Gängland Göteborg – Hells Angels MC

Den ledande och största grupperingen inom den så kallade bikerkulturen i Sverige och Göteborg är Hells Angels. Denna typ av klubbar kallas också 1%-klubbar eller ”outlaw”-bikers. Hells Angels har en central placering. Alla mc-klubbar som vill ha ryggmärken, så kallade ryggmärkesklubbar, behöver i praktiken godkännande från Hells Angels för att kunna använda sitt ryggmärke. Såvida de inte istället är anknutna till Bandidos MC eller nåt annat gäng av samma sort.

Formellt är det genom en sammanslutning av klubbar, Svenska Biker Modellen (SBM) eller Sverigemodellen som ryggmärken godkänns, men alla vet att det är Hells Angels som i praktiken bestämmer. Förutom ryggmärkesklubbar som tillhör andra biker-sammanslutningar som exempelvis Bandidos-sfären så känner jag till enstaka klubbar som, förmodligen av historiska skäl, har ryggmärken utan godkännande från Hells Angels.

Starten

Biker-kulturen i Sverige och Göteborg har dock en äldre historia än den tid som Hells Angels representerar. Sålunda är den klubb som idag heter Hells Angels Gothenburg från 1970-talet och den hette tidigare Gamlestadens MC. Den första klubb som ska ha tillfrågats om att bli en Hells Angels-avdelning i Göteborg lär dock vara Mothers Freak MC.

Men denna klubb tackade nej, vilket jag förstått har vållat en del obehag för medlemmar i denna klubb, som också får anses höra till bikerkulturen i Sverige. Att denna klubb tillfrågades först beror, om jag förstått det hela rätt, på att denna klubb var broderklubb till den klubb som blev Hells Angels i Malmö, Dirty Dräggels. När Mothers Freak sa nej vände sig Hells Angels i Malmö istället till Gamlestadens MC.

När denna klubb sen accepterade att bli och sen blev en Hells Angels-avdelning så fick det till resultat att ett litet antal medlemmar lämnade klubben. Bland de som blev medlemmar i Hells Angels fanns bland annat Bengt Olsson (Fisken) som blev president och Micke Johannessen (Mega) som blev Sergeant at Arms (säkerhetsansvarig).

Tillväxt

Under 1990-talet växte Hells Angels stadigt i Sverige med nya avdelningar på löpande band, Stockholm 1997, Eastside (också Stockholm) 1998 och Gothenburg 1999. Nästa expansionsvåg startade med Karlstad 2005, Goth Town (också Göteborg) 2006 och därefter i Eskilstuna, Norrköping, Luleå, Uppsala samt en ny avdelning i Stockholm. 2011 tillkom ytterligare en avdelning i Göteborg, West Rock City.

En man som uteslöts redan 1998 ur Hells Angels (avdelningen i Göteborg var då ett prospect chapter) tvingades skänka alla sina tillgångar till Hells Angels. Även hans klubbtatuering togs bort. Med ett strykjärn (i allmänhet har det förvandlats till en vinkelslip när berättelsen återges). Fem medlemmar i Hells Angels dömdes för dådet till fängelse i två och ett halvt år. En av de dömda var den dåvarande presidenten Bengt Olsson och en annan var en man som kallades Daffy.

Parallellt med uppbygget av den egna organisationen byggde man också upp en supporterorganisationRed Devils MC, med fem avdelningar år 2007 och lika många i år, och Red & White Crew med sju avdelningar år 2007 och sex stycken idag.

Utöver detta finns ett stort antal mc-klubbar som har anknytning till och/eller har uttalat stöd till Hells Angels. Red & White Crew var inblandade i mycket av den våldsbrottslighet som kunde kopplas till Hells Angels. Flera av personer som var medlemmar i Red & White Crew på denna tid kom senare att bli ledande personer i andra kriminella gäng, snarare än att bli medlemmar i Hells Angels MC.

