Vad är det för fel med sänkt skatt?

Inget alls enligt min åsikt. Speciellt inte om skatten sänks för vanligt folk, för arbetare och fattiga. Problemet med moderaternas politik och deras skattesänkningar i from av jobbskatteavdrag är inte skattesänkningarna i sig. Det är hur de har finansierats. Genom att privatisera och sälja ut gemensam egendom samt försämra för de allra fattigaste i samhället, sjuka, arbetslösa osv har moderaterna tagit från fattiga och gett en del till fattiga. Samtidigt har man gett ännu mer till de rika i form av större skattesänkningar till dem. De ekonomiska klyftorna i samhället ökar därmed.

Nedskärningar och privatiseringar av offentlig vård, omsorg och skola innebär också att fattiga fått det sämre. När skolan privatiseras är det arbetares och fattigas barn som får betala priset för segregation och uppdelning i skolan. De rika klarar sig lika bra som förut, men de fattiga klarar sig sämre. Klyftorna ökar.

När sjukvården privatiseras är det de rika som får bättre vård och de fattiga som får sämre. Klyftorna ökar. Osv. Moderaternas politik leder till ökade klyftor. Ökade klyftor har enligt forskning (se bl.a. Jämställdhetsanden) samband med en mängd problem i samhället. Brottslighet är ett problem som ökar med ökade klyftor, sämre hälsa är ett annat resultat av ökade klyftor osv.

Med moderaternas och regeringens politik är det arbetare och fattiga som är förlorare.

Jag sänker alltså gärna skatterna men inte till priset av ökade klyftor och minskad jämlikhet på det sätt som moderaterna gör. Men gärna sänkt skatt för arbetare i utbyte mot återinförd fastighetsskatt och förmögenhetskatt, gärna sänkt skatt för vanligt folk i utbyte mot borttagna reseavdrag, rutavdrag, rotavdrag och på sikt också borttagna ränteavdrag.

Intressant?
Bloggat: Nyberg Finn, Annarkia, Andersson, Holm, Moberg, Krantz,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. En grupp på ca 500 000 personer som inte fått ett öre i sänkt skatt är alla med a-kassa. sjuklön, pension, mm under 65 år. Sossarna har också glömt bort dem. Men jag tar ut förtida pension för att kompensera mig.

    • Ja, det är ju det jag säger i mitt inlägg. Men du kan ju inte uppbära förtid pension samtidigt som du har pengar från F-kassan såvida det inte är bostadstillägg.

  2. Pingback: En chefspappas vardag… » Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!

  3. Du menar alltså att jobbskatteavdraget har orsakat högre inflation? Som arbetslös har jag förvisso fått en lägre andel av tidigare lön, men fortfarande exakt lika många kronor, vilket gäller alla som har, eller har haft, full a-kassa. Jag envisas med att betala mina utgifter med kronor och inte med procent.