I fredags höll Polismyndigheten en pressträff tillsammans med Riksåklagaren med anledning av det grova våldet kopplat till gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten.
– De senaste dagarnas och veckornas våldsdåd skakar om vårt land. Konflikter mellan grovt kriminella har lett till att oskyldiga mördats, skadats och förlorat sina hem. Små barn har blivit vittnen till något förfärligt de aldrig kommer glömma. Det är inte en gräns som passerats, det är flera. Jag förstår att det finns ilska, sorg och stor oro, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.
Han menar att de flesta dåden har kopplingar till samma kriminella grupperingar och att det pågår ett intensivt arbete på många håll för att lagföra individerna.
– Polisen har utvecklat och förbättrat arbetsmetoderna. Vi förhindrar mord och sprängningar, och ingriper snabbt när något skett. Genom snabbt och effektivt arbete har vi gripit många misstänkta och förhindrat flera våldsdåd. Vår uppklaring ökar markant. Så här långt i år har vi knappt 300 häktade för grova vapenbrott, så många har vi aldrig haft tidigare.
Men ärligt sagt spelar det ju ingen roll om det inte minskat våldet. Och det gör det inte. Våldet minskar inte bara för att fler fängslas. Sådana metoder fungerar inte.
Samarbeten utvecklas
Frihetsberövanden är en åtgärd mot den organiserade brottsligheten. Rikspolischefen underströk att det också krävs att nyrekryteringen till gängen stoppas.
– Den grova kriminaliteten går allt längre ner i åldrarna, utvecklingen är oerhört oroväckande. Det krävs långsiktiga och uthålliga förebyggande insatser från hela samhället för att förhindra detta. Vi i polisen kommer slå hårt mot brottsligheten. Men det kräver också att vi får möjlighet att fokusera på just det: vårt brottsbekämpande arbete. Därför är det viktigt att alla myndigheter med brottsbekämpande uppdrag intensifierar sitt arbete och att vi samarbetar allt mer för att få ut största möjliga kraft mot våldet.
Som exempel lyfte rikspolischefen samarbetet med Försvarsmakten.
– Vi har ett bra samarbete och skulle vilja samverka ännu mer. Jag har talat med överbefälhavaren om hur vi gemensamt ska fortsätta utveckla vårt arbete och intensifiera hur vi kan samverka på flera områden. Det är ett arbete som pågår i detta nu, säger rikspolischefen.
Att samarbete med militären skulle vara något bra när det gäller att bekämpa brottslighet är en lögn. Det är ytterligare ett sätt att trapp upp våldet. att göra det våldsammare. Militärer utbildas för att döda folk. Polisen utbildas till att gripa folk utan att skada dem allvarligt och utan att döda dem under tiden. Det handlar helt olika arbetssätt och helt olika syften. Att sätta in militär mot brottslingar eller på annat sätt samarbeta med militären för att bekämpa brott är därför kontraproduktivt.
Löst prat
Anders Thornberg berättade också om en rapport Polismyndigheten tillsammans med Socialstyrelsen och Statens Institutionsstyrelse tagit fram till regeringen.
– Den beskriver hur vi kan samverka bättre i arbetet med barn och unga i miljöer kopplade till organiserad brottslighet. Parallellt med det arbete vi ska intensifiera med kommuner och andra samhällsaktörer kommer vi ytterligare öka våra egna förmågor, säger Anders Thornberg.
Det där är bara ord. Löst prat utan innehåll. Så länge regeringen fokuserar på att överföra pengar till de rika samt skära ner på skolan och vården med mera kommer det bara att bli värre. Kommunerna och regionerna har inga pengar att genomföra nånting förutom att spar och skära ner. Rusta ner,
Felaktigt arbetssätt
Johan Olsson, chef på Noa, utvecklade hur de egna förmågorna kan stärkas.
– Vi har förstärkt de mest våldsutsatta regionerna löpande under året. Nu kommer vi på ett betydande sätt öka den polisiära närvaron inom de mest brottsutsatta områdena. Genom att öka vår närvaro och polisiära kontroller kommer vi förebygga fler brott och lagföra fler, säger Johan Olsson.
Återigen mer löst prat. Det Olsson säger innebär i praktiken ingenting. Polisen har sagt samma sak i minst 20 år. Det är inte där problemet ligger. Det ligger i hur polisen arbetar. Polisen i Göteborg och Malmö har fått ner gängvåldet. Det arbetar bland annat med dialog och förebyggande åtgärder. I Stockholm, polisregion Mitt och polisregion Öst har det ökat kraftigt under samma tid. Det beror delvis på att polisen där arbetar på ett felaktigt sätt med fokus på straff och hårda tag.
– Vi kommer också avsätta stora resurser för att öka vår informationsinhämtning mot de som beställer, organiserar och utför brotten. Detta gör vi med den nya lagstiftning som träder i kraft på söndag om så kallad preventiv avlyssning.
Läs mer:
- Bekämpa gängen – sänk straffen
- Septembervåldsvågen är ingen normalitet
- Bekämpa gängen – avkriminalisera eget bruk av narkotika
- Bekämpa gängen – avprivatisera vården och skolan
- Våldsvågen i september
- Bekämpa gängen – återreglera arbetsmarknaden
- Brottsligheten är inhemsk och inte importerad
- Stora problem med gängbrottslighet i polisregion Öst
- Regeringens politik är fascistisk
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.