Kurdiska räven – knarkhandel och mord

Kurdiska räven är sannolikt en av Sveriges största importörer av narkotika. Han befinner sig idag på flykt från den svenska rättvisan och håller sig undan i Turkiet. Där har han genom att investera brottsligt förtjänade pengar kunnat köpa sig ett medborgarskap. Det innebär att han inte kommer att bli utvisad till Sverige för att ställas inför rätta för de brott han misstänks för.

Kurdiska räven som heter Rawa Majid kan knytas till en mängd olika narkotikaärenden. Några av dessa ärenden är:

I ärendena förekommer flera personer som anses centrala i Nätverk Foxtrot. Exempelvis G#no Karlsson hade kontakter med Östersundsnätverket om narkotikaupplägget. Han kunde enligt Aftonbladet också styra brottsupplägg via ”relätelefoner” (se nedan) trots att han var fängslad. Åtalad för grovt narkotikabrott i samband med Östersundsfallet. Dömdes i januari i år till 4 års fängelse för ett narkotikabrott i Solna. Dömd även 2016, 2020  för grova narkotikabrott.

Nu i december har det också blivit åtal för omfattande narkotikabrott i bland annat Älvsjö och Lidingö samt Sollentuna och Hägersten. I förundersökningarna om de sistnämnda brotten förekommer också material som diskuterar mordet på en medlem i Headshotligan (HSL) och en eventuell hämnd på en de som dömts för mordet på Årstabron. I förundersökningen förefaller det som om en känd medlem i Filterlösa Grabbar (FLG) också har en central position i Nätverk Foxtrot.

Vapenhandel

Förutom narkotikaärendena kan Nätverk Foxtrot också knytas till vapenhandel. Nätverket kunde dessutom utan några större problem fortsätt med sin kriminella verksamhet från fängelset. Bland annat kunde hans släkting Deldar Koshravi via så kallade relätelefoner styra vapen- och knarkhandel inifrån Kumlafängelset:

Har kunnat kommunicera med sin släkting samt styrt nya vapen- och drogaffärer trots att han suttit inlåst på Kumlas säkerhetsavdelning.

Brotten möjliggjordes genom en så kallad ”relätelefon”. 27-åring hade tillåtelse att ringa en kvinna, men under dessa samtal använde hon en andra telefon för att ringa upp någon av mannens kompanjoner, däribland ”Räven”. Därefter lades telefonerna mot varandra och 27-åringen kunde tala fritt med den tredje parten.

För brotten som styrdes inifrån Kumla dömdes han i somras till 4 år och 8 månaders fängelse.

Ytterligare tre män dömdes till fängelse i samband med vapenhanteringen. De fick mellan 4 år och 5 månaders till 7 år och 2 månaders fängelse för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Fyra kvinnor som agerat mellanhänder och hanterar för relätelefoner har också identifierats:

Fyra kvinnor i åldrarna 28–75 år finns med i utkanten när polisen skissar upp organisationen runt nätverket. De kan liknas vid möjliggörare då de sammankopplat telefonsamtal från frihetsberövade utpekade Foxtrot-medlemmar till en tredje part via en så kallad ”relätelefon” eller förmedlat dikterade meddelanden via sms. På grund av förfarandet dömdes en 28-årig kvinna i somras till 1 år och 8 månaders fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott och medhjälp till narkotikabrott.

Mord och bomber

Vidare har nätverket varit inblandade i ett antal mord och våldshändelser. Bland annat ett mord utanför Bandidos lokal i Brandbergen då en helt oskyldig man mördades och en bomb som beslagtogs på Centralstationen i Stockholm. Dessa händelser är också kopplade till det så kallade gymmordet i Stockholm. I och kring dessa mordärenden och våldskopplade händelser har Nätverk Foxtrot samarbetet med Bro-nätverket i Upplands-Bro och Zeronätverket i Jordbro. Konflikten ska ha sin upprinnelse i att en narkotikatransport gått fel.

Läs mer: