Allt fler unga döms för mord – orsaken är en korkad lagstiftning

Allt fler unga döms för mord. Många tonåringar har åtalats och dömts för mord under de senaste åren. Anledningen till detta är en korkad ändring av lagstiftningen som ledde till att de kriminella gängen och nätverken började rekrytera unga för att utföra morduppdrag. Detta då politikerna i Sverige tog bort möjligheterna till lägre straff för unga vuxna (straffrabatten).

Det ledde till att det för gängen blev mer lönsamt att anlita yngre mördare. De får låga straff och de kostar mindre. Dessutom är de mer styrbara och kunde utnyttjas hårdare. Allt fler av dem är också förståndshandikappade eller har olika NPF-diagnoser. Att de ärr unga, impulsstyrda och inte så smarta leder till att fler oskyldiga skjuts och dödas. Dessutom leder det till att polisen klarar upp fler gängmord då de unga gör fler misstag.

En korkad lagändring ledde alltså till en negativ förändring som ingen vill ha. Men när medierna skriver om det hela eller intervjuar poliser låter det som om det hela enbart är ett resultat av elaka gangsters som utnyttjar unga. Men kriminella nätverka och gäng är företag. De anpassar sig till de lagar som finns. Politikerna har gjort det lönsamt att rekrytera unga för morduppdrag. Då gör gängen också just det.

Det är politiska beslut som skapat barnmördarna. Inte gängen. Inte de kriminella.

Läs mer:

2 svar på “Allt fler unga döms för mord – orsaken är en korkad lagstiftning”

  1. Inte så att jag på något sätt ser borttagandet av straffrabatten för personer mellan 18 och 21 år som en reform som på något sätt ökar rehabiliteringsmöjligheterna för yngre brottslingar, tvärtom det är från detta perspektiv kontraproduktivt. Däremot är jag av uppfattningen att vi även utan denna reform dessvärre fått en utveckling mot yngre förövare och detta av två skäl.

    Det första skälet är, precis som du beskriver, att ju yngre person ju mer påverkbar. Detta gäller alldeles oavsett straffrabatter och i gängens ambition att ”effektivisera” sin verksamhet. Det är också min bild att nyttjandet av unga, eller mycket unga personer, för att begå brott inte är något utmärkande för svenska gängmiljöer, problemet är nog dessvärre av tämligen global beskaffenhet. Vår ”gängkriminalitet” är inte unik den följer, som jag uppfattar det, allt mer mönster som inte så särskilt mycket är relaterad till landsgränser. Det som skiljer är omfattningen.

    Det andra skälet är att även i fallet med straffrabatt var det kännbara straff även före rabattens avskaffande. Säg att en 18 åring begått ett brott som utifrån normen renderat i 12 års fängelse. Med straffrabatt hade det blivit 6 år som efter 2/3 frigivning effektivt inneburit 4 års fängelse. För en 18 åring är 4 år i det närmaste ”en evighet”. Med borttagen straffrabatt resulterar samma brott i 8 effektiva fängelseår vilket förvisso är det dubbla men att viljan att begå brott, med risken för 8 års fängelse istället för 4 års fängelse, skulle vara väsentligt större ställer jag mig högst tveksam till. Ingen begår planerade mord med avsikten att åka fast, ur detta perspektiv är inte straffets stränghet särskilt avgörande.

    1. Du kan ha helt rätt i detta. När det gäller straffets längd (sist stycket) har du helt rätt.

      En aspekt som varken du eller jag gick inpå är att vuxna förövare som sitter i fängelse ofta ger extra kostnader för gängen i form av kostnader för att försörja barn och partners (fruar, flickvänner etc).

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.