Sportchef misstänkt i omfattande penningtvättshärva

I onsdags slog polisen till tidigt på morgonen och grep den tidigare sportchefen i Nordic United FC i hans hem. Han är återigen misstänkt för brott. Den nya brottsligheten det handlar om är penningtvätt och skattebrottslighet Utredningen leds av Daniel Larsson som åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Shahho släpptes dock på fri fot redan på torsdagen även om misstankarna kvarstår. Misstankarna har inte någon koppling till Nordic United FC. Men en omfattande husrannsakan genomfördes ändå på Uniteds kontor under onsdagen i jakt på bevisning mot Shahho. Shahho hade då redan avgått som sportchef. Det gjorde han direkt efter att domen för olaga spel kom på tisdagen. Enligt Daniel Larsson som uttalat sig till Länstidningen (LT) har de säkrat tillgångar på miljoner från Shahho.

Totalt är ett 80-tal personer samt ett 30-tal bolag över hela landet misstänkta i ärendet. Bland dem ingår ett kluster av personer i Södertälje. Utredningen har pågått under en längre tid och insatsen är en nationell myndighetsgemensam insats mot organiserad brottslighet.

Falska inkomstuppgifter

Genom så kallade ekobrottsspecialister har kriminella runt om i landet köpt falska inkomstuppgifter och anställningar som gett dem kreditvärdighet och tillgång till välfärdssystemet. De misstänkta bolagen har påstått att de betalat löner men myndigheterna har inte hittat nån som helst verksamhet i de olika företagen. Utan det har enbart handlat om ett upplägg för att lura till sig förmåner från det allmänna. Vad den före detta sportchefen ska ha gjort vill åklagaren inte uttala sig om.

Den före detta sportchefen är dessutom misstänkt i ytterligare en penningtvättshärva som omfattar ännu större belopp än den härva som han greps som inblandad i. Shahhos advokat Jack Melkemichel har till LT sagt att hans klient förnekar brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!