Fredskämparna som inget lärt

Peter Widén har skrivit ett sorgligt inlägg i eFolket om Ukraina. Vad har han lärt sig av det gångna årets krig mot Ukraina? Har han gjort något för ta in de fakta som man kan hitta i överflöd i tidningar, i aktuella böcker och på nätet?

Att som Widén fortsätta att tjata om ukrainska nazister, när den ryska statsmakten undan för undan blivit allt tydligare fascistisk, är i praktiken att ställa sig bakom det ryska propagandakriget mot Ukraina. Man kan alltid diskutera olika definitioner av fascismen, men den som inte uppfattat hur det demokratiska utrymmet helt har försvunnit i Ryssland sedan krigets början måste vara både blind och döv för all vettig nyhetsrapportering.

Marginaliserade högerextremister

Widén borde ställa sig frågan vilka ukrainska högerextrema attacker han över huvud taget sett sedan det ryska fullskaliga angreppskrigets början. De högerextrema är marginaliserade sedan flera år tillbaka, och de som fortfarande är aktiva är lyckligtvis i de flesta fall upptagna av att slåss mot den ryska invasionen.

På vilket sätt har ukrainska nazister hotat exempelvis landets viktigaste vänsterorganisation Sotsialnyi Ruch under det gångna året? Widén hänvisar hela tiden tillbaka till 2014, men har inga konkreta exempel från de senaste åren att komma med. Att två ukrainska medborgare som Widén säger är högerextremister blir inbjudna till Israel kan knappast vara speciellt uppseendeväckande. Det borde även vara känt för Widén att Israel hittills helt har vägrat att stötta Ukraina i kriget.

I Ukraina fick högerextrema och fascistiska partier ungefär två procent av rösterna i de senaste valen 2019. De har inget inflytande över regeringspolitiken. I Sverige fick motsvarande partier tio gånger så många röster i höstens val till riksdagen. Och här utgör de en del av regeringsunderlaget.

Om Putin skulle ockupera Gotland med argument att den svenska NATO-anslutningen hotar Ryssland och hänvisa till att Sverige har en fascistisk regering, då skulle han faktiskt ligga närmare sanningen än när han använder samma argument om Ukraina. Hur skulle Peter Widén då ta ställning? Det förtjänar att än en gång upprepas att NATO inte hade några planer på att acceptera Ukraina som medlem innan invasionen inleddes.

Minoriteters rättigheter

Widén skriver:

Putin använder förtrycket mot den rysktalande som ett argument för sin invasion. Det är sant att man direkt efter Maidankuppen stiftade lagar och genomförde en politik som drev de rysktalande till att etablera sina separata områden. Den ukrainska regeringen hade åtta år på sej att lösa denna fråga. Inte speciellt svårt om viljan hade funnits. Men den fanns inte hos den Ukrainska regeringen som hela tiden såg stödet från väst, inte demokratiska överenskommelser med den rysktalande delen av befolkningen, som lösningen.

Widén verkar ha glömt att under dessa åtta år förde ryskukrainska separatister tillsammans med ryska styrkor och ryska vapen ett lågintensivt krig i östra Ukraina, efter att Ryssland helt annekterat Krim i strid med alla folkrättsliga principer.

Den svenska regeringen har haft hundratals år på sig för att säkra samernas rättigheter i norra Sverige. Trots detta får renskötande samer fortfarande inte rätt till sina traditionella betesmarker närhelst deras rättigheter kommer i konflikt med gruvnäringen. Kanske ännu ett skäl till att en rysk invasion av Sverige vore om inte acceptabel så i alla fall förståelig för Widén?

Språkfrågan

Det fanns en stor misstänksamhet mot den ukrainska regeringen bland rysktalande i öst efter Majdandemonstrationerna 2014, men det är i huvudsak en myt att det ryska språket undertryckts.

I februari 2014 röstade det ukrainska parlamentet med knapp marginal för att återinföra ukrainska som enda nationella språk på alla nivåer. Detta beslut blev dock inte genomfört. Ryska har fortfarande status som regionalt språk i de 13 av Ukrainas 27 oblast där rysktalande utgör minst tio procent av befolkningen.