Dubbelmordet på Hells Angelsgården

2001 skedde ett uppmärksammat dubbelmord på Hells Angels-gården i Olofstorp. Två män misshandlades till döds efter att ha hamnat i konflikt med medlemmar i Hells Angels MC. De båda dödade männen, Zlatko Radojkovic och Johan Ljung, hade tidigare varit med i Brödraskapet Wolfpack.

Tre personer, Bo Moqvist, Alan L  och Marko Lönnmark åtalades för mordet. De frikändes av Göteborgs tingsrätt i brist på bevis. Marko Lönnmark dömdes dock till 10 års fängelse för dråp och övergrepp i rättssak. Även i hovrätten blev det frikännande dom för dubbelmordet.

Bo Moqvist blev senare president för Hells Angels MC GothTown men fick lämna den avdelningen för att senare istället bli medlem i Hells Angels MC West Rock City. Han blev rejält omskriven när han var best man på en kändiskrögares bröllop år 2014. Han har också dömts till böter för mindre brott. Var och om han fortfarande är medlem i Hells Angels är okänt.

Gazaremsan

Alan L kom återigen att figurera i utredningen kring ett par mord på Ångpannegatan och Gamla Tuvevägen i Kvillebäcken på Hisingen. I det område som då kallades Gazaremsan. Den 27 januari 2007 mördades en 35-årig man på Brödraskapet Wolfpacks lokaler på Ångpannegatan. Tre personer åtalades för mordet och tre andra för skyddande av brottsling. Mordoffret som hette Håkan Eriksson hade tidigare varit hang-around till Hells Angels

I tingsrätten dömdes en person, Kenny Ar***en för mordet på Ångpannegatan men han friades i hovrätten. Dennis Nilsson dömdes i tingsrätten till 3 års fängelse för grov misshandel , stöld av Håkan Erikssons  mobil, skyddande av brottsling, olovlig körning, narkotikabrott och To**y Cav****vski dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mega Johannesson i onåd

Konflikten började med att Bengt Olsson (Fisken) lämnade klubben. En man vid namn Tommy blev då president. Då var Johannesson sergeant att arms men han hamnade allt oftare i motsatsställning till yngre medlemmar som Tjompen och Långe-Martin. Efter det var bara tre personer från Gamlestadens MC kvar i klubben. Johannesson avgick som sergean at arms och ersattes med Stefan A.

2009 blev det konflikter kring skulder som Micke Johannessen (Mega) hade. Bland annat till en annan medlem, Daniel, och till en svartmäklare. Detta samtidigt som ha höll på att bygga en ny villa till sig och sin fru. Senare udner året förklarades Johannessen som out av klubben på grund av skulderna. Dvs fredlös. Beskedet kom på ett möte där presidenten Tommy, Stefan A, Daniel, Långe-Martin, Mathias, Ymmot, Tjompen och Görgen var närvarande.

Därefter går klubbmedlemmar igenom deras hem och plockar åt sig det som de anser att de behöver. allt som har koppling till Hells Angels och en del annat.

Morden i Stora Höga

Två dagar innan mötet skedde dubbelmordet i Stora Höga som utfördes av medlemmar i Red & White Crew. Polsien utredde vid tillfället också Johannessons inblandning då en av de misstänkta för mordet upgget att han gett for händer för dem i samband med den indrivning som ledde till morden.

Efter morden i Stora Höga avvecklades Red & White Crew. Flera av dess medlemmar blev istället ledande i lokala kriminella gäng och nätverk. Ibland tillsammans med tidigare medlemmar i X-team (Bandidos supporterklubb).

Konflikten förvärras

Vid denna tid hade Mega Johannessen en del möten med andra individer, bland annat en tidigare medlem i Bandidos MC, om att bilda nåt nytt samtidigt som konflikten med de tidigare vännerna i Hells Angels förvärrades. Personer från Hells Angels lade bland annat beslag på en båt som han ägde och sen tände de led på paret Johannessens hus. Mega utsattes därefter för ett mordförsök.

