Tidigare bankrånare gjorde felaktiga momsavdrag

Den för detta bankrånaren Anders Adali som skrivit böcker om sitt liv som kriminella och lever på att föreläsa har åtalats i samband med den stora momshärvan (det stora momsbedrägeriet och kallad mobilhärvan). Domen i det ärendet har ännu inte fallit men under tiden har momsfifflet i hans företag Free2tech AB behandlats i Förvaltningsrätten i Stockholm. I domen skriver de:

Betalningsskyldigheten avser ett mycket högt belopp. Beloppets storlek beror emellertid på att bolaget har satt i system att göra stora avdrag för ingående mervärdesskatt, trots att Anders Adali känt till eller i vart fall borde ha känt till att bolaget därmed intog en position i ett omfattande mervärdesskattebedrägeri

Free2Tech har enligt förvaltningsrätten gjort felaktiga och ogiltiga momsavdrag. Adali som företrädare för bolaget är enligt dem skyldig den svenska staten mer än 378 miljoner kronor.

Förnekar brott

När det gäller brott så förnekar Anders Adali att han begått några brottsliga handlingar. Han menar att han blivit lurad av en person som befinner sig utomlands:

Anders Adali nekar till brott men medger att han varit vd i bolaget där mobilfakturorna snurrat runt.

Han säger att allt skötts av en svensk man i Dubai och att han själv därför är oskyldig. Dubaimannen är internationellt efterlyst för inblandning i momshärvan.

Adali berättar i polisförhör att kortet skickades till honom och att mannen i Dubai sagt att han fick ”lite extra pengar på kortet om det gått bra så han kunde roa sig”. Han fick bland annat åka till Dubai, bo på Lydmar och köpa en soffa som belöning.

Adali berättar att Dubaimannen är en gammal vän som ville investera i hans sportdrycksföretag. Samtidigt behövde han Adalis hjälp med att starta ett bolag och det blev startskottet för fakturakarusellen.

Anders Adali var VD och ägare av Free2tech AB, ett av de många bolag som berörs av härvan. Han var också representant/varumärkeschef för sportdrycken Iq Fuel. Företaget gick snabbt från obefintlig omsättning till  hundratals miljoner kronor. Påhittade köp av mobiler för 2,5 miljarder kronor ska ha bokförts i företaget under sju månader 2020. Fakturorna i Adalis bolag har gjort det möjligt att lura staten på 490 miljoner kronor enligt åtalet mot honom för grovt skattebrott.

Free2tech AB har förklarats i konkurs och är under likvidation.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!