19-åring häktad för krogbomb i Göteborg

Den 10 juli utsattes puben Sejdeln på Andra Långgatan för ett bombdåd. Det hela skedde strax efter klockan 19 när krogen var öppen men ingen skadades allvarligt. En person fördes dock till sjukhus. Ganska snart efter bombdådet greps en 19-årig man som misstänkt för dådet. Han hade bland annat fångats av övervakningskameror. Han anhölls sam dag men har nu också blivit häktad.

19-åringen som heter Samuel Svensson har idag också häktats. Enligt polisen kan han kopplas till en kriminell gruppering Majorna som brukar kallas Majornagänget eller Majornanätverket. I media uppger åklagaren att han förmodligen inte var ensam om att genomföra aktionen:

På torsdagen häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Men åklagaren tror inte att mannen agerat ensam.

– Han är inte ensam utan här finns det personer som är intressanta för utredningen. Det finns förmodligen en anstiftare och medhjälpare i bakgrunden, säger Mats Ihlbom.

Ingen annan person är dock formellt misstänkt i nuläget men polisen utreder och tittar på flera personer, berättar åklagaren.

Den unge mannen förnekar all koppling till bombdådet.

Polisen har redan tidigare uppgett att Svensson troligen anlitats av ett kriminellt nätverk i nordöstra Göteborg. Han är tidigare dömd för brott. Kanske handlar det om Bergsjögänget då en person från ägarfamiljen haft med dem att göra vid tidigare tillfällen.

En vecka innan bombattacken var det brandattentat mot två andra restauranger som ägs av samma familj. 20+ i Kortedala och Ölhallen 9:an på Andra Långgatan.

Ägarfamiljen

Sejdeln Pub AB som driver Sejdeln ägs av Ch@udry Gh@zanf@r Al# och Ch@udry Adn@an Al#. Ölhallen 9:an ägs av F9 Restaurang & Pub i Göteborg AB som är dotterbolag till Sejdeln Pub AB. Styrelsesuppleant är Ch@udry Gh@zanf@r Al#. Alic* Thor*n som är sambo med Ch@udry At#f Al# är ordinarie styrelseledamot.

Ch@udry At#f Al# är också bolagsman i Sejdeln Pub HB tillsammans med R0b*rt H*lldén och styrelseledamot i Helifax Bygg AB där R0b*rt H*lldén är styrelsesuppleant.

Ordinarie styrelseledamot och förmodligen ägare av bolaget, Pub 20+ AB, som äger restaurangen i Kortedala är Ch@udry M@zhar Al#. Suppleant i styrelsen är hans fru Sh@bn@m Musht@q.

En person i familjen, Ch@udry At#f Al#, som äger de aktuella krogarna har tidigare figurerat i flera rättegångar. Däribland i en rättegång om mened när han vittnade i en annan rättegång om en misshandel av Tarek Mohammed Saleh i Bergsjön som ägde rum år 2013. Han fälldes för mened.

Dessutom är familjen engagerad i fler restaurangföretag såsom Piston bar AB med dotterbolagen Restaurang Gruppen i GBG AB och  A.C.G Restaurang AB samt Stures Brasseri AB. I alla de nämnda företagen är Ch@udry Gh@zanf@r Al# styrelsesuppleant. Ordinarie styrelseledamot är Ch@udry Adn@an Al#.

Några av de restauranger dessa företag driver är Beerista på Avenyn och Stampgatan och Angelos på Heden. Ägare av Piston Bar med dotterbolag är Ch@udry Adn@an Al#. Han äger även Stures Brasseri AB. Dessutom är Ch@udry Gh@zanf@r Al# delägare i  Bengans Servicehandel KB.

Anledningar till attentaten

Attackerna kan ha lite olika orsaker. Ägarfamiljen kan vara utsatt för utpressning och krav på att betala för beskydd men vägrar betala. Den andra förklaringen är att det handlar om försäkringsbedrägeri. Det kan också handla om uppgörelser mellan kriminella men det finns inget som tyder på att ägarfamiljen skulle ha några kriminella kopplingar.. Polisens utredning får väl visa vad det handlar om men utpressning verkar väl vara det mesta troliga. I så fall skulle det kunna ha en koppling till vittnesmålet i misshandelsmålet eller att familjen på grund av den eller av annat skäl betalat för beskydd men inte längre vill göra det.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!