Åklagare åtalad för läckta uppgifter

Åklagare åtalad för brott mot tystnadsplikten. En åklagare vid Särskilda åklagarkammaren väckte igår åtal mot en åklagare för två fall av brott mot tystnadsplikten. Enligt åtalet ska den åtalade åklagaren ha vidarebefordrat uppgifter som omfattats av förundersökningssekretess till annan person som inte haft rätt att ta del av uppgifterna. Brotten ska ha begåtts år 2022 respektive 2023.

Den åtalade åklagaren är kusin med Ismail Abdo, tidigare en av de ledande personerna i Foxtrotnätverket men numera en ledande person i en del av det splittrade Foxtrotnätverket som polisen gett namnet Rumba.

I juli förra året ska hon ha fotograferat av en datorskärm med information om vem som var misstänkt för ett grovt vapenbrott. Sen skickade hon enligt åtalet bilden vidare till en annan person. Den åtalade åklagaren har medgett det faktiska händelseförloppet men förnekar brott. Detta då hon menar att hon inte röjt den misstänktes identitet.

Det andra fallet handlar om ett mord söder om Stockholm där hon själv var förundersökningsledare under 2022. Hon fick en ung man med gängkopplingar häktad för mordet men senare friades han.

Genom flera textmeddelanden till nära släktingar, bland annat en syster, spred åklagaren hemliga uppgifter från mordutredningen. Detaljer om hur mordet gick till, vem som var mördad och hur han hade träffats av mördarens kulor. Den åtalade kvinnan kvinnan har medgett att det gått till som åklagaren beskriver händelsförloppet. Trots det förnekar hon brott.

De brott kvinnan åtalats för anses inte grova. En utredning om tjänstefel har tidigare lagts ner men åklagaren har omplacerats till en icke-operativ tjänst efter att släktskapen med Ismail Abdo avslöjats.

Läs mer:

2 svar på “Åklagare åtalad för läckta uppgifter”

Kommentarer är stängda.