Klenells avrättning av Kärrholm är kul, men …

Lag & OrdningKlenells avrättning av Kärrholm är kul. Johannes Klenell avrättar dagissnuten och pajasen Fredrik Kärrholm och dennes senaste bok Lag & Ordning i en njutbar och rolig artikel i tidningen Arbetet. Det är läsvärt och intressant. Men problemet är att Klenell också accepterar en del av Kärrholms verklighetsbeskrivning. En verklighetsbeskrivning som är totalt falsk.

Det finns exempelvis inga belägg för att våldet blivit råare. Däremot har skjutvapenvåld och skjutvapen blivit vanligare. Den statistik som finns tyder snarast på att våldet blivit mindre rått och mindre våldsamt. Dessutom har det minskat kraftigt sen 1990-talet.

Det är tydligt om vi ser på statistiken över personer som vårdats för konsekvenser av våld över tid. En kraftig minskning sen 1990-talet. Undantaget i sammanhanget är antalet som dödats med skjutvapen som ökat. Samtidigt har dock antalet fall av mord per 100 000 invånare inte ökat. Det är bara hur folks mördas som ändrat sig.

Inga stora problem med kriminalitet

Sverige har inte heller enormt stora problem med kriminalitet. Vi är ett av de länder som har lägst brottslighet i hela världen. Sverige ligger på samma nivå som alla andra länder i Västeuropa. Detta trots att Sverige har fler unga än de flesta länder och fler unga ger mer brottslighet. Vi har inte heller större problem med gängkriminalitet än andra länder. I England sker de gängrelaterade morden med kniv. I Sverige sker de med skjutvapen. Det är den enda skillnaden. Unga mördar varandra och dessutom mördar de oskyldiga. I bägge länderna och även i andra europeiska länder.

Bilden av Sveriges exceptionalitet när det gäller gängkriminalitet och våld är inte sann. Förutom en sak. Det finns mer skjutvapenvåld i Sverige. Under de senaste åren men inte tidigare. Men våldsnivån rent generellt är inte högre och våldet är inte värre än i andra länder.

Klenells avrättning av Kärrholm är kul och läsvärd men den hade varit bättre om Klenell inte hade köpt delar av Kärrholms verklighetsbeskrivning.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.