Fyra åtalade för grovt narkotikabrott i Malmö

Fyra personer har åtalats vid Malmö tingsrätt för att på olika sätt och i olika mån hanterat sammanlagt 5 kg kokain och 59 kg amfetamin. De är åtalade på flera olika åtalspunkter som berör synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Bevisningen består bland annat av material som framkommit via EncroChat. Den knyter även an till en rad andra EncroChat-användare som dömts för liknande brottslighet.

Åtal har väckts mot Senaid Cikaric, Goran Matic, Laith Kabalan och Philip Carlsson. Alla över 30 år gamla och kända för liknande brottslighet sedan tidigare.

Senaid Cikaric dömdes den 1 juni 2021 till fängelse i fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott. Philip Carlsson dömdes den 18 december 2020 till fängelse i tre år för grovt narkotikabrott. Goran Matic förekommer i en rad utredningar gällande narkotikabrott och dömdes bland annat den 5 maj 2012 till fängelse i ett år och sex månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Goran Matic förekom också i utredningen gällande Bellals Guld, där Bell@l Hadrous spelat bort 11,5 MSEK på olika former av nätcasinon och annat. Hadrous är en av de familjer som nämns i polisens så kallade klanrapport. En del av dessa pengar tillhörde Mirza Masovic (då en känd ledare i den så kallade M-falangen I Malmö).

Andra som förekommer i utredningen

I förundersökningen figurerar Micha*l Winqv#st flitigt men han är inte åtalad i detta sammanhang. Han är en veteran inom narkotikahandeln i Skåne. 2008 dömdes han till fängelse i tolv år för hantering av 60 kilo amfetamin. Då hade han nyligen kommit ut från ett fängelsestraff på sju år för grovt narkotikabrott och vapenbrott. I förundersökningen förekommer också många andra som dömts för narkotikabrott och har kopplingar till andra kriminella. Det förekommer också personer som kan kopplas till bedrägerier.

Matic syns på bilder  i utredningen ihop med Iv@n But#nu och B*nny Sjunn*sson, och dessa personer förkommer i andra narkotikaärenden med koppling till den stora polisinsatsen Trojan Shield (ANOM). Iv@n But#nu var en av de som sålde ANOM-telefoner i Sverige.

Även M@rk0 Osman förekommer i förundersökningen då han kontrolleras i en bil tillsammans med Laith Kabalan och R@nj Dalsh@d. Han tillhör också en av de familjer som nämns i polisens klanrapport.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!