Efter Rysslands fullskaliga angrepp i februari är det många ukrainska hem där man tidigare pratat ryska där man nu övergår till ukrainska. Inte för att man riskerar att drabbas av förföljelse av ukrainska myndigheter, utan därför att det för många blivit motbjudande att ens privat uttrycka sig på ockupationsmaktens språk. Den ryska terrorn och folkmordspolitiken mot civilbefolkningen innebär säkerligen att kulturella yttringar som förknippas med Ryssland kommer att uppfattas som frånstötande av folkmajoriteten i Ukraina under många år framöver, även efter ett eventuellt fredsavtal.

Jag vet inte om Widén föraktar de europeer som efter andra världskriget tog avstånd från den tyska kulturen och vägrade använda det tyska språket. Men de som fått sin familj utplånad av nazisterna kanske inte alltid hade samma storsinta överseende som Widén skulle ha haft i deras kläder.

Maidan

Det är talande att Widén talar om Maidan som en ”kupp”. Det är det ryska narrativet. Maidandemonstrationerna var en folklig manifestation och pågick under åtta månader. Den resulterade i februari 2014 i en massaker på ett hundratal demonstranter utförda av inrikesministeriets styrka Berkut. Att det är välkänt att högerextrema grupper kom att spela en viktig roll på Maidan förändrar inte den i grunden folkliga karaktären på resningen. President Janukovytj flydde till slut landet med miljarder som han stulit från befolkningen och nya val hölls som förde Petro Porosjenko till presidentmakten. Varför var detta en kupp?

NATO

Widén fortsätter:

Det är sant att NATO hela tiden pressat på men det kan inte urskulda det ryska angreppet. Putinregimen är ansvarig för att detta konkreta krig startades. Och startades med imperialistiska ambitioner. (…) Det är nämligen också sant att NATO medvetet, trots löften om motsatsen, hela tiden pressat på och förflyttat sina gränser.

Hur har NATO ”hela tiden pressat på”? NATO:s utvidgning upphörde i princip nästan 20 år före krigets början, efter att de östeuropeiska länder som sedan andra världskriget levt under sovjetiskt förtryck krävt att få skydd i NATO:s allians. Under de åtta år som Rysslands lågintensiva krig i östra Ukraina pågick var vapenleveranserna till Ukraina mycket begränsade. USA och NATO var, speciellt under Trumps presidentperiod, mycket lite intresserade av att hjälpa Ukraina till ett avgörande i de östra provinserna.

Putins politik

Det är betecknande att Widén pratar om Putins ”imperialistiska ambitioner” men inte nämner något om hur Putin mycket tydligt klargjort att Ukraina, enligt den essä som han publicerade sommaren 2021, för evigt är en del av Ryssland och aldrig borde ha fått sin självständighet, och att målet är att utplåna den ukrainska identiteten och kulturen – vilket var och en som följt nyhetsrapporteringen om den ryska folkmordspolitiken kunnat konstatera är verklighet. Men denna bit passar inte in i Widéns pussel. Putin kan väl inte mena detta på allvar – precis som Hitlers Mein Kampf väl bara var på låtsas? Det är väl också därför som referenser till den typen av uttalanden varit märkbart frånvarande i Internationalens rapportering om kriget.

Att Zelenskyjs regering är nyliberal och drivit igenom antifackliga lagar är något som det europeiska solidaritetsnätverket med Ukraina, ENSU, tillsammans med den viktigaste ukrainska vänsterorganisationen Sotsialnyi Ruch haft som en av sina huvudkampanjer att försöka stoppa under det gångna året.

Nordic Ukraine Forum

Widén tar kraftigt avstånd från den ukrainska exilorganisationen Nordic Ukraine Forum. Jag är medlem i den organisationen och får deras mejlutskick varje vecka, men jag har aldrig sett dem uttala sig om exilryssen Aleksej Sachnin. Varifrån får Widén den informationen? Inte heller har jag sett något uttalande från NUF som ”stämplar alla ryssar som ansvariga för kriget”.

Men jag skulle gärna vilja se något uttalande från Aleksej Sachnin där han inte bara går emot Rysslands krig, utan även uttalar sitt stöd för Ukrainas kamp för oberoende. Finns det något sådant skrivet av honom? Knappast. I så fall hade han väl inte varit välkommen till den ökända ”Folk och Fred”-konferensen som ägde rum i trettonhelgen – och som Internationalen skamlöst gjort reklam för.

Jan Czajkowski

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Jan Czajkowski on Patreon!
Become a patron at Patreon!