Efter att oroligheter och en ökad brottslighet drabbat Härnösands stad under 2016 inleddes en polisoperation för att stävja brottsligheten. Polisens underrättelsetjänst och ett flertal myndigheter började tillsammans kartlägga problemet.
Ett kriminellt nätverk som sysslade med narkotikahandel i hela Norrland identifierades. Slutsatsen var att problemet var större än vad den lokala polisen kunde hantera. Det kriminella nätverket hade med våld tagit över narkotikamarknaden i delar av södra Norrland. Nätverket hade kopplingar till bland annat Härnösand, Sundsvall, Timrå, Kramfors, Östersund, Gävle och Uppsala.
Operation Triss
För att komma åt nätverket startade polisen en polisinsats som de kallade operation Triss. Polisen kunde i arbetet följa flera knarkkurirers färder genom Sverige. Några av kurirernas fordon var specialbyggda för att kunna frakta narkotika utan den skulle kunna upptäckas.
Under insatsen som varade under 2017 och 2018 beslagtogs 28 kg cannabis, 5,7 kilo amfetamin, 2 010 ecstasytabletter, 55 000 narkotikaklassade tabletter, 3 liter GBL och 60 gram kokain. De hittade även en del vapen såsom 2 stycken AK 47 (Kalasjnikov), 1 granatkastare, 6 pistoler, 1 revolver, 4 kulgevär, avkapat hagelgevär, ljuddämpare, 4 elchockvapen, 1 distraktionsgranat och 60 gram sprängdeg med mera.
Cirka 200 misstänkta personer identifierades men så många kom aldrig att åtalas. Det åtalades dock minst 34 personer i flera olika åtal och det genomfördes flera rättegångar. I december 2018 hade det hela resulterat i flera domar som lett till sammanlagt 40 fängelseår. Något som tyder på att de flesta fick ganska korta fängelsestraff. Men flera rättsprocesser pågick då fortfarande.
Drogterapeut, Sundsvall och Östersund
En drogterapeut från Härnösand vid namn Bosse och en klient till honom som vid den tidpunkten var 25 år gammal åtalades i januari 2018 för att ha köpt och transporterat stora mängder narkotika till Västernorrland från annat håll. Därefter levererade det till Stugun Jämtland av två andra åtalade en 43-åring från Krokom och en 44-åring från Östersund. De hämtade ett större parti knark i Sundsvall i början av september och greps sedan i Stugun. Även de två Härnösandsborna greps i september.
I samband med gripandena gjordes husrannsakan i ett källarförråd i Korsta i Sundsvall som enligt åtalet fungerat som lagerdepå för narkotikan. Totalt misstänks cirka sju kilo hasch och runt ett kilo amfetamin ha förvarats i förrådet. Drogterapeuten fick fängelse i 5 och ett halvt år. Den andre Härnösandsbon fick fängelse i två år och tre månader. Mannen från Krokom och mannen från Östersund fick två och ett halvt respektive tre års fängelse. Deras namn verkar vara R#chard Er#ksson och Matt#as L#nd.
Åtta personer från Sundsvall åtalades för narkotikabrott redan i juli 2017. De åtalades för innehav av 272,6 gram hasch, 463,3 gram amfetamin, 4,9 gram kokain och 19 077 narkotikaklassade tabletter. En av dem åtalades även för vapenbrott.
I januari 2018 åtalades två män från Östersund för vapenbrott.
Härnösand
I maj 2018 åtalades sex personer från Härnösand och Kramfors för narkotikabrott som polisen dokumenterat under 2017 och 2018. En då 45-årig man från Härnösand fick 1,5 års fängelse och en man från Kramfors som var 27 år gammal dömdes till skyddstillsyn. Ytterligare en man dömdes till skyddstillsyn medan en man och två kvinnor fick dagsböter.
I december 2018 åtalades två män (27 och 33 år gamla) från Härnösandsområdet för bland annat narkotikabrott. Dessutom åtalades en kvinna från Härnösand som var 29 år gammal för penningtvätt. Mannen heter Björn Lanuza. Han fick fängelse i två år och och tre månader för bland annat narkotikabrott, vapenbrott och penningtvättsbrott.
I januari 2019 tycks ytterligare två kvinnor och en då 35-årig man man ha åtalats. Mannen för narkotikabrott, penningtvätt, olaglig kameraövervakning, misshandel och olovlig körning och kvinnorna för bidragsbrott och penningtvätt. Mannen fick 3 månaders fängelse och frikändes på flera punkter. En av kvinnorna som var hans sambo fick villkorlig dom. Den andra kvinnan verkar ha frikänts.
Ytterligare en man åtalades i maj 2019. Han greps i juni 2018 efter att han stoppats i en bil. Då flydde han från polisen och under flykten kastade han iväg över 150 000 kronor i sedlar. Han greps dock och pengarna hittades. För innehavet av pengarna åtalades han för penningtvättsbrott då de bedömdes ha intjänats på olaglig verksamhet.
Ett misslyckande med låga straff
Efter att operation Triss och de rättegångar som blev en följd av insatsen avslutats slog sig polisne för bröstet och deklarerade att de krossat det kriminella nätverket i Härnösand som i Örnsköldsviks Allehanda döps till Härnösandsnätverket. Men det tycks inte ha varit riktigt sant. Brottsligheten verkar ha fortsatt. Så i själva verket tycks det hela ha varit rätt misslyckat. Ingen kunde knytas till några grövre brott och de flesta dömdes till låga straff.
Nya brott och åtal
I april 2022 greps två män i Härnösand för narkotikabrott efter ett tips från en släkting. De två männen som ska vara bröder trots olika namn, Charles Muhirwa och Jean Christian Sebashi, dömdes till 6 års fängelse var för grovt narkotikabrott i augusti 2018. Ytterligare en man åtalades men frikändes. Totalt handlade målet om 2 000 tramadoltabletter, nästan 6 kilo amfetamin och drygt 5 kilo cannabis.
I maj 2022 åtalades Björn Lanuza igen. Han greps i Spanien den 7 juni 2021 i samband med Trojan Shield och den krypterade kommunikationstjänsten ANOM. I samband med gripandet utlämnades mannen till Sverige och efter det väcktes åtal mot honom med hjälp av information från krypterade kommunikationstjänsterna ANOM, SkyECC och EncroChat.
Mannen hade varit bosatt i Malaga under en tid. Åtalet gällde grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, där narkotikapartierna gått till Västernorrland, Eskilstuna och Uppsala. Sammanlagt handlade åtalet om cirka 140 kilo cannabis och 10 kg amfetamin som Lanuza hanterat under 2020. I förundersökningen framgår att haft kontakter med Mario Golzar Mia i Dalennätverket samt Tommy Andersson och Kojar Amin i Gottsundanätverket.
Läs mer:
- Gängland Stockholm – Dalen
- Dalennätverket – sex personer åtalade
- Dalennätverket – narkotikabrott och kidnappning
- Gängland Sverige – den bulgariska kopplingen
- Gängland Uppsala – Gottsunda
- Man dömd till fängelse för narkotikabrott och penningtvätt
- Gängens kryptokung – Datemass
- Kriminella svenskar som gripits i Spanien
- Uppsala: Åtal för narkotikabrott och knarksmuggling
- Uppsala och Trojan Shield
- Fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.