Min blogg, sociala medier och fediversum

Vanliga sociala medier är antingen sajter som X, Facebook, Bluesky, Instagram och Threads eller appar som WhatsApp, TikTok och Snapchat för att ta några exempel. Sajterna är det intressanta i detta sammanhang.

Det handlar om sajter där den som har ett konto interagerar med andra som har ett konto där. De finansieras i allmänhet med reklam, dvs företaget som äger sajterna tjänar pengar på att sälja information om användarna och visa reklam för användarna. Algoritmer styr vad som visas i användarnas flöden och sådant som maximerar vinsten. Det går inte att interagera direkt med användare på andra sajter och varje socialt medium finns bara på ett ställe. En sajt.

Fediversum

Fediversum fungerar på annat sätt. Ett socialt medium finns inte bara på en sajt utan kan finnas på hur många sajter eller servrar som helst. Dessa kallas instanser. De sociala medierna är exempelvis Mastodon, Lemmy, Peertube, Pixelfed, Pleroma, Friendica och Mobilizon med flera. Mastodon är ett slags alternativ till X, Lemmy är ett alternativ till diskussionsforat Reddit, Peertube till Youtube osv.

Men det fungerar helt annorlunda. Det finns inga algoritmer som styr av en användare får i sitt flöde utan det väljer användaren helt och hållet själv utifrån vilka han väljer att följa.Inget storbolag kan kontrollera flädet eller utbudet av nyheter.

Mastodon

En användare på Mastodon.nu, den största svenska Mastodoninstansen kan följa användare på vilken annan Mastodoninstans som helst med vissa begränsningar. Begränsningarna kan vara att de som driver en viss Mastodon-instans har valt att spärra andra instanser av olika skäl. För varje instans kan ha sina egna regler. Många instanser är också till för en viss bestämd målgrupp. Men Mastodon.nu är en så kallad generell instans. Det finns flera andra som mastodonsweden.se, toots.nu och fikaverse.clu.

Men det går inte bara att följa personer som har ett Mastodonkonto utan även personer som har konton på helt andra sociala mediers instanser. Det kan röra sig om Misskey, Pleroma, Friendica, GoToSocial eller till och med en WordPressblogg som har ett tillägg för att bli en instans på Fediversum. Dessutom går det att följa diskussioner på Lemmy och andra diskussionsforuminstanser. Alla inlägg på Fediversum kan dessutom läsas av alla som surfar till en viss instans om de inte uttryckligen märkts som privata. Det behövs inte något konto på en instans för det.

Min blogg och sociala medier

Det var lite om det mer generella men nu ska jag skriva lite mer specifikt om min användning av dessa medier. Jag har haft ett personligt Facebook-konto sen 2008 och ett konto på X (Twitter) sen 2009. Facebook-kontot var ett personlig konto men ändå i huvudsak ett sätt att försöka locka läsare till min blogg men jag har använt det även för en del personlig kommunikation. Men jag är en ganska försiktig person vad det gäller personlig information så det har inte blivit så mycket.

Facebook

Jag har allt efter Facebook utvecklats och tiden gått kompletterat Facebookkontot med sidor för mitt företag och mina olika sajter och bloggar. Den mest populära sidan är Det gamla Göteborg som är kopplad till webbsajten Det Gamla Göteborg. Men jag har även en sida för Svenssonbloggen och en sida för Fiskebloggen Njord. Med sidorna följer jag till strod el helt andra sidor och är med i andra grupper än de som jag som enskild person är med i. Dessutom är jag med i en mängd grupper och följer också en mängd sidor.

Twitter

Twitter-kontot (X- kontot) har jag i stort sett bara använt för att försök skaffa läsare till min blogg. Det har dock inte fungerat speciellt bra att locka läsare genom Facebook och X (Twitter). Små personliga sidor som Facebook inte kan tjäna pengar på gynnas inte av deras algoritmer. Det skulle behövs några tusen följare för att det skulle ge nånting. Och inte heller är inlägg på Facebook och X (Twitter) läsbara för den som inte har ett konto på sajterna för då skulle företagen bakom sajterna inte kunna tjäna lika mycket pengar.

Aktivitet

På grund av sjukdom har jag inte på många år varit aktiv på Facebook och Twitter personligen utan bara automatpostat länkar till min blogg. Det ger dåligt genomslag på sådan sajter,

Under förra året så blev jag friskare efter att återhämtat mig. Det gjorde att jag blev mer aktiv på nätet igen. Det har inneburit mer aktivitet på Facebook och X (Twitter). När det gäller Facebook så har det också inneburit mer aktivitet på mina sidor som Svensson och Njord. Ökad aktivitet på X och Facebook har gjort att jag fått mer besökare. JAg har också skaffat konton på Threads och Bluesky.

Fediversum

Dessutom har jag skaffat konto på Mastodon.nu och skaffat konto på Feddit.nu (en Lemmyinstans) och blivit aktiv på dessa sajter. På Mastodon.nu är det ett konto för min politiska blogg där jag i första hand automatpublicerar de inlägg jag skrivit och deltar i kommunikation kring dessa. Det ger förmodligen en del besökare till bloggen även om antalet användare av Mastodon i Sverige är ganska lågt. Även Feddit.nu ger en del besök till bloggen även om antalet Lemmy-användare i Sverige är väldigt lågt.

Någon svenskspråkig Fediversuminstans med en programvara som motsvarar Facebook finns inte men det skulle gå att simulera en genom att också skapa ett personligt konto på Mastodon på exempelvis Spejset som är en instans som drivs av Kamratdataföreningen Konstellationen. Det är en instans för människor med vänsteråsikter. Kamratdataföreningen Konstellationen har också för avsikt att starta en Lemmyinstans för vänstern. Genom att skapa ett personligt konto på Spejset får jag både ett personligt konto och ett konto som motsvarar en Facebook-sida.

Sociala medier och min blogg

Sociala medier betydelse för min blogg är ganska liten. Under 2023 stod Facebook bara för 0,6% av besökarna till min blogg. Det viktigaste sociala medier för besökare till min blogg var istället Flashback som stod för cirka 4,4% av bloggens besök.

De senaste tre månaderna stod sociala medier för cirka 12% av besökarna till bloggen. Andra jämförbara sajter i inriktning och besökarantal som Magasinet Konkret, Parabol, Flamman och Arbetaren fick under samma tid mellan 17% (Arbetaren) och 49% (Magasinet Konkret) av besökarna från sociala medier. Rimligen borde det gå att öka antalet besökare till min blogg från sociala medier.

Följare på sociala medier
  1. Det gamla Göteborg Facebook, 1 900
  2. Anders Svensson Facebook, 977 vänner
  3. Njord Facebook, 907
  4. Twitter Anders_S, 645
  5. Svensson Facebook, 532
  6. Svenssons Nyheter Mastodon, 193
  7. at.svensson Instagram, 129 (har inte postat nånting på Instagram nånsin)
  8. Svensson Bluesky, 52
  9. Svensson Threads, 34
  10. Anarres Facebook, 33

Det går också att följa min blogg direkt på Fediversum genom följande adress: svenssonsnyheter@blog.zaramis.se

Läs mer:

Ett svar på “Min blogg, sociala medier och fediversum”

Kommentarer är stängda.