Spelklubbsmordet 1978

I januari 1978 försvann Hirant Selikman spårlöst. Han var en 39-årig pizzeriaägare. Han var också en inbiten spelare som ofta sågs på illegala spelklubbar i Stockholm. Selikman vann enligt uppgifter i en artikel i tidningen Se rätt stora summor pengar. Under hösten 1977 och fram tills nyår samma år ska han ha gjort stora vinster på en illegal klubb på Apelbergsgatan, Spelklubben drevs av Mahmut Cinkitas som år 1977 var 32 år gammal och Bekir Ünsall som var 25 år.

I mitten av januari 1978 utbröt ett bråk mellan Cinkitas och Selikman på spelklubben. Cinkitas var missnöjd med att Selikman skröt om sina vinster och dessutom skrämde iväg andra spelare från klubben. Ünsall avbröt dock bråket och Cinkitas bad om ursäkt.

Några dagar senare, den 21:a januari 1978, kom Cinkitas, Ünsall och Ünsalls flickvän Anna-Lena till Selikmans pizzeria. De sa att det blev fel förra gången och de ville bjuda Selikman på fest hemma hos en flickvän. De erbjöd sig också att fixa en snygg tjej till Selikman. Denne stängde då pizzerian och följde med. Det var sista gången som någon såg Selikman vid liv.

Den 6:e februari 1978 anmälde Selikmans bror att Hirant Selikman var försvunnen. Brodern trodde att han hade blivit rånmördad. Polisen startade en utredning. De frågade runt bland Selikmans bekantskapskrets men ingen visste något. Bland annat hörde de Cinkitas och Ünsall. Polisen hittade dock ingen information som de kunde gå vidare med.

Tips i samband med en annan utredning

Först kring årsskiftet 1979-80 skulle det hända något i ärendet. Polisen i Göteborg och Stockholms tog då krafttag för att utreda den turkiska heroinmaffian, Turkligan. I utredningen dök Cinkitas och Ünsalls namn upp. De hade mars 1979 smugglat in ca ett halvt kilo heroin till Sverige tillsammmans med Cinkitas flickvän.

Några av de som utreddes var Naif Durak och Tefik Seker som ägde restaurangen Bill och Bull i Stockholm som var en central plats för Turkligans affärer. Den 13 mars 1980 greps och anhölls Cinkitas och Ünsall för att en kort tid senare häktas. Totalt häktades och dömdes 42 personer i rättegångarna med koppling till Turkligan..

Det var under förhören med en inblandad i ärendet som Selikmans öde skulle komma fram. I ett förhör uppgav han att Hirant Selikman lurats till en lägenhet på Granängsringen i Bollmora där han trodde att det var en fest. MN istället misshandades Selikman av Cinkitas och Ünsall som ville veta var han gömt alla sina pengar. Det hela slutade med att Selikman mördades genom att han stryptes med ett rep. Utan att han avslöjat var pengarna fanns.

Ett par dagar efter mordet så lastade gärningsmännen in Selikmans kropp i en bil och började planlöst åka runt för att se vart de kunde dumpa Selikman kropp. Till slut fann de en avloppsbrunn bara några meter från vägen vid Broby gård söder om Trosa.

Den 22:a mars 1980 kunde polisen under en vallning med Cinkitas hitta Hirant Selikmans kropp i avloppsbrunnen. I rättegången sommaren 1980 så dömdes Mahmut Cinkitas till livstids fängelse för narkotikabrott och mord. Bekir Ünsall fick 12 års fängelse och livstids utvisning.

Efterspel

Cinkitas fick så småningom straffet omvandlat till 15 års fängelse och släpptes ut 1990. Han dömdes enligt uppgift återigen 1992. Nu till 14 års fängelse för grovt narkotikabrott. Dessutom skulle han avtjäna 5 år av förverkad villkorlig frigivning av livstidsstraffet, alltså 19 år totalt. Vad som hände med Ünsall är inte känt.

Pizzerian övertogs av bror till den mördade Hirant Selikman. Därefter gick den över till en yngre bror som senare sålde restaurangen.

Bakgrund

Mahmut Cinkitas kom till Sverige från Adama, Ceyhanprovinsen i Turkiet år 1970. Började arbeta på en bilverkstad och arbetade sen so städare en kort tid. Hade efter 1971 inget arbete i Sverige som han redovisade inkomst för. Åren 1973-75 bodde han i Turkiet. Inte heller då tycks han ha haft något arbete.

Bekir Ünsall kom året innan, 1969, från Kulu i Konyaprovinsen i Turkiet. Han arbetade som städare och diskare på restaurang fram till 1976. Därefter hade han ingen anställning som han redovisade någon inkomst för.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!