Bandidos – nummer två bland mc-gängen

Del 13 av 34 i serien Gangstergäng

Bandidos MC med sin supportergrupp X-team är, precis som de också är internationellt, nummer två bland de kriminella mc-gängen i Sverige. Nummer ett är förstås Hells Angels MC. En sak som skiljer Bandidos och deras undergrupper från Hells Angels är att de i Sverige har stor andel medlemmar som härstammar från invandrare eller själva är invandrare i Sverige. Dessutom samsas dessa med uttalade nazister, personer som tidigare varit aktiva i nazistiska organisationer, som Patrick Huisman. Något som kan tyckas märkligt. Men det som förenar är en annan identitet, den kriminella identitet man får som medlem i X-team eller Bandidos.

Bandidos kom till Sverige 1994, men historien om deras etablering här börjar mycket tidigare och i Helsingborg, som är en stor införselport för droger i Sverige. I början av 1980-talet hängde ett gäng grabbar ihop i ett gäng och efter ett tag beslöt de sig för att kalla gänget Rebels MC. 1981 skaffade de klubbvästar med en örn och sydstatsflaggan på. En person i kretsen kring Rebels MC, Michael Ljunggren, var mycket intresserad av Hells Angels som etablerat sig i Helsingör tvärs över sundet. Michael och några till åkte dit och träffade bland annat HA-medlemmen Jan Krogh Jensen, kallad ”Face”.

1984 flyttade Face och en annan dansk till Helsingborg. De bildade då en ny mc-klubb tillsammans med Michael Ljunggren, White Trash MC. Avsikten var att bilda en avdelning av Hells Angels i Sverige och blev snart nära knutna till klubben Black Sheep MC i Roskilde (senare Hells Angels South), en prospectklubb i Danmark. Två medlemmar i Black Sheep fick efter kriget med Bullshit 1985-86 gömma sig hos White Trash MC i Helsingborg. En av dessa var Jan ”Clark” Jensen.

White Trash MC hade också goda förbindelser med Hells Angels i Helsingör och dess dåvarande president Michael Lerche Olesen. Ett internt bråk om pengar ledde dock till att avdelningen i Helsingör stängdes våren 1986. Samma år stormade den svenska polisen den klubblokal som White Trash hade. Syftet var att gripa Clark, men man hittade också en mängd stöldgods och ett fåtal vapen. Michael Ljunggren dömdes till fängelse. White Trash upplöstes i praktiken efter polistillslaget och Ljunggren sökte sig tillbaka till Rebels MC som numera hade kontakter med Dirty Dräggels i Malmö och som tillsammans med dem försökte bli anslutna till Hells Angels. Ljunggren drog sig dock ur det hela när han 1989 fick barn och projketet gick i stöpet.

Rebels MC och Dirty Dräggels bröt också med varandra. 1991 åkte Michael Ljunggren och en nära vän, Kalle, som också lämnat Rebels MC, till USA och efter att ha åkt mc genom fler delstater i USA och träffat mängder med bikers återvände de till Sverige. I Helsingborg hade en ny mc-klubb startat samma år och Michael Ljunggren blelv intresserad av den. Namnet var Morbids MC Lowlands. Samma år blev Dirty Dräggels prospect chapter till Hells Angels och två år senare fullvärdiga medlemmar. 1993 blev det ett slagsmål mellan Rebels MC och Morbids MC på en fest hos Perkele MC i Stockholm. Perkele backade upp Rebels MC och flera Morbidsmedlemmar slogs blodiga. En tid senare erbjöd dock Hells Angels i Malmö en väg till medlemsskap för Rebels MC och Morbids MC. Förutsättningen var att klubbarna slogs ihop och att Michael Ljunggren samt hans kompis Kalle inte fanns kvar som medlemmar.

Morbids MC avvisade inviten och tog istället kontakt med Undertakers MC (tidigare Morticians MC) på Själland. Undertakers hade kontakter med den första avdelningen av Bandidos MC i Europa, som fanns i franska Marseille. Jim Tinndahn var då president i Undertakers MC och klubben hade stora problem med Hells Angels och var tacksamma för allt stöd man kunde få. Enligt uppgifter i Boken Dödens Änglar av Julian Sher och William Marsden hade  Hells Angels och Bandidos på en högre nivå kommit överens om att Sverige var enbart Hells Angels område. Konflikten mellan Morbids MC och Hells Angels i Sverige fanns nu både på det personliga planet (Michael Ljunggren-Thomas Möller), det lokala planet (Hells Angels krav på Morbids MC och Rebels MC) och internationellt. 1994 blev Morbids MC ett hangaround chapter till Bandidos MC och de angreps omedelbart av Hells Angels. Det nordiska mc-kriget hade startat.

Morbids (nu Bandidos Prospect Chapter) förstärkte genom att ta in en mängd renodlat kriminella som hangarounds såväl som tidigare medlemmar i danska HA som Face, Michael Lerche Olesen och Dan Lynge. 1995 gick också Jan ”Clark” Jensen med i Helsingborgsklubben. Kriget fördes med bland annat stulna militära vapen och pågick till och från under flera år. 1995 blev Helsingborgsklubben fullvärdiga medlemmar i Bandidos MC och strax därefter mördas Michael Ljunggren på hemväg från ett besök hos Undertakers MC i Helsingfors. Omständigheterna kring hans dödsfall är mycket oklara och tycks implicera inblanding från de egna.

