Flyttbolagshärvan i Borås

Borås Tidning (BT) har i en stor reportageserie gått igenom en stor härva med fifflande och fuskande flyttbolag i Borås. Det handlar om att kunder lurats på både ägodelar och pengar.  Vidare att personer id-kapats och utnyttjats och att bolag ägts och skötts genom bulvaner. Huvudpersonerna har också regelbundet uppträtt med falsk identitet och kallat sig andra saker än vad de heter. I vissa fall har det bara varit något de kallat sig medan det i andra fall handlat om identiteter de skaffat sig genom id-kapning.

Avslöjandet i BT handlar om tre bröder och en mängd flyttföretag som de drivit såsom Arnesflytt AB, Johanssons flyttexpress AB, Vivasflytt städ AB, Nordlundsflytt AB, Visma flytt & städ, Flyttmannen i Europa AB och Gbg direktflytt AB. De tre bröderna heter Idris Fakhro, Zakaria Fakhro och Ibrahim Fakhro. Alla tre bor i Borås.

Arnesflytt AB

Idris Fakhro är vd, styrelseledamot och ägare av bolaget. Han har förmått en anställd i företaget, Markku Nordlund, att ta stora lån för att få bli delägare. Idris Fakhro köpte dock istället guldtackor för dem och de gick aldrig in i företaget. Bolaget har anmälts till Allmänna reklamationsnämnden och polisen vid många tillfällen.

Idris Fakhro kallar sig i allmänhet för Linus Karlsson vid kontakter med kunder och utomstående. Han marknadsför företaget under en falsk profil på Facebook med det namnet. Som styrelsesuppleant i bolaget anges en äldre kvinna i Kungsbacka vid namn Anna Säve. Hon är också styrelsesuppleant i Auxilio Personlig Assistans AB där Idris Fakhro är ordinarie styrelseledamot och VD. Tidigare hade detta bolag andra ägare.

Johanssons flyttexpress AB

Zakaria Fakhro sköter företaget enligt vad BT:s uppger. Den formella företrädaren, Ibrahim Esmaail som på pappret är ägare, VD och ende styrelseledamaot, hänvisar till en vän när någon kontaktar honom. Denne vän kallar sig Isak Nordlund vid kontakter men det handlar enligt Borås Tidning om Zakaria Fakhro. Han har också en falsk facebookprofil med detta namn.

I företagets kommunikation med Tillväxtverket står en Isak Yngvild som kontaktperson för Johanssons flyttexpress. Det finns enligt BT ingen med det namnet i Sverige. Inkomster till företaget har kommit in på ett kapat bankkonto och adressen är en postbox i Göteborg.>

Vivasflytt städ AB och Nordlundsflytt AB

Dessa två bolag registrerades av Ibrahim Fakhro med en annan person som företrädare. Denne hoppade av och polisanmälde. I början av 2022 ändrades styrelsen i bägge bolagen och en ny person blev VD och styrelseledamot. Han heter Sebastian Sundling, bor i Svenshögen i närheten av Stenungsund och har blivit id-kapad. Det är enligt BT troligen Ibrahim Fakhro som kapat hans identitet och också använder den.

Vivasflytt städ AB har nio betalningsförelägganden. Bernt Arne Johansson i Svaneholm är upptagen som suppleant i styrelsen för Nordlundsflytt AB medan Saad Hasoun är suppleant i Vivasflytt städ AB.

Visma flytt & städ

Visma flytt & städ är en enskild firma. Den är knuten till en person, Nouri Lata, som sitter i fängelse. BT uppger att det egentligen är Ibrahim Fakhro som skött åtminstone delar av företaget. I annonser för företaget står enligt BT en Noel B**** som kontaktperson men det är i själva verket bara ett alias för Ibrahim Fakhro. Bolaget har en boxadress i Göteborg.

Flyttmannen i Europa AB

Detta bolag har gått i konkurs. Bolagets bokföring är till stor del icke-existerande alternativt försvunnen. I konkurshandlingarna framgår enligt BT att Zakaria Fakhro ska ha skött företaget under i alla fall en period. I pappren syns enligt BT tydliga kopplingar till både Idris Fakhro och Ibrahim Fakhro. Där finns också fakturor till Gbg direktflytt och Arnesflytt. Det finns även kopplingar till nära anhöriga till bröderna.

Flera kunder uppger att det varit i kontakt med en man som kallar sig Jakob. Det är av allt att döma ett alias som Zakaria Fakhro använder sig av. Han har också använt sig av namnet Isak Nordlund i detta företag. I styrelsen har dock ingen av bröderna Fakhro figurerat. Istället har där suttit helat andra personer. En av den har uppgett att han lurats till att signera dokument.

Gbg DirektFlytt AB

Företaget är starkt kopplat till en av Fakhro-brödernas anhöriga enligt vad BT uppger. Det finns också ekonomiska transaktioner mellan Gbg Direktflytt AB och Flyttmannen i Europa AB. Gbg DirektFlytt AB har mängder med betalningsförelägganden, 123 stycken de senaste tre åren. Företaget har över 300 000 kronor i skuld hos kronofogden.

Företaget är skrivet på en adress i Borås där en flyttfirma som var föremål för en omfattande polisutredning 2016 tidigare var skrivet. Bolagets styrelse har bara en suppleant. Han heter Patrik Johansson och hör hemma i Åsa söder om Kungsbacka. Ägare uppges Abed Alla Al Mawed i Tranemo vara.

Häktning

Både Ibrahim Fakhro och Idris Fakhro har blivit häktade. Ibrahim Fakhro är misstänkt för tre fall av bokföringsbrott, två fall av grovt penningtvättsbrott samt grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri:

Ett av de misstänkta bokföringsbrotten har enligt åklagaren skett mellan den 25 september 2020 och den 31 december 2021. BT kunde genom vår granskning knyta Ibrahim Fakhro till en enskild firma, Visma flytt & städ, som registrerades just den 25 september 2020.

Idris Fakhro är för sin del misstänkt för två fall av bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott alternativt grovt näringspenningtvättsbrott:

Enligt åklagaren har det grova penningtvättsbrottet begåtts under några veckors tid i juli och augusti, 2021. Tidsperioden stämmer överens med när det skedde insättningar och överföringar av stora summor på Markku Nordlunds konto, vilket BT kunde visa under vår granskning. I slutet på juli inkom till exempel en summa på 300 000 kronor, samma dag fördes 300 000 kronor över till ett okänt konto.

Den tredje brodern, Zakaria Fakhro, har tidigare dömts för ekonomisk brottslighet.

Enligt granskningen i Borås Tidning har flera kunder lurats på både pengar och saker. För en kund försvann halva bohaget. Andra upplever att de blivit hotade eller så har de blivit illa behandlade. Åter andra har blivit utpressade.

Det hela liknar en skojarhärva i Skåne som släktingar till de tre bröderna varit inblandade. Falska namn, namnbyten och en massa annat figurerar även i den härvan.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!