Rädda välfärden – förstatliga Swedbank och SEB

Krisen för de svenska bankerna till följd av Swedbanks och SEB:s svindlande affärer i Baltikum tillspetsas. När Lettland nu står statsbankruttens rand och en devalvering rycker allt närmare i alla de baltiska staterna kommer kreditförlusterna att explodera i de svenska bankerna.

Därav regeringens vägran att skjuta till en enda krona extra till den snabbt förvärrade krisen i skola, vård och omsorg. Därav nya ras för kronan och Riksbankens nödtvång att låna ytterligare 100 miljarder för att säkra den svenska valutareserven.

Alla måste inse att kejsaren är naken och att välfärden måste försvaras genom att staten en gång för alla sätter stopp för spekulationsekonomin genom ett omedelbart förstatligande av i första hand Swedbank och SEB.

Lika uppenbart är att även Saab och Volvo PV står på vippen till en nära förestående katastrof, med förutsättning att stjälpa en stor del av den svenska industrin.

När GM nu övertas av den amerikanska staten, riskkapitalisterna smälter undan som smör i en stekpanna och det sista hoppet att finna nya kapitalistiska ägare av den svenska bilindustrin i dag tycks stå till den kinesiska staten, ett Fiat i nästan lika stor kris eller ryska oligarker bakom kanadensiska Magna är det dags att inse att klockan klämtar för kapitalismens förmåga att trygga en industriell utveckling.

”Vem ska äga vår bilindustri” är en fråga som ända sedan i höstas ekat utan svar från vare sig kapitalägarna, regeringen eller den tama oppositionen i IF Metalls toppskikt och S,V, MP.

ArbetarInitiativet kräver det uppenbara, att staten tar över Saab och Volvo PV nu för en dollar eller två. Vi vill erinra om att Sveriges Ingenjörer redan i oktober uppvaktade regeringen med budskapet ”Våga diskutera ägandet”.

Samtidigt får ett statligt ägande, som måste underställas en aktiv kontroll av de anställda, inte ses som en kortsiktig krisåtgärd. Det är tvärtom det enda sättet att på ett planerat och långsiktigt sätt säkerställa en drastisk och planerad omställning av hela transportsektorn till elbilar och en koldioxidfri kollektivtrafik.

Så kan också ett globalt exempel sättas genom att till exempel snarast möjligt ersätta inrikesflyget med snabbtåg och högahastighetståg. Det är en uppgift som endast kan lösas genom att spränga
kapitalismens trånga bojor. Med statligt ägda banker kan också de billiga och säkra krediter garanteras som detta kräver.

Vi har inte råd att inte arbeta. Försvara välfärden genom att bryta kapitalismens vanstyre.

ArbetarInitiativet

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

12 Svar på “Rädda välfärden – förstatliga Swedbank och SEB”

  1. Alexander: Det innebär också att vi skettbetalare få betala för spekulanternas spekulationer. Enda sättet att få igen pangar om bankerna räddas med skattepengar är att överta dem. Vid en konkurs får vi som betalar skatt inte igen några pengar alls, men får betalas (garantier!).

  2. Insättningsgarantier och kreditgarantier innebär att skattebetalrna får betala. Inte aktieägarnas förlust, med de har ju redan fått betalt, då när det gick bra och nu får vi andra betala förlusterna, hur vi än gör. Då tycker jag vi kan ta över ägandet också.

  3. Avskaffa insättningsgarantin så blir folk försiktigare med vilka banker folk sätter in sina pengar på.

  4. Alexander: De enda som förlorar på det är småsparare. Insättningarantin gäller ju bara upp till ett visst belopp. Kapitalisterna berörs inte is mma uttsäckning. men det spelar dem mindre roll de har råd att förora lite pengar emellanåt, det tar de igen vid annat tillfälle.

  5. Som sagt en instättningsgaranti uppmanar banker till att bli mer vårdslösa då folk inte tar ut pengar från bankerna när de missköter sig.

  6. Alexander: Ja rika har möjlighet att agera så. Fattiga kan det inte. Jag tror du ska läs apå lite om kriser för bankerna under den tidiga kapitalismen och varför insättningsgarantier infördes.

  7. Insättningsgarantier är ett socialt skyddsnät som alla andra. Det har ett ganska lågt tak och betalas av skattebetalare. På det hela taget är det ganska rimligt när vi har alla andra sociala skyddsnät.

    Vad man däremot inte ska göra är att rädda banker när det krånglar till det för sig. Om staten tycker att insättningsgarantin missbrukas så får man väl sänka nivån eller skärpa kraven. Men när vi väl har en uppsättning regler och en bank går i konkurs så ska den få dö och ätas av de andra bankerna. Hur skulle det kunna vara farligt att en massa låntagare och sparare tvingas byta bank helt plötsligt? Visst kommer en massa fordringar att bli uppskjutna, och personer och företag få lite problem, men det hela kommer att stabilisera sig. De banker som blir kvar får väl helt enkelt höja sina marginaler tills det går runt.

Kommentarer är stängda.