Domstolsanställd åtalad för grovt brott mot tystnadsplikt

En domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt i norra Stockholm har åtalats för grovt brott mot tystnadsplikt, brott mot tystnadsplikt, grovt dataintrång och dataintrång av normalgraden. Enligt åtalet har kvinnan förmedlat sekretessbelagd information till en man som ingår i ett kriminellt nätverk i norra Stockholm. Det nätverk det handlar om är Turebergsnätverket. Ett familjebaserat kriminellt nätverk med bas i Tureberg, Sollentuna, som existerat sen 1970-talet.

– Det här är mycket allvarlig brottslighet som undergräver rättsväsendets förtroende och möjlighet att utreda misstänkta brott. Därför är det viktigt att domstolen får göra en prövning. Här finns också möjlighet för domstolen att pröva den nya lagstiftningen grovt brott mot tystnadsplikt som började gälla den 1 augusti i år, säger chefsåklagare Per Nichols i ett pressmeddelande. Han är förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren.

Hemliga handlingar

Misstankarna sträcker sig längre bak i tiden än den 1 augusti i år. Kvinnan som heter Sibel Karahan har enligt åtalet förmedlat uppgifter om hemliga och hemliga handlingar i övrigt för domstolsverksamheten. Fram till den 31 juli innebar det brott mot tystnadsplikt och därefter grovt brott mot tystnadsplikt. Hon arbetar på en avdelning sok bland annat hanterar brott som kopplas till Turebergsnätverket men också brott som kopplas till Foxtrot-nätverket.

Hon åtalas också för grovt dataintrång för att vid två tillfällen ha låtit mannen i det kriminella nätverket få använda hennes dator innehållande domstolens ärendesystem där han har kunnat surfa runt fritt. Under några dagar hon också de praktiska detaljerna kring en hemlig telefonavlyssning. Därefter ska hon ha varnat den som var utsatt för att han avlyssnades av polisen. Det var samme man som fick använda hennes dator.

– Vi har i denna utredning använt oss av telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig dataavläsning. Vi bedömde det som nödvändigt att använda oss av dessa metoder för att kunna utreda brotten. Jag vill påstå att vi har gedigen bevisning, säger Per Nichols.

Ärendet har handlagts på avdelningen för särskilda utredningar (SU) och har prioriterats högt.

– Det beror på den särskilda allvarlighetsgraden i brotten samt att vi vet att brottslighet som denna möjliggör för den grova organiserade brottsligheten. Med tanke på den samhällssituation som råder i Sverige i dag har det, för oss, varit av största vikt att arbeta tillsammans med förundersökningsledaren effektivt och snabbt i detta ärende, säger Anna Benedetti. Hon är enhetschef för utredningsenheten i Stockholm på avdelningen för särskilda utredningar.

Kvinnan har erkänt brott.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!