Våldsvågen i Stockholm – mycket unga gärningsmän

Sen julhelgen har en rad grova brott skett i Stockholms och Uppsala län. Förundersökningar pågår för fullt och det är ett stort antal personer frihetsberövade i ärendena. Enligt uppgifter i SVT ska det finnas en slags lista på tänkbara måltavlor med uppgifter om hur mycket ersättning som betalas ut. Uppgiften verkar osannolik för våldsdåden har varit riktade mot personer från fyra olika kriminella nätverk samt släktingar och vänner till dem. Enda möjligheten för en enda lista är att krafter med intresse av att destabilisera Sverige står bakom listan.

Våldsvågen

De fyra nätverk som berörts är Nätverk Foxtrot (kurdiska räven), Dalennätverket, 23 st (Farsta yngre, Lost Boys) och Farsta äldre. Dalennätverket och Nätverk Foxtrot är kända narkotikagrossister, 23 st och Farsta äldre har en våldsam konflikt och 23 st åtar sig morduppdrag. Dalennätverket och 23 st har kopplingar till kidnappningen av och mordet på Einár.

I en del fall har de gripna för skjutningarna koppling till andra nätverket. Om det finns en lista över möjliga måltavlor kan just det bli resultatet. Sålunda har den äldre av de tre personer som greps vid Gullmarsplan en koppling till Turebergsnätverket. Men just det skulle kunna bero på en annan sak om det är så att våldsvågen har en indirekt koppling till krafter som vill destabilisera Sverige. För en lista är knappast nödvändig i det fallet om det skulle vara så.

Nätverk Foxtrot och Turebergsnätverket har starka kopplingar till Turkiet. Den ledande personen i Nätverk Foxtrot befinner sig i Turkiet och har beskydd av turkiska staten genom att han köpt ett turkiskt medborgarskap. Dalennätverket har starka kopplingar till Bulgarien och ledande personer i nätverket befinner sig där medan andra verkar vara i Mexico.

Dessutom har det förekommit en del mer typiska skjutningar som berört ytterligare några kriminella nätverk. I de fallen har skjutningarna varit riktade mot gängkriminella och inte mot släktingar och vänner.

Vad som dock är tydligt är att de flesta gärningsmän som gripits i samband med våldet varit mycket unga. De är också tydligt att de inte förberett sig ordentligt utan flera gånger skjutit mot fel lägenheter och fel personer.  I ett fall ska de dessutom enligt uppgifter i media ha skjutit ihjäl fel person.

Polisens arbete

– Vi är fast beslutna om att bryta våldsutveckling och ingenting är viktigare än det just nu. I första hand handlar det om att gripa dem som ligger bakom detta både som anstiftare och utförare. Det handlar också om att förhindra att fler brott sker. Det här arbetet kommer att ta tid och är inte enkelt men vår beslutsamhet är stor, säger Mattias Andersson, tf regionpolischef, i ett pressmeddelande.

Underrättelsebilden av de personer som ingår i och finns omkring de kriminella nätverken är god och ett omfattande arbete pågår för att både utreda de brott som skett och förhindra nya brott. Arbetet sker på både kort och lång sikt och det kommer att ta tid. En viktig del, tillsammans med övriga samhället, är att stoppa nyrekryteringen till de kriminella nätverken.

– Vi ser att både brottsoffer och förövare är unga och att de blir allt yngre. Det skiljer sig från vad vi sett tidigare och det handlar om ett hänsynslöst utnyttjande av unga människor. I de förundersökningar vi har efter de senaste grova brotten är hälften av gärningspersonerna under 18 år och 75 procent under 20 år, säger Hanna Paradis som är kommenderingschef i den särskilda händelse som inleddes förra året i region Stockholm med anledning av skjutvapenvåldet.

Polisen förstärks

För att försöka få stopp på den aktuella våldsvågen har polisen i Stockholm förstärkts med ett hundratal ingripandepoliser. Beslutet om  en förstärkning med ett hundratal ingripandepoliser till Stockholm har fattats av Johan Olsson som är chef för Nationella Operativa Avdelningen (NOA).

– Med den senaste tidens utveckling av skjutningar och sprängningar ser vi behov av att skicka ytterligare förstärkningar till Stockholm för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår och att öka bevakningen på flertalet platser. Poliserna kommer vara på plats inom de närmaste dagarna, säger Johan Olsson i ett pressmeddelande.

Polisregion Stockholm har under en längre tid hanterat flertalet skjutningar och sprängningar i nätverksmiljö, vilket har bidragit till en hård belastning för regionen.

– Det är ett mycket välkommet tillskott. Vi gör allt vi kan för att bryta den allvarliga våldsspiral som regionen befinner sig i nu och behöver ytterligare resurser. Vi ser väldigt positivt på att kollegor från andra delar av Sverige förstärker arbetet i Stockholm, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionspolischef i Stockholm.

Beslutet gäller de två kommande veckorna och poliserna kommer från samtliga polisregioner.

Läs mer om våldsvågen i Stockholm:
Läs mer om 23 st/Farsta yngre/Lost Boys:
Läs mer om Dalennätverket:
Läs mer om kurdiska räven:
Läs mer om Turebergsnätverket:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!