En kort tid därefter bestämde hans sig för att samarbeta med polisen mot sina forna mc-kompisar. Numera lever Micke Johannessen (Mega) med skyddad identitet i nåt annat land tillsammans med sin fru som också har skyddad identitet.

År 2012 greps flera Hells Angelsmedlemmar i Skår i Örgryte. Oklart varför. Därefter genomfördes också en razzia mot Hells Angels gård i Gunnilse (Olofstorp). Vid polisrazzian mot gården hittades två skjutvapen samt ammunition. Vi denna tid i började Hells Angels också få problem med olika gatugäng i Göteborg, Konflikter med våldusppgörelse började dyka upp allt oftare. Bland annat med Majornagänget och Albanligan.

Hells Angels 2015

2015 hade Hells Angels MC  tre olika avdelningar i Göteborg samt supportklubben Red Devils MC Gothenburg med lokal i Rödbo och supportorganisationen Red & White Crew. De tre lokalorganisationerna var Hells Angels MC Gothenburg med lokal i Gunnilse, Hells Angels Goth Town som då inte hade en egen lokal men senare etablerade sig i Skepplanda och Hells Angels MC West Rock City med lokal i Sisjön.

Dessutom fanns Red Devils MC Halland i Frillesås (tidigare Hog Riders) och Red Devils MC Svenljunga samt Hells Angels MC Three Town med lokal i Vänersborg. GP och polisen uppger dock att den sistnämnda klubben är vilande i nuläget.

Brottslighet

Att få brott kan kopplas till Hells Angels förklarar GP och kommissarie Sven Lindgren med att polisen inte längre punktmarkerar medlemmar i Hells Angels och att deras kriminalitet sköts skickligt och avskiljt från de mer synliga lokala gatugängen.

Vid denna tid ansåg kommissarie Sven Lindgren att Hells Angels MC var den starkaste kraften i den undre världen i Göteborg. Även GP argumenterade kraftigt för denna linje. Det var knappast med sanningen överensstämmande.

Det finns dock historiskt välkända kopplingar mellan Hells Angels MC och så kallad beskyddarverksamhet (en slags utpressning) samt indrivning av skulder. Mordet i Sisjön var en indrivning som gick fel. Det fanns inga egentliga bevis för att det var som Sven Lindgren påstod. Förmodligen hade Hells Angels betydelse redan vid denna tid minskat kraftigt.

Mordet i Sisjön

HA West Rock City och en indrivning som övergick till mord i Sisjön år 2015 hörde ihop med Hells Angels-miljön men ingen medlem i Hells Angels dömdes för brottet. Däremot flera medlemmar i Red & White Crew, en medlem i Red Devils MC och några personer med kända kopplingar till Hells Angels. En medlem i HA Goth Town dömdes nyligen för försök till utpressning och en medlem i Red Devils MC Svenljunga greps i somras för inbrott som han begick tillsammans med två vänner.

Fallet i Sisjön, som dock spårade ur, är ett typexempel på brott som HA-anknutna personer gjort sig skyldiga till på detta område. Att det skulle vara den enda skuldindrivning och utpressning HA-anknutna personer skulle vara inblandade i förefaller osannolikt. Vidare har svartjobb varit vanligt i vissa mc-kretsar. Så vanligt att det ofta betraktas som helt normalt och inget brott.

Men samtidigt är det ju så att det faktum att få Hells Angels-medlemmar och få Hells Angels-anknutna personer åkt fast för brott kan förklaras med att de faktiskt inte begår nån större mängd brott. Genomsnittsåldern i Hells Angels MC är hög och ju äldre folk är ju färre brott begår de. Men samtidigt kan de ju låta andra begå brott de tjänar pengar på. Det är möjligt, men det saknas belägg för att så är fallet.

Konflikten med Bergsjögänget

2021 utbröt en konflikt mellan Bergsjögänget och Hells Angels MC i Göteborg om en fastighetsaffär. En träff mellan parterna för att läsa konflikten slutade med att två representanter för mc-klubben misshandlades.

