Det är inte narkotikan som skapar våld

Vänsterpartisten Maria Chergui säger i ETC att narkotikan är det som gör att ett område blir farligt med en massa dödligt våld:

– Att ett område blir farligt med grovt våld beror på narkotika. Det har inte att göra med invandring eller fattiga hushåll. Det handlar om spridningen av narkotika och var försäljningen äger rum, och ibland flyttar försäljningen, säger Maria Chergui.

Det är inte sant nånstans. De dödliga våldet sker i områden där kriminellt aktiva personer bor oberoende av om det finns narkotikahandel eller inte.

Hur mycket lokal och öppen narkotikahandel det finns styrs främst av mängden tonåringar som finns i området. Blir de kriminellt aktiva tonåringarna vuxna så försvinner den lokala och öppna narkotikahandeln. Det är detta som avgör var det finns öppen handel med narkotika. Mängden tonåringar och unga vuxna. Det är de som använder narkotika och de som säljer narkotika.

I centrala delar av städerna är det annorlunda. Där förekommer det alltid. Nånstans i staden fins det alltid ungdomar som vill köpa och andra som vill sälja.

Våldet har ingen som helst koppling till narkotikahandeln i sig. Det är inte där det handlas med narkotika som det skjuts men det är ofta i samma stadsdelar. Därför att de kriminellt aktiva männen eller deras släktingar bor där. Skjutningarna sker vid deras eller deras släktingars bostäder. Inte där det handlas med narkotika. Många skjutningar sker därför också i områden som inte har några så kallade öppna drogscener eller några kriminella nätverk.

Östberga

I den aktuella artikeln i ETC tas också stadsdelen Östberga upp. Den har varit klassad som utsatt område trots att det aldrig har varit en extremt fattig stadsdel eller haft stora sociala problem. Där har inte heller funnits nån så kallade öppen drogscen.

Den enda anledningen till att stadsdelen varit klassat som ett utsatt område är att det funnits en kriminellt aktiv familj som bott i området. För mig förefaller det vara ett extremt svagt argument för att klassa stadsdelen som utsatt. Någon annan anledning har aldrig funnits. Östberga borde aldrig ha varit med på listan över utsatta områden.

En familj

Ett antal bröder har utgjort den centrala delen av ett kriminellt nätverk i stadsdelen och nu är de flesta av dem döda. Anledningen till det är en konflikt med ett kriminellt nätverk i Bredäng som startade med att parti kokain som försvann i Bredäng. Bredäng har fortfarande flera kriminella nätverk men har aldrig klassats som ett utsatt område. Vilket är rimligt då området precis som Östberga aldrig varit speciellt fattigt.

Konflikten blev snabbt mycket våldsam och ledde till en mängd skjutningar och mord. Resultatet blev till slut att brödraskaran i Östberga försvann. Andra medlemmar i Östberganätverket hörde hemma på andra ställen och brottsligheten med koppling till Östberga försvann.

Älvsjö

Det kan dock upplevas som otryggt med öppen narkotikahandel. Det har funnits i närheten av Östberga, vid Älvsjö station och torg. Områdena Älvsjö och Solberga som ligger där har också varit klassade som utsatt områden. Även detta förefaller överdrivet. Det är inga fattiga områden och de har inga stora sociala problem. Det har heller aldrig funnits nåt problem med en massa skjutningar och våldshändelser i området med undantag av området i närheten av stationen.

Det är helt orimligt att ett område ska klassas som utsatta bara för att där råkar finnas en järnvägsstation. I så fall borde väl Norrmalm klass som utsatt område. Där förekommer fler platser där det förekommer en omfattande narkotikahandel. Exempelvis Kungsträdgården, Sergels Torg, Centralen och parken vid Klara kyrka och alla gator i närheten.

Tillfälligheter

Att både Östberga och Älvsjö/Solberga tagits bort från listan på utsatta områden säger därför egentligen ingenting. De borde aldrig ha hamnat på listan. Inte heller är deras borttagande en orsak av områdena förbättrats eller att polisen eller några andra myndigheter gjort nåt bra. Det är bara rena tillfälligheter och en slags naturlig utveckling som lett till det. De problematiska unga männen har försvunnit. Dött, åkt in, blivit vuxna och slutat med brottsligheten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!