IS-återvändare och gängvåld är dumheter

En forskare som media släpat ut ur skuggorna vid namn Marco Nilsson har väckt en viss uppmärksamhet. Detta med påståenden om att IS-återvändare spelat en roll för det ökande gängvåldet under de gångna åren. Jag har dock inte i en enda tidningsartikel eller forskningsrapport sett något som helst bevis för dessa påståenden. Och om de hade funnits så hade säkert den islamofobiska sajten Doku uppmärksammat detta.

Inte heller har jag hittat återvändare bland de mördare och bombare som grippts under de senaste två åren. Lika lite som bland de narkotikabrottslingar som gripits i samband med den information som polisen fått tillgång till via de knäckta chattprogrammen.

Kriminella nätverk

Att ungdomarna som under den senaste tiden gripits för skjutningar och sprängningar inte är några återvändare kan alla förstå. De är helt enkelt för unga för att kunna ha varit nere som soldater för IS.

Inte heller verkar det finns en enda återvändare bland de som tillhör kriminella gäng som exempelvis Bronätverket, Foxtrotnätverket, Zeronätverket, Dalennätverket, Farsta yngre, Turebergsnätverket, Backagänget, Biskop Södra, Nya Norra eller Bergsjögänget. I mc-gängen Hells Angels MC, Bandidos MC och Comanches MC lyser de också med sin frånvaro.

De nätverk som spelat en stor roll i våldsvågorna i Stockholm och Uppsala är Bronätverket, Foxtrotnätverket, Zeronätverket, Dalennätverket och Farsta yngre och de saknar helt kopplingar till IS-återvändare. Det gör naturligtvis även gäng som Södertäljenätverket och Albanligan.

Det är säkert så att en del återvändare befinner sig i gängkriminella miljöer. Men nån större betydelse spelar de inte. Ännu vanligare är säkert att de är småkriminella missbrukare. Men deras närvaro och betydesle bland gängkriminella är i princip lika med noll.

Propaganda

Påståendena om att IS-återvändare spelat en stor roll för de två våldsvågorna som plågat Stockholm och Uppsala (de har varit koncentrerade dit) saknar helt enkelt belägg. Det är helt enkelt grundlösa spekulationer som kan låta trovärdiga. Men då det inte finns några som helst bevis för dessa påståenden får vi nog se dem som lögnaktig och grundlös propaganda.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!