Miljoner till tungt kriminella i fjällhärva

Våren 2020 presenterades flera fastighetsprojekt i fjällen av ett företag i Stockholm. Närmare bestämt i Vemdalen och Hemavan. Advokatfirman Delphi var inblandat i presentationen av projektet som lockade investerarna med hög avkastning. Men några hus byggdes aldrig och alla de satsade pengarna har försvunnit. Istället har det gått miljoner till tungt kriminella.

Bolaget beräknas ha varit på obestånd ända sen det startade och har aldrig haft någon omsättning att tala om.  Nä bolaget förklarades i konkurs i mars 2022 hade det skulder på 80 miljoner och inga tillgångar. En utredning om grova bokföringsbrott pågår.

Förskingrade pengar

Ungefär sex miljoner kronor slussade till några krogar i Stockholm. Alla bolag bakom restaurangerna har gått i konkurs.

Bandidos MC

En miljon kronor gick till en 39-årig Bandidos-man som enligt uppgift heter Andreas Olsson. Han räknas idag som en av de mest tongivande medlemmarna i mc-gänget och har under 2020-talet varit säkerhetsansvarig (sergeant-at-arms) för Bandidos MC i Sverige. Aftonbladet har visat att pengarna från bolaget betalades ut till honom vid tre tillfällen under 2021. Under sitt fängelsestraff utbildade han sig till jurist. Andreas Olsson är han är son till Janne Olsson som tog gisslan vid ett bankrån vid Norrmalmstorg år 1973.

Olsson ska ha stämts på beloppet och dömdes den 27 maj 2024 till att betala tillbaks summan till konkursboet. Det är knappast troligt att det kommer att ske.

Den utpekade Bandidos-mannen ska dock inte vara den ende som tagit emot pengar från det aktuella bolaget.

En man i 30-årsåldern fick minst 400 000 kronor av konkursbolaget under 2020 och 2021. Enligt förvaltningsrätten uppgav han att det rörde sig om lön och återbetalning av lån men hand kunde inte styrka uppgifterna med dokument. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska han ha ingått i den inre Bandidoskretsen i Stockholm under 2020-talet. I samband med kriget mellan Bandidos och Foxtrot pekades han ut som en aktör på Bandidossidan.

Skatteverket upptäckte också att en närstående till mannen i Bandidoskretsen fick drygt 200 000 kronor under 2021. Personen uppgav att det rörde sig om återbetalning av ett lån men lämnade inte in några dokument som kunde styrka det.

Andra kriminella nätverk

En närstående till en tongivande medlem i Märstanätverket tog emot 120 000 kronor under 2021. Personen har själv varit misstänkt för brott kopplade till nätverket.

Bland övriga mottagare finns ytterligare Bandidoskopplingar samt till Foxtrotnätverket och Botkyrkanätverket. Dessa mottagare har inte själva pekats ut som nätverksmedlemmar men har under åren på olika sätt haft affärsuppgörelser med grupperingarna.

När bolaget i fjällhärvan gick i konkurs ansökte det om utbetalning från den statliga lönegarantin för en enda anställd. Mannen bedömdes 2020 av polisen vara provmedlem i Hells Angels. Han dömdes nyligen för att ha misshandlat en man utanför klubbens lokal. Staten betalade ut cirka 90 000 kronor till mannen.

Stämning mot advokatbyrå

En grupp av personer från bland annat bank- och finansbranschen som investerat i fjällbolaget har stämt Advokatfirman Delphi för det sätt affärerna gått till. I stämningsansökan anklagas en av bolagets advokater för att ha lurat privatpersoner att satsa sina pengar på projektet under middagar i Stockholms krogvärld. De kräver att få tillbaks 6 miljoner kronor.

Aftonbladet ska ha sökt styrelseledamoten bakom konkursbolaget men det verkar inte ha lyckats. Han lever nu med skyddade personuppgifter då det förekommer hot mot honom. Ytterligare en man som tidigare dömts till fängelse för grovt bedrägeri ska ha varit drivande i kulisserna när fjällprojektet startade. Även han lever idag med skyddade personuppgifter. Hoten mot männen anses komma från olika kriminella nätverk.

Andra brott

Flera av de personer som fått pengar från bolaget i fjällhärvan har också koppling till en annan uppmärksammad bolagshärva. Även i det fallet misstänks pengar ha gått till grovt kriminella. En 34-årig man som åtalats för grovt näringspenningtvättsbrott i det ärendet är en av de som ska ha fått pengar i fjällhärvan.

Läs mer:

 

Ett svar på “Miljoner till tungt kriminella i fjällhärva”

Kommentarer är stängda.