Västsverige: Polisens lägesbild när det gäller de kriminella

Problemnivån i utsatta områdena är enligt polisen fortsatt hög. Några områden i Västsverige visar dock en positiv utvecklingstrend menar polisen samtidigt. Biskopsgården på Hisingen klassas exempelvis inte längre som särskilt utsatt område.

– Under flera år har vi satsat medvetet och långsiktigt i region Väst för att vända utvecklingen tillsammans med andra. Mycket arbete återstår men de positiva tecknen är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Robert Karlsson i ett pressmeddelande. Han är biträdande regionpolischef i region Väst.

Polisens lägesbild av kriminell påverkan är den femte som presenteras sedan 2015 för att bidra till att vända brottsutvecklingen och öka tryggheten i lokalsamhället.  Enligt årets lägesbild har inga nya utsatta områden tillkommit i Västsverige.

– Vår bedömning är att vi tydligt bromsat den negativa utvecklingen. Vi prioriterar det lokala brottsbekämpande arbetet med bland annat hög synlighet av poliser. Samtidigt ökar vi uppklarningen av både grova brott och vardagsbrott, vilket i sig kan ha brottsförebyggande effekter.

Biskopsgården inte längre särskilt utsatt område

Den tydligaste förändringen i den nya lägesbilden är att Biskopsgården i Göteborg fått förändrad bedömning och inte längre är ett särskilt utsatt område utan den lägre kategorin, riskområde. Även Hjällbo i Göteborg samt Kronogården/Lextorp/Sylte i Trollhättan visar en positiv utvecklingstrend när det gäller utsatthet för kriminell påverkan, dock utan att kategorin ändrats. Hässleholmen/Hulta i Borås visar en svag negativ utveckling. Övriga utsatta områden i Västsverige visar inga stora förändringar.

– Vi är medvetna om att arbetet tar tid. Den aktuella lägesbilden ska nu ligga till grund för fler offensiva åtgärder tillsammans med kommuner, myndigheter och andra samhällsaktörer, säger Robert Karlsson.

Flera metoder mot kriminell påverkan

Polisregion Väst prioriterar flera brottsbekämpande metoder för att vända utvecklingen:

  • Riktat arbete mot kriminella personer inom grov organiserad brottslighet
  • Fokus på kriminellas ekonomi
  • Minska nyrekrytering till nätverken
  • Narkotikabrott och bedrägerier är viktiga inkomstkällor för kriminella nätverk och ingår också i de brottsbekämpande prioriteringarna.

En nyckelfaktor i brottsbekämpningen är ett nära samarbete inom polisen för att öka den operativa förmågan. Det inbegriper allt från områdespoliser som verkar i lokalsamhället till spanare, utredare och specialister.

”Brottsbekämpning på flera plan”

Den nya lägesbilden är utgångspunkt för ett gemensamt arbete lokalt och regionalt, men också nationellt och internationellt.

– Vi verkar i en komplex värld där polisen utvecklas i takt med att brottsligheten hittar nya vägar. Vi arbetar synkroniserat med brottsbekämpning på flera plan – både kriminell påverkan i lokalsamhället och kopplingen till den internationella arenan, säger Robert Karlsson.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!