Vi stöder det ukrainska folkets rätt till självbestämmande och skydd för de nationella minoriteternas rättigheter i landet. Varken Ryssland eller NATO kommer att försvara dessa rättigheter. Vi kräver att de avvecklar alla militära baser utanför sina hemländer, och att det USA-ledda NATO och det ryskledda CSTO avvecklas. Hotet att använda kärnvapen måste bestämt förkastas på varje nivå.

Vid en tidpunkt då det absolut mest brådskande på global nivå borde vara kampen mot de allt snabbare klimatförändringarna, visar de militära äventyren och imperialisternas utveckling av alltmer sofistikerade vapensystem att folken behöver avsätta sina oansvariga ledare och förändra hur samhället fungerar: låt oss genomdriva solidaritetens och fredens logik mot den övergripande konkurrens som kapitalismen leder till!

4.

När Tjeckoslovakien invaderades 1968 kunde de modiga ryska motståndarna till invasionen räknas på ena handens fingrar, men samma dag som Ukraina invaderades gick tusentals människor ut på gatorna i omkring 50 ryska städer, för att trotsa myndigheterna och protestera mot Vladimir Putins angrepp på Ukraina. ”Nej till krig!” ropade demonstranterna, mest unga människor, på eftermiddagen och tidiga kvällen på gator och centrala torg i Moskva. St Petersburg, Novosibirsk, Jekaterinburg, Krasnodar och Murmansk.

2014 fanns ett utbrett stöd inom den ryska befolkningen för annekteringen av Krim, men idag finns det motstånd till och med inom etablissemanget, något som kan leda till Putins fall.

170 ryska journalister och utrikespolitiska experter har skrivit ett öppet brev som fördömer Ryska federationens militära operation i Ukraina. ”Krig har aldrig varit och kommer aldrig att vara en metod för att lösa konflikter, och det finns inget som rättfärdigar det”, skrev de.

Sedan protesternas första dagar har regimen gjort tusentals arresteringar och polisen har behandlat de arresterade demonstranterna brutalt. Den har också beordrat begränsningar av de sociala nät­verken, som anklagas för att ”kränka mänskliga rättigheter och grundläggande friheter såväl som ryska medborgares rättigheter och friheter”!

Trots förtrycket fortsätter en antikrigsrörelse att utvecklas i Ryssland! Den förtjänar den inter­nationella arbetarrörelsens solidaritet.

5.

Inför kriget i Ukraina är det en plikt för alla aktivister inom arbetarrörelsen och de sociala rörelserna, alla de som har mobiliserat mot kriget, att stöda den förtryckta ukrainska nationens motstånd. För att stoppa detta krig måste Putinregimen beläggas med sanktioner och det ukrainska motståndet mot aggressionen understödjas.

  • Omedelbart tillbakadragande av de ryska väpnade styrkorna från allt ukrainskt territorium, inklusive de områden som har ockuperats sedan 2014.
  • Solidaritet och stöd för det ukrainska folkets väpnade och obeväpnade motstånd. Vapenleveranser på det ukrainska folkets begäran för att bekämpa den ryska invasionen av dess territorium. Det här är grundläggande solidaritet med offren för aggression.
  • Stöd till den ukrainska befolkningens alla former för självorganisering för ömsesidig hjälp och motstånd.
  • Stöd till de sanktioner mot Ryssland som det ukrainska motståndet har krävt, och som begränsar Putins förmåga att fortsätta den pågående invasionen och överhuvudtaget hans krigshetsande. Avvisa alla sanktioner som drabbar det ryska folket mer än regeringen och dess oligarker.
  • Öppna gränserna och välkomna befolkningar som tvingats fly från krig genom att ge dem den kort- och långsiktiga praktiska hjälp som krävs, och speciellt ta hänsyn till det faktum att den överväldigande majoriteten är kvinnor och barn.
  • Avskriv Ukrainas skuld, ge humanitär hjälp till civila, fackliga och folkliga organisationer i Ukraina!
Internationalistisk solidaritet

Vi försäkrar vår fullständiga solidaritet med de som mobiliserar mot kriget i Ryssland och de som kämpar för att försvara Ukrainas självständighet.

Folkens intressen, deras rätt till fred och trygghet försvaras varken av USA-imperialismen eller NATO eller den ryska och kinesiska imperialismen. Dessa ytterst allvarliga händelser påminner oss mer än någonsin om behovet att bygga internationalistiska mobiliseringar för att ge folket en röst som skiljer sig från staternas röster, och i solidaritet med det ukrainska folket mot all den politik som angriper och förtrycker dem. Regeringarna kommer inte att ta initiativ till denna marsch framåt mot fred. Vi måste själva organisera den.

  • Nej till förtrycket av antikrigsrörelsen i Ryssland. Bygg en aktiv och synlig solidaritet med denna rörelse. Uppmana ryska soldater att vägra delta i invasionen och organisera solidaritet med dem, inklusive politisk asyl om de begär det.
  • Stöd de progressiva krafter som kämpar för demokrati och social rättvisa i Ukraina. Bygg alla tänkbara kontakter för att utveckla en dialog med dem om vägen framåt till en rättvis fred.
  • För en internationell solidaritet med vårt eget samhälleliga läger! Bygg band mellan det arbetande folket och folkliga rörelser som kämpar för demokrati och social rättvisa i Ryssland, Ukraina och andra länder i regionen såväl som internationellt.
  • Bara den internationella arbetarklassen kan skapa en bättre värd, under en kamp tillsammans med alla förtryckta och utsugna folk för fred och mot imperialism, kapitalism och krig

Fjärde internationalens exekutiva byrå, 7 mars

Från International Viewpoint, 7 mars 2022. Översättning från engelska, Göran Källqvist. Publicerad här i samarbete med Marxistarkivet.

Läs mer om Ukraina:

Se också texter på Marxistarkivet.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.