Den ene var en veteran inom avdelningen Hells Angels Gothenburg i Gunnilse. Den andre medlemmen, en något yngre man, hade ingått i samma så kallade chapter men flyttat till en annan västsvensk stad. De två misshandlade männen krävde att Hells Angels skulle hämnas överfallet mot dem.

Istället backade personer inom HA undan och accepterade att betala Bergsjönätverket ett skadestånd för den affär som ledde till den ursprungliga affären. Det sätt att lösa konflikter är numera det gängse bland de kriminella gängen i Göteborg. Möten förhandlingar, uppgörelser och böter.

Hells Angels i Göteborg fick låna pengar av organisationens ”Sverigekassa” för att betala böter till individer som kan kopplas till Bergsjönätverket. Många yngre medelmmar var dock missnöjda med den lösningen. De ville att Hells Angels på ett mer tydligt sätt stod upp för klubben. Som en konsekvens lämnade många medlemmar organisationen. Två avdelningar (chapters) lades ner och bara Hells Angels Gothenburg MC blev kvar.

Mordet i Lidköping

En av de som var missnöjda med agerandet var Linus Bergh från Lidköping. Han uteslöts med statusen out ur klubben i januari 2022. En tid senare tog han kontakt med Satudarah MC för att bygga upp en avdelnings av denna klubb i Lidköping, Öven Linus Berghs far Joakim Persson lämnade Hells Angels och deltog i planerna i Lidköping.

Som en konsekvens av planerna att bilda e avdelning av Satudarah MC och dessutom troligen som en följd av konflikten mördades Linus Bergh i mars 2023. Satudarah MC har sen dess upplösts och istället har det bildats en avdelning av den nya mc-klubben Comanches MC i Lidköping.

Hells Angels MC idag

Hells Angels MC finns idag på nio orter i Sverige: Luleå, Uppsala, Stockholm (3 chapter/avdelningar), Eskilstuna, Karlstad, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm och Malmö.

Acta Publica menar i sin rapport om mc-klubbarna att Hells Angels i Sverige har legat lågt sedan några år tillbaka med en utåtagerande brottslighet.

Hells Angels rekrytering främst från de starkaste supporterklubbarna, Red Devils MC och de så kallade diamantpatchklubbarna. Hells Angels-medlemmar från Östeuropa ska under det senaste året ha etablerat sig i Sverige. Och då inte bara som anställda byggnadsarbetare utan som medlemmar i organisationen,

Ekonomisk brottslighet i företag anses vara centralt för många medlemmar i Hells Angels. Kontakter med lokala gatugäng anses existera men har inte kunnat påvisas.

Förutom konflikten med Bergsjögänget ligger Hells Angels förmodligen lågt även av andra anledningar. I flera länder genomförs det utredningar som syftar till att få fram bevis om organisationens brottslighet. Eventuellt kan organisationen förbjudas. I Nederländerrna är Hells Angels redan förbjudet. Även i flera nordiska länder arbetas det aktivt med att förbjuda Hells Angels och Bandidos.

Red Devils och SBM

De starkaste supporterklubbarna till Hells Angels är i dag Red Devils och de så kallade diamantpatchklubbarna, som har en nära relation till Hells Angels och därför tillåts bära ett särskilt märke. Den rekrytering som sker in i Hells Angels sker oftast från just dessa supportergrupperingar. Acta Publicas bedömning är att den innersta kärnan av Hells Angels supporterskara består av cirka 200 individer.

Hells Angels, Red Devils och diamantpatchklubbarna ingår alla i Svenska Biker Modellen, SBM, som styrs av styrdokumentet ”Sverigemodellen”. SBM består till stor del av mindre mc-klubbar över hela Sverige, cirka 300 till antalet. Medlemmarna är i största utsträckning mc-entusiaster utan direkta kopplingar till kriminalitet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!