London har många fler gängmord än Sverige

Ulf Kristersson gjorde en stor affär av att Södertälje i år har haft lika många skjutvapendödade som London. Det är naturligtvis upprörande men samtidigt glömde han att nämna att London med 9,5 miljoner invånare haft 124 mördade på ett år (april 2021-mars 2022). Det är fler än vad hela Sverige med 10,4 miljoner invånare har på ett år (113 stycken är 2021). I Sverige sker gängmord med skjutvapen och i London med kniv.

75% av morden i London skedde med kniv år 2021 medan bara 8% skedde med skjutvapen. Flertalet av  både både knivmorden och skjutvapenmorden var gängrelaterade. I Sverige skedde cirka 40% av morden med skjutvapen under år 2021. Flertalet av de morden var gängrelaterade. Inga knivmord i Sverige var gängrelaterade men de utgjorde en minst lika stor eller större andel av morden som skjutvapenmorden. London har alltså betydligt fler gängrelaterade mord än vad hela Sverige har. Att jämföra Södertälje med London är bara dumheter. Ingen annat.

London har alltså mycket fler gängmord än vad Sverige har. Men i Sverige är gängmorden i stort sett uteslutande skjutvapenmord. Skjutvapenmord är mer skrämmande och skapar mer otrygghet än knivmord. Så för vanlig folk upplevs skjutvapenmord som värre. Det är en del av problemet.

Gängvåldet i London betydligt värre än i Sverige

Men gängvåldet i Sverige är inte värre än i London eller England som helhet utan mindre. England har också haft samma utveckling som Sverige med en ökning av det gängrelaterade våldet sen ungefär 2016, dvs ungefär samtidigt som ökningen i Sverige (med undantag av Göteborgsområdet där det istället har minskat sen dess). Ökningen har varit större i andra delar av England än vad den varit i London.

Bara i Newham som är en del av London med 350 000 invånare finns cirka 5 000 gängmedlemmar och 200 kriminella gäng. Stadsdelar i Newham är bland annat Stratford, Canning Town, West Ham, East Ham och North Woolwich. Det är en del av East End.

I Stockholmsområdet med 2,5 miljoner invånare finns det ett 50-tal gäng med cirka 1 500 gängmedlemmar. I Göteborgsområdet med cirka 1 miljon invånare finns det cirka 20 gäng med cirka 1 000 medlemmar.

Det finns ingen som helst likhet mellan situationen i London när det gäller gängkriminalitet och situationen i Sverige, Stockholm, Göteborg eller Södertälje. Ulf Kristersson hans regeringskompanjoner är helt ute och cyklar när det gäller detta.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!