Regeringens plan: Underlätta gängens rekrytering

Den svenska regeringen tänker skärpa lagstiftningen och straffen för narkotikabrott. Nu ska straffen för försäljning av några gram narkotika skärpas avsevärt. Det innebär att alla som grips med några få gram narkotika och som misstänks vilja sälja den måste få en rättegång och om de döms hamna i fängelse. Idag är det normala två månaders fängelse men efter lagskärpningen blir det minst 6 månader. Det är befängt.

De flesta som döms för detta är inga langare och inga brottslingar utan helt vanliga Svenssons. Nu ska de sitta så länge i fängelse att de kommer att lära känna en massa brottslingar, få svårt att behålla och få jobb. Det blir mycket lätt för gängen att rekrytera dessa personer.

Det aktuella förslaget är att spela de kriminella gängen rakt i händerna. Istället borde innehav av narkotika på den nivån avkriminaliseras. Det är orimligt att missbrukare med problem ska hamna i fängelse och orimligt att en helt vanlig Svensson ska få sitt liv förstört för ingenting.

Missbrukare, narkomaner, ska inte straffas utan få vård. De ska hanteras på samma sätt som alkoholister. Därför hade det bästa varit att avkriminalisera eget bruk och innehav för eget bruk (vilket innebär innehav av några gram). Det skulle avlasta polisen och rättsväsendet, frigöra polisiära resurser så att de kan äga sig åt grövre brott och se till att skjutningar och sprängningar minskar istället för att ägna sig åt skitsaker.

Istället för att underlätta gängens rekrytering borde regeringen försvåra den. Istället för att se till att missbrukare hamnar i fängelse borde regeringen se till att de kan få vård.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!