Brottsligheten är inhemsk och inte importerad

När det gäller att bli misstänkt för brott är risken större för invandrare än för svenskfödda men mindre än för svenskfödda med en eller två invandrade föräldrar. Det är vad statistiken visar. När det gäller att bli dömd för brott är det också så att invandrare och barn till invandrare är överrepresenterade.

Orsakerna till denna situation är flera. Invandrare är yngre och tidigare var de också en majoritet män. Bland de senaste årens invandrare har det dock varit en majoritet kvinnor. Dessa syns dock inte i den undersökning som Brå genomförde år 2022 kring invandrares brottslighet.

Unga män

Män och unga är kraftig överrepresenterade bland brottslingar. Efter som invandrare består av en högre andel män än i befolkningen som helhet är det den viktigaste anledningen till att brottsligheten är högre bland invandrare. Den andra viktiga anledningen är att de är unga i större utsträckning än vad som gäller bland svenskfödda med svenskfödda föräldrar. Unga har högre brottslighet än äldre.

De två viktigaste riskfaktorerna för att bli dömd för brott är att vara ung och att vara man. Båda dessa riskfatorer är vanligare bland invandrare och deras barn.

Några andra riskfaktorer är fattigdom, psykiska problem och NPF-diagnos (ADHD, ADD, Autismspektrum etc). Fattigdom och psykiska problem är vanligare bland invandrare och deras barn än bland svenskfödda med svenskfödda föräldrar.

Justeras för dessa riskfaktorer försvinner all överrepresentation för invandrare liksom nästan hela överrepresentationen för barn till invandrare.

Räknar vi sedan med att rasism spelar roll när det gäller att någon blir misstänkt för brott, att någon blir åtalad och att någon blir dömd så minskar överrepresentationen för invandrare och deras barn ännu mer. Att rasism spelar roll är belagt i flera undersökningar och rapporter.

Inhemskt skapad brottslighet

Det som ligger bakom den synbara överrepresentationen för invandrare och invandrares barn när det gäller brottslighet är alltså inte det faktum att de misstänkta är invandrare. Utan det som ligger bakom är att de misstänkta är män, de är unga, de är fattiga, de har psykiska problem eller någon diagnos och de är utsatta för rasism.

Kontentan är att brottsligheten i Sverige är en inhemsk produkt. Den beror på fattigdom, psykisk sjukdom och rasism. Den beror på ett samhälle som skapar klyftor. Ett samhälle som diskriminerar fattiga och sjuka. Ett samhälle som inte kan ta hand om och hantera sina psykiskt sjuka. Det samhälle som med berått mod monterar ner välfärden och ger pengar till de rika. Det är där grunden till problemen med brottsligheten ligger.

Fakta bakom mina uppgifter finns i en rad rapporter som jag skrivit om tidigare. Läs om dem och en del annat:
Läs också:

PS. Det är också bra att veta att Sverige är ett av de land som har lägst brottslighet i hela världen. Övriga nordiska länder hör också hemma i den gruppen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!