Vad är Fediversum? – information och statistik

Fediversum består av mängder med servrar och programvaror som använder protokollet ActivityPub. En del tar med även andra protokoll, men jag använder i likhet med många andra en snävare definition av vad Fediversum är.

Jag har skrivit en mängd inlägg om Fediversum och alternativ till Twitter och Facebook. Om sociala medier som inte kan kontrolleras av storföretag. För den som vill utforska Fediversum mer i detalj finns flera sidor som ger statistik och mer information.

Den som har ett Mastodon-konto kan ha det på en mängd olika servrar eller instanser som det kallas i Fediversum och inte bara på en enda sajt som fallet är med företagskontrollerade sociala medier som exempelvis Facebook, X (Twitter) och Bluesky.

För att veta vilka programvaror som finns i Fediversum och dessutom veta vilka instanser som finns för varje programvara så finns det en mängd sajter som listar dem och för statistik över antalet användare, språk med mera. Det är dock inte alltid information om språk och inriktning stämmer. Det finns också sajter som presenterar de olika programvarorna med länkar till programvarorna egna hemsidor. På de sistnämnda finns också tips om existerande instanser och instruktioner om hur en egen instans kan sättas upp.

Information om Fediversum

FediDB och Fediverse Observer är statistiksidor med en massa information om Fediversum. Ingen av dem har dock med alla programvaror som är en del av Fediversum och de inkluderar lite olika programvaror när det gäller de små och ovanliga. Men de stora programvarorna som Mastodon, Misskey, Lemmy, Pixelfed, Peertube, Pleroma, WriteFreely, Kbin, Fedibird, Bookwyrm, Akkoma och WordPress finns i stort sett alltid med.

WordPress är Internets vanligaste programvara och nästan hälften av alla sajter är WordPressajter. De går alla att göra till instanser i Fediversum. Så nästan halva internet skulle kunna bli direkt åtkomligt att följa via ett konto i Fediversum. Denna blogg går att följa med ett konto i Fediversum med adressen @svenssonsnyheter. Det går också att följa enskilda använder genom deras konto på bloggen. I mitt fall är det @admin@blog.zaramis.se.

Andra sajter är till för att informera och tipsa om just vad Fedievrsum är för något. Det gäller exempelvis Fediverse.party, Join The Fediverse, SocialHub, Fediverse.info, AlternativeTo och To The Fediverse. De flesta av dessa sajter verkar utelämna högerextrema instanser. Fediverse.info är ett ställe där personer med Fediversum-konton kan registrera sitt konto. SocialHub och AlternativeTo har med många programvaror som är under utveckling.

Många programvaror, sajter och Instanser utesluter högerextrema sajter från sina presentationer och sin statistik. De är dessutom i allmänhet blockerade från att utgöra en del av Fediversum även om det använder programvara som använder ActivityPub. Några stora och kända sådana sajter är Gab och Truth Social som använder sig av Mastodon-kloner. En annan högerextrem sajt är SwebbTV som använder PeerTube.

De flesta programvaror som är en del av Fediversum är fria att använda och har öppen källkod. Några är public domain, några har MIT-, BSD-, GPL- , Apache- eller nån annan form av licens men de allra flesta har AGPL-licens. Det finns också programvara som är proprietär och ägs av någon eller något företag.

Läs mer:

FediDB. Fediversum.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Vad är Fediversum? – information och statistik”

Kommentarer är stängda.