Troligen var dock Hells Angels och MC Sweden dock inblandade på något sätt, eventuellt via en närstående klubb i Stockholm, Choppers MC (numera Hells Angels MC). Men det ska understrykas att inga bindande bevis mot någon enskild medlem i HA eller någon närstående klubb har hittats. Rykten finns också om att en polis i Helsingborg (inte ende gången poliser kopplats till mc-gängen) ska ha tipsat MC Sweden (från 1996 Hells Angels Helsingborg) om att Michael Ljunggren just den dagen skulle resa hem från Finland. Chopper MC fick strax efter mordet prospect-status i Hells Angels.

Under kriget mellan de två mc-grupperna beslagtogs en mängd vapen av polisen, bland annat efter tips från Dan Lynge som blivit polis-infiltratör och informatör. En mängd skottlossningar och bombdåd avlöste varandra under 1995, 1996 och 1997. Flera personer skadades alllvarligt eller dödades över hela Skandinavien. Men efter ett bombdåd där en förbipasserande kvinna i Norge dödades och en skottlossning bland vanliga människor i Liseleje i Danmark så slöt klubbarna fred. Bent ”Blondie” Svane Nielsen och Jim Tinndahn framträdde i TV och hävdade att de lagt ner vapnen. Avtalet innefattade eldupphör och att ingen skulle få expandera med nya avdelningar utan den andra parterns godkännande. Den sistnämnda uppgörelsen har inte följts. Först var Bandidos MC Halmstad som bildades 1998 av bland annat Eddie Paver och Hells Angels MC Göteborg (tidigare Gamlestadens MC) året efter.

2001 försökte Bandidos bilda en avdelning i Stockholm med hjälp av Asa MC. Det misslyckades efter oenigheter mellan skåningarna och stockholmarna och ett avslöjande från en polisinfiltratör. Istället började man rekrytera rent kriminella utan mc-erfarenhet till så kallade supportergrupper, X-team. Både antalet X-teamgrupper och Bandidosavdelningar växte därefter snabbt i Sverige.

Åern 2006-2007 bedrev bägge klubbarna ett krig för att jaga bort konkurrenten Outlaws MC från Sverige och det lyckades till slut. Numera har dock Outlaws kommit tillbaks.

X-team har som sådant varit inblandade i en mängd olika gangsterkrig i Sverige, med Original Gangsters och Gårdstensalliansen i Göteborg, med Hells Angels och deras supportrar i Red & White Crew och just nu med Asir i Göteborg och med Södertäljenätverket. Även Bandidos har gjort sig kända för att var våldsamma, speciellt i Göteborg, med spektakulära och obehagliga bombdåd, mord och mordförsök. Man har också rekryterat en mängd nazister som medlemmar. Periodvis har man försökt expandera genom att bilda klubbar med namn som Diablos MC och Solidos MC, men
detta har nu upphört precis som klubbarna med de namnen.

Jan ”Clark” Jensen anses var den man som stått bakom organiserandet av Bandidos snabba tillväxt i Sverige. Hans danska kollega Jim Tinndahn är idag bosatt i Helsingborg och Europapresident för Bandidos MC och har varit misstänkt för omfattande stölder av och handel med stulna motorcykeldelar. En brottslighet som Bandidos MC internationellt gjort sig kända för.

I Sverige kan Bandidos MC främst kopplas till ekonomisk brottslighet, och utpressning, två branscher som ofta har kopplingar. Samt förstås till narkotikhandel och då främst med amfetamin som i Bandidos fall förmodligen huvudsakligen förs in från Polen och Litauen, men även från Holland. Sålunda greps ledaren för bandidos i Stockholm, Andreas Olsson, år 2006  för amfetaminsmuggling från Holland. Bandidos medlemmar kan också kopplas till värdetranpsotrrån och liknande som exempelvs rånet mot Landvetter flygplats år 2006. Våld och hot mot vakter och vanliga människor är vanliga brottsmisstankar mot gängmedlemmar, exempelvis dömdes Bandidos ledare i Säffle, Andreas Gustavsson, för det år 2006.

Ett känt fall av utpressning och beskydd var fallet med familjen Garakoiei i Göteborg som utsattes för utrpessning och krav på pengar av Bandidos MC i Göteborg som då leddes av Mehdi Seyyed. Idag sitter han i fängelse och Bandidos i Göteborg leds istället av Riad Bouhlal, åtalad för bland annat våld och hot mot tjänsteman, men har inte kunnat delges misstanke. Han tycks ha gått under jorden.

Andra källor:
William Marsden och Julian Sher, Dödens Änglar, 2006
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007

Intressant?
I media: AB1, 2, DN1, 2, NA, EX1, 2, 3, SVD, BT, HD, SDS, NT, DT, YA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Topdogz – gäng med ursprung i Red DevilsNätverk 187 – relativt nytt gangsternätverk >>
Advertisements

30 Replies to “Bandidos – nummer två bland mc-gängen”

Kommentarer inaktiverade.