13 personer åtalade för knarksmuggling till Norge

I våras greps en ung man i 20-årsåldern från Jämtland efter att han kört över norska gränsen vid Storlien. Norsk polis hittade fem kilo amfetamin och ungefär 2,5 kilo ecstasy. Det blev början till en omfattande polisutredning som nu lett till åtal.

I stämningsansökan finns det åtta åtalspunkter med delpunkter under. Det handlar om flera misstänkta grova narkotikabrott, ett fall av grov narkotikasmuggling, anstiftan av narkotikabrott, ringa narkotikabrott samt ringa dopningsbrott.

Den här utredningen har fokuserat på hantering av narkotika i grossistledet. Jag menar att utredningen visat att den här verksamheten har bedrivits i organiserad form. Utredningen har däremot inte kunnat bekräfta att någon av de nu åtalade stått i direkt förbindelse med någon person som tillhört ett nationellt kriminellt nätverk”, säger kammaråklagare Kajsa Starlander i ett pressmeddelande.

Köpt i Uppsala

Narkotikan har enligt åtalet transporterats från Uppsala till Östersund och sedan vidare till Norge via Storlien där den 20-årige mannen greps efter att ha passerat gränsen till Norge. En annan 20-årig man ska ha stått i kontakt med föraren som körde till Norge. Det är också han som ska ha betalt för drogerna som köptes i Uppsala. Han kan betrakats som huvudman i ärendet.

I åtalen för narkotikabrott ingår också innehav av knappt 1 000 tabletter av antidepressiva tabletter. Någon som åklagaren menar var tänkt för vidareförsäljning i Åre kommun. Huvudmannen har erkänt detta brott.

Två personer är åtalade för att ha förvarat antidepressiva tabletter i Östersund. Två personer, varav en kvinna, är åtalade för att ha förvarat amfetamin i Östersunds kommun. Flera andra åtal gäller innehav av narkotika i mindre mängder.

Ytterligare en del av åtalet gäller ännu ett drogköp i Uppsala av 500 gram cannabis och nästan 40 gram kokain. En person är åtalad för köpet och transporten och två personer för att ha uppmanat till brottet.

Totalt har 13 personer åtalats:
  • Man i 20-årsåldern. Åtalad för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Tidigare fått ett strafföreläggande för trafikbrott.
  • Man i 30-årsåldern. Åtalad för fyra fall av narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Tidigare dömd för tillgreppsbrott, rattfylleri, ringa narkotikabrott och trafikbrott.
  • Man i 20-årsåldern. Åtalad för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Tidigare dömd för misshandel, olaga hot, hot mot tjänsteman och olovlig körning.
  • Man i 60-årsåldern. Åtalad för narkotikabrott. Tidigare dömd för ringa stöld, stöld och ringa narkotikabrott.
  • Man i 20-årsåldern. Åtalad för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling, två fall av narkotikabrott och ringa dopingsbrott. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott, olovlig körning och åtalad för rån våren 2023
  • Kvinna i 30-årsåldern. Åtalad för narkotikabrott. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott och våren 2023 åtalad för olovlig körning.
  • Man i 20-årsåldern. Åtalad för grovt narkotikabrott, anstiftan av narkotikabrott och narkotikabrott. Tidigare dömd för våldsamt motstånd, stöld och narkotikabrott.
  • Man i 30-årsåldern. Åtalad för grovt narkotikabrott och anstiftan av narkotikabrott. Tidigare dömd för olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.
  • Man i 30-årsåldern. Åtalad för narkotikabrott. Tidigare dömd för olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.
  • Man i 20-årsåldern. Åtalad för narkotikabrott. Tidigare dömd för penningtvättsbrott.
  • Man i 40-årsåldern. Åtalad för grovt narkotikabrott. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott och narkotikabrott.
  • Man i 40-årsåldern. Åtalad för ringa narkotikabrott. Tidigare ostraffad.
  • Man i 30-årsåldern. Åtalad för narkotikabrott. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott och narkotikabrott.
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!