Den stora momshärvan – Hagforsbolagen

Ett tomt hus i Bergsäng utanför Hagfors var adressen för flera olika företag som alla försattes i konkurs i maj 2021. Vid konkursen hade företagen skulder på sammanlagt 1,6 miljarder. alla bolagen hade en enorm ökning av omsättningen under 2019. Det handlade dock enbart om en påhittad ökning i syfte att lura staten på moms. Falska fakturor. Affärer som aldrig egentligen genomförts.

De aktuella bolagen var Lebonna AB, Lollo Trading AB, Adde97 AB och Reidar Ottesen AB. Som delgivningsbar person för bolagen uppgavs Gunnar Nilsson. Han var också styrelsesuppleant i bolagens styrelse. Adaus Ovidiu var ordinarie styrelseledamot i bolagen. Nils Gunnar Nilsson är också styrelsesuppleant i Gerati Trading AB som haft en liknande utveckling vad det gäller omsrättningen, men under 2021. Ordinarie styrelseledamot i Gerati Trading AB är Tatjana Loginov.

Uppgiven huvudman för Lebonna AB (formell ägare) har varit Carina Haapamäki i Djurås i Dalarna. Hon äger också det nybildade bolaget C.O.B Dalarna AB. För Reidar Ottesen AB har Reidar Ottesen i Åkersberga angetts som huvudman. Vilka som uppgetts som huvudmän för de övriga Hagfors-bolagen är okänt.

Gunnar Nilsson bodde tidigare på den aktuella adressen men är försvunnen. Flera personer med koppling till Hagforsbolagen och andra företag inblandade i härvan har åtalats för brott.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!