Hovrättsdom för mord i Skogås

I november 2023 dömde Södertörns tingsrätt en 16-åring för mord på en 15-åring på en restaurang i Skogås i januari samma år. Domen berörde även ett flertal andra personer åtalade för bland annat medhjälp till mordet. Svea hovrätt fastställde i stora delar tingsrättens dom och dömde 16-åringen för mord till sluten ungdomsvård i fyra år.

På kvällen den 28 januari 2023 sköts en 15-årig pojke ihjäl när han befann sig på en restaurang i Skogås centrum. I målet har framkommit att motivet till mordet med all sannolikhet var en hämnd på grund av en tidigare skjutning mot ett hus i vilket en nära anhörig till Foxtrotsnätverkets utpekade ledare Rawa Majid bodde. Sammanlagt åtalades tio personer för olika gärningar kopplade till mordet.

Bevisningen har bestått av bland annat en stor mängd chattar från den krypterade applikationen Signal.

– Utredningen i målet har varit mycket omfattande och det har också åberopats en hel del ny bevisning i hovrätten. Svea hovrätt har precis som tingsrätten funnit att bevisningen mot den åtalade 16-åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark, säger Sven Johannisson i ett pressmeddelande. Han var rättens ordförande i målet.

Andra dömda

En 26-åring, som i tingsrätten dömdes för medhjälp till grovt vapenbrott, dömdes i hovrätten istället för medhjälp till mord. 26-årigens namn är enligt uppgift Ibrahim Ibrahim Hussein och han ska vara bror till Yosef Key. Hovrätten bestämde straffet för honom till fängelse i tio år. I tingsrätten fick han bara 2 år och 6 månader.

Hovrätten frikände precis som tingsrätten en person från medhjälp till mord. Hovrätten fastställer även den friande domen mot två personer som var åtalade bland annat för förberedelse till mord. Den 16-åring som i tingsrätten dömdes för underlåtenhet att avslöja mord frikändes i hovrätten.

– När det gäller åtalet mot den person som nu frikänns från underlåtenhet att avslöja mord anser hovrätten att det inte är visat att han hade kunnat avslöja brottet utan fara för sig själv eller någon annan, säger Sven Johannisson.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Hovrättsdom för mord i Skogås”

Kommentarer är stängda.