Superkartellen – 1/3 av allt kokain till Europa

Superkartellen är ett samarbete mellan fyra olika kriminella nätverk, Mocro maffia, Kinahankartellen, Amato-Pagano-klanen som är en del av camorran och samt den bosniska Tito & Dino-kartellen eller klanen.

Mocro maffia dominerar hamnarna i Antwerpen och Rotterdam såväl som smugglingen av hasch och marijuana från Marocko till Spanien. De har en stor verksamhet och närvaro i Spanien.

Kinahankartellen har goda förbindelser med flera grupperingar i Peru som dominerar landets kokaintillverkning och med El Clan del Golfo i Colombia som är landet största drogkartell. Dessutom har de kontroll över en del av smugglingsvägarna via Västafrika. De har också en stor närvaro i Spanien.

Amato-Paganoklanen kallas också Scissionisti di Secondigliano med kopplingar till ’ndranghetan såväl som till El Clan del Golfo. Det har också en stor närvaro i Spanien och kallas ibland för spanjorerna.

Slutligen har vi Tito & Dino-kartellen som har mycket goda förbindelser med Cartel del Golfo. Alla de aktuella organisationerna är också verksamma i Nederländerna.

Fyra ledare i Dubai

Samordningen mellan de olika organisationerna har varit baserat i Dubai där flera av d ledande personerna bosatt sig. Det har gällt bland annat Ridouan Taghi från Mocro maffia, Raffaele Imperiale från familjen Di Lauro, Daniel Kinahan och Edin Gacanin (Tito) från Tito & Dino-kartellen. De fyra hade bland annat ett möte i Dubai år 2017 som bevakades av US-amerikanska Drug Enforcement Administration (DEA). Imperiale, Gacanin och Taghi var gäster på Kinahans bröllop i Dubai. Superkartellen anses kontrollera 1/3 av kokainimporten till Europa.

Taghi och Mocro maffia

Ridouan Taghi har kopplingar till Los Suecos, ett svenskt gäng i Spanien som tog emot beställningar på mord. Han greps år 2019 i Dubai och utvisades därifrån till Nederländerna som misstänkt för narkotikasmuggling och narkotikahandel. Han kan också kopplas till 11 gängrelaterade mord Nederländerna, däribland ett mord på en journalist.

Imperiale och camorran

Näste man att gripas var Raffaele Imperiale som varit efterlyst i Italien sen 2016. Också han greps i Dubai och utvisades till Italien. Detta skedde hösten 2021. Gripandet skedde i samband med en större polisinsats  mot ’ndranghetan med 36 gripna personer, Operationen var samordnad av Europol och riktad mot ’ndranghetans kontroll över hamnen i Gioia Tauro genom mutor och hot.

Imperiale var tidigare dömd för narkotikabrott och 2016 hittades två van Gogh-tavlor som stals i Amsterdam 2002 i en villa i Neapel som han var ägare av. Han var från början en del av Di Lauro-familjen (en del av Secondigliano-alliansen) men vid en konflikt som uppstod mellan dem och Scissionisti di Secondigliano bytte han sida. Dessa två grupperingar utkämpade under 2004 och 2005 en våldsam konflikt som resulterade i över 100 mord. Denna konflikt är bakgrunden till det som beskrivs i boken Gomorra och TV-serien Gomorrah.

Gacanin – Tito & Dino-kartellen

Och nu har också Edin Gacanin (Tito) gripits i Dubai som ett resultat av ett europeiskt polissamarbete med myndigheter i Dubai som samordnades av Europol. Operation Desert Light. Nederländsk, belgisk, fransk och spansk polis var de polisstyrkor som var inblandade i operationen. Han är en ledande person i Tito & Dino-kartellen som anses kontrollera en del av kokainhanteringen via Balkanrutten till centrala, östra och norra Europa.

I en annan Europoloperation riktad mot de kriminella nätverken på Balkan som ägde rum redan greps 23 personer från Tito & Dino-kartellen. Edin Gacanin själv höll sig undan och har sen dess haft Dubai som bas fö sin verksamhet. Det visades sig att han skyddades av korrupta poliser i den federala polisens specialstyrka i Bosnien. Flera av dem kom senare att följa med till Dubai som anställda livvakter. Redan 2020 greps Mirza Gacanin i Nederländerna som misstänkt för penningtvätt. Han är farbror till Edin Gacanin. Dessutom misstänktes han för inblandning i smugglingen av ett parti kokain i en bananlast.

Samtidigt som Gacanin greps ytterligare ett antal ledande personer i de ingående nätverken inom superkartellen på olika platser i Europa. En av dem var Zouhair L. Hij (Beertje) från Mocro maffia som är misstänkt för brott i Nederländerna.

Clan del Golfo

I december 2021 greps också ledaren för El Clan del Golfo, Dario Antonio Usago som dock är med känd som Otoniel, efter en jakt som varat i 7 år. Han greps av 500 soldater och 22 helikoptrar ute i sitt högkvarter i djungeln. Clan del Golfo den viktigaste leverantören av kokain till Superkartellen, framförallt till Tito & Dino-kartellen och Mocro Maffia. Kinahankartellen får dock sannolikt större delen av sitt kokain från Peru. Clan del Golfos kontakt med Gacanin var Chiquito Malo, Otoniels högra hand. Clan del Golfo är också leverantör av kokain till Sinaloakartellen och Jaliscokartellen i Mexico liksom till Cosa Nostra och ’ndranghetan.

Kinahan-kartellen

Den enda kvarvarande ledaren för superkartellen är Daniel Kinahan. Detta då han lyckades fly från polisen i Dubai när han skulle gripas i september 2022. Enligt irländska medier ska han ha flytt till Asien nånstans. Även hans far Christy Kinahan och Christian Kinahan Jr flydde från Dubai vid samma tid. De har varit bosatta i Dubai sen 2016 och styrt sin verksamhet därifrån. Kinahans har drabbats av flera motgångar sen dess. Den irländska polisen (gardai) har gripit mer än 70 medlemmar i kartellen sen de hamnade i konflikt med ett annat irländskt gäng som startade 2016.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!