Ytterligare två män åtalade för stort cannabisparti

Av en ren tillfällighet snubblade polisen i Göteborg över 260 kg cannabis i ett källarförråd i Bjurslätt på Hisingen år 2020. Det var enligt media ett av de största beslag som gjorts i Sverige. Orsaken till att de hittade cannabispartiet var en påtänd och orolig man som kontrollerades och greps på en pizzeria i Bjurslätt.

Den påverkade mannen var Stefan Ortiz (Hermano) och han hade en nyckeltagg till en fastighet på Arvid Lindmansgatan i Bjurslätt. Det var i ett källarförråd där som narkotikan hittades. Vid efterföljande husrannsakan i mannens bostad i Kvillebäcken påträffades dessutom tre hekto hasch och 33 500 kronor i kontanter.

Två män åtalade

Istället för att beslagta narkotikan började polisen övervaka förrådet, spana på det. Ett dygn senare kunde ytterligare en man, Sebastian Meza Silva, samt en kvinna med koppling till förrådet gripas. Sebastian Silva Meza greps efter han filmats när han öppnade förrådet med cannabispartiet. Stefan Ortiz var under hösten 2018 häktad nere i Malmö en tid, anklagad för medhjälp till de så kallade spelcafémorden.

De båda männen åtalades för narkotikabrott och båda två dömdes i juli 2020 till 6 års fängelse. Ortiz har koppling till en man vid namn Tonie Silva Santos som i sin tur varit eller är vän med den dömde så kallade gängledaren Eddie Jobe. När Eddie Jobe sköts av polisen år 2004 var det Santos som var förare i bilen. Kristian Ortiz som är bror till Stefan Ortiz dömdes för flera år sen till fängelse för narkotikabrott.

Gängkopplingar

Förutom kopplingar till Vårvädersligan (A-falangen) ska Santos också ha kopplingar till Backagänget, M-falangen i Tynnered och Bergsjögänget. Han verkar fungera som en slags kriminell frilansare som utför vissa uppgifter som han är bra på vilket han själv också uppger (35-åringen är Santos):

35-åringen har medgett viss inblandning:

– Det krävs en organisering när det gäller så stora partier. Jag var en del av det. Min del är att jag är en person som är pålitlig och behövs av vissa. Jag är som en spelare som är duktig att nicka. Jag gör inte alltid mål, men jag behövs. Som i fotboll. En kantspelare.

I oktober 2013 var Santos också inblandad i en skjutning på Friskväderstorget ihop med flera av de ledande i det som då kallades Vårvädersligan. En av dem var Houssein Chit som senare mördades i attacken på Vår Krog och Bar 2015. På platsen var även Mazdak Vermahmood, en ledare i en kriminell gruppering i Tynnered. Han mördades i september 2016.

Inledningsvis satt Santos och hans vänner häktade misstänkta för inblandning i mordförsök. Men efter en tid släpptes de då det slogs fast att de förmodligen var måltavlor vid skjutningen. Istället var det en person i ett motståndargäng som ställdes inför rätta. Han friades dock i tingsrätten.

Fler misstänkta

I augusti 2022 greps ytterligare en man med koppling till det stora cannabisbeslaget. Det var Tonie Silva Santos. Han kunde gripas på grund av att han kommunicerat om partiet och polistillslaget som skedde 2020 via SkyECC. Några dagar efter att han greps så skottskadades en man i Majorna som troligen också har en koppling till det aktuella narkotikapartiet. Hans namn är Evert Johansson men han hette tidigare Kristian Johansson. Han ska bland annat ha kopplingar till Bergsjögänget.

Nu har åtalet mot Tonie Silva Santos kommit. Han har åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott. Åklagaren menar att han tillsammans med andra innehaft och förvarat de 261 kilona cannabis. Dessutom ska han ha varit delaktig i att ha sålt 64,2 kilo vidare. Av förundersökningen mot Santos har det framkommit att cannabispartiet smugglades till Sverige från Marocko i en last marmor.

I utredningen mot Santos förekommer även en ledande person i M-falangen, Daniel Tadesse (Tjocken) och en man från Stockholm i 50-årsåldern, J@m@l Z#an#. 50-åringen har för sin del varit målsägande i ett ärende rörande stämpling till mord. En man i Bergsjönätverket dömdes för det. Den senare tycks vid kommunikationen med Santos ha befunnit sig i Marocko. Utredningen mot 50-åringen och Tadesse fortsätter. Även Aziz Legue (Marockanen), en känd och dömd narkotikabrottsling, nämns i förundersökningen.

Läs mer: