Våldets vågor?

Dilsa Demirbag Sten har noll koll. Nivån av mord, hot och våld hos högerextrema har ingen som helst motsvarighet hos vänsterextrema människor i Sverige. Våldsutövandet finns liksom inte på samma karta. Bara under de senaste åren har högerextremister eller högerextremism varit inblandat i ett flertal uppmärksammade våldsdåd och mord i Sverige, Rödeby-fallet, förmodligen också i Kungsholmsfallet och i mordet på Västgötaslätten. Inget av dessa fall är på något sätt politiskt motiverat men det understryker ändå nivån på våld inom högerextrema miljöer och kretsar.

När det gäller politiskt motiverat våld så är våldet hos högerextrema långt utöver det som vänsterextrema gjort sig skyldiga till. Våldet från vänsterextrema rikar sig dessutom enbart mot nazister (i många fall i rent självförsvar) och poliser (när dessa skyddar nazister, eller stoppar grundlagskyddade demonstrationer). Detta våld från vänsterextrema mot poliser är i de flesta fall onödigt och icke-konstruktivt.

Våldet från högerextremister däremot, det riktar sig mot judar, homosexuella, invandrare, muslimer, kvinnor, handikappade osv. Det kan i princip drabba vem som helst som nazisterna och högerextremisterna tycker ser ”bögig” ut, eller som de tror är invandrare.

Dessutom, upphör hoten och våldet från högerextremisterna så upphör också våldet från vänstern. Men upphör våldet från vänstern kommer inte våldet från nazister och högerextremister att upphöra. Det är alltså det sistnämnda som måste bekämpas. Högerextremisters våld är värre och råare. Det är dessutom ofta orsaken till vänsterextremisters våld. Att bekämpa problemets kärna, dvs högerextremismen är alltså vettigare och bättre än något annat.

Att påstå att vänsterextremister och högerextremister är samma skrot och korn är att försvara nazismen och högerextremismen. Det är vad Dilsa Demirbag-Sten gör sig skyldig till. Det finns inga våldets vågor. Det finns högerextremt våld som ibland som resultat får också vänsterextremt våld. Och tur är väl det. Annars skulle det se ännu värre ut i Sverige. För liberalernas tolerans mot nazism ger verkligen kalla kårar.

Men ska vi faktiskt också vara på det klara med att nazisterna förmodligen är på tillbakagång. Det blir färre och färre i Salem-marschen för varje år och splittringen är omfattande. Inte heller finns det något som tyder på att hatbrotten eller nazisternas brott ökar, trots en del otäcka mordbränder på senare tid.

Intressant?
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements