Det finns inte 30 000 gängkriminella

Justitieminister Gunnar Strömmer påstår att det finns 30 000 gängkriminella i Sverige. Det är ett påstående som helt saknar verklighetsförankring. Det finns en rapport från polisen från 2022 som uppger att det finns cirka 8 000 gängkriminella i Sverige. Också det eventuellt för högt.

Enligt en rapport som getts ut av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) i år så finns det cirka 13 000 gängkriminella i Sverige. Därav 5 000 i kriminella mc-gäng. Detta är helt enkelt inte sant. Det är mycket lätt att visa på att de kriminella mc-gängen på sin höjd består av drygt 3 000 personer. Är felet i samma storleksordning även när det gäller andra typer av gäng blir det cirka 8 000 gängkriminella. Den siffran stämmer med polisens uppgifter, Jag tror att även den kan vara för hög men det är den enda siffran vi har att tillgå.

Andra uppskattningar som finns gör gällande att det finns cirka 2 000 gängkriminella i kriminella familjenätverk, stadsdelgäng och förortsgäng i Stockholm, cirka 800 i Göteborg, 400 i Malmö och cirka 3 000 i mc-gängen. Om vi räknar resten av landet blir det sannolikt kring 8 000 gängkriminella.

I Sverige finns alltså cirka 8 000 gängkriminella enligt alla rimliga bedömningar som finns att tillgå. Det är långt färre än vad Gunnar Strömmer påstår. Hans siffra är inget annat än en påhittad siffra som saknar grund och verklighetsanknytning. Nåt han tagit helt ur luften. En siffra han hittat på. En lögn.

Läs mer om kriminella gäng och nätverk:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!