Desert Light – ett slag mot kokainhandeln i Europa

Mellan den 8 och 19 november genomfördes samordnade polisräder i Europa och Förenade Arabemiraten (UAE). De riktades mot både lednings- och kontrollcentret såväl som den logistiska infrastrukturen för flera kriminella grupperingar inom narkotikahandeln i Europa. Aktionen gick under namnet Desert Light. I olika länder har insatsen dock haft lite olika namn.

Totalt har 49 misstänkta gripits under utredningens gång. Drogbaroner som Europol såg som betydelsefulla hade börjat samarbeta i något som Europol kallar ”superkartell”. Superkartellen är ett samarbete mellan irländska Kinahan-kartellen, belgisk/nederländska Mocro Maffia, camorraklanen Imperiale och den bosniska Tito& Dino-kartellen .De ansågs tillsammans ha kontrollerat ungefär en tredjedel av kokainhandeln i Europa. Grupperingen ska ha letts av två marockaner och en fransman som alla var bosatta i Dubai. Två av dem ska också ha gripits där.

I

Räderna och gripandena ihop med dem är kulmen på parallella utredningar som genomförts i Spanien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Förenade Arabemiraten med stöd av Europol. Utredningarna har  på storkartellens inblandning i storskalig narkotikahandel och penningtvätt. Över 30 ton droger, i huvudsak kokain, har beslagtagits av brottsbekämpande myndigheter under utredningens gång.

Deltagande brottsbekämpande myndigheter

Spanien: Civilgardet (Guardia Civil)
Frankrike: Nationell polis (Police Nationale – OFAST)
Belgien: Federal Judicial Police Bryssel (Federale Gerechtelijke Politie Brussel/Police Judiciaire Fédérale de Bruxelles), Federal Judicial Police Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)
Nederländerna: National Police National Criminal Investigations Division och polisenheten Rotterdam (Nationale Politie – Dienst Landelijke Recherche en Eenheid Rotterdam)
Förenade Arabemiraten: Inrikesministeriet, Dubai Police Force
USA: US Drug Enforcement Administration (DEA)

Gripanden

Spanien: 13 gripna + 2 gripna i Dubai
Frankrike: 6 gripna + 2 gripna i Dubai
Belgien: 10 gripna
Nederländerna: 14 gripna under 2021 och 2 gripna i Dubai

De många gripna i Belgien och Nederländerna visar på dessa länders centrala roll i kokaininförseln till Europa via hamnarna i Antwerpen och Rotterdam. Även Spaniens stora betydelse framgår tydligt. För detta nätverk har också hamnen i franska Rouen spelat stor roll.

I Nederländerna har bland annat de kända drogbaronerna Zouhair L. Hij (Beertje) med koppling till Mocro Maffia och Edin Gagacin (Tito) med koppling till Tito & Dino-kartellen gripits. En annan av de som utretts i detta sammanhang är drogbaronen Ridouan Taghi som har direkta kopplingar till kriminella nätverk i Sverige. Inga svenskar verkar dock ha gripits i samband med Desert Light-insatsen. Taghi greps i Dubai vid ett tidigare tillfälle och inte i samband med den senaste insatsen.

Av de 6 gripna i Dubai var 2 efterlysta av Frankrike, 2 av Nederländerna och 2 av Spanien. De gripna i Dubai är nedrländaren Zouhair L. Hij (Beertje), bosniern Edin Gacanin (Tito), Ryan James Hale (Kinahankartellen), Anthony Alfredo Martínez Meza från Panama, Hoesny Ajaray (Mocro maffia) och Rabhioui Bourfa (Mocro maffia).

En del av bevisningen är avlyssnad kommunikation från SkyECC.

Globalt samarbete

Hela aktionen har samordnats av Europol som ordnade en lång rad samrodningmöten men utredningarna har skötts av de olika nationella myndigheterna. Europol har dessutom arbetat med underrättelsearbete, utbyte av information och analys. Även Eurojust har bidragit till arbetet.

I september tog Europol och Förenade Arabemiratens inrikesministerium ett viktigt steg för att stärka sitt samarbete. Ett sambandsofficeravtal undertecknades mellan de två, vilket gör det möjligt för Förenade Arabemiratens brottsbekämpande sambandsmän att utplaceras till Europols högkvarter i Nederländerna.

En sambandsman från Förenade Arabemiratens inrikesministerium anslöt sig till nätverket som består av mer än 250 sambandsmän från över 50 länder och organisationer med en permanent representation vid Europol.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!