Grunden till ungdomsoroligheter – arbetslöshet och utanförskap

Mer än var tredje ung invandrare är utan arbete. Det är en självklar följd av den politik som regeringen för med ökade klyftor, satsningar på de rika, tillfälliga jobb och osäkra anställningar. Den enorma ungdomsarbetslösheten  bland invandrarungdomar är ett resultat av försämrade utbildningsmöjligheter, försämrad ekonomi hos arbetslösa (föräldrarna är ju ofta arbetslösa), privatisering och nedläggning av skolor, uppdelning av elever, ökade sociala skillnader i boende såväl som i skolan osv. Kort sagt ökar problemen för invandrarungdomar i samma takt som klyftorna och orättvisorna i samhället ökar. Och de ökar för att regeringen vill det, för att regeringen för en politik för ökade klyftor i samhället.

Det är dessa ökade klyftor, den höga arbetslösheten, bristen på bostäder som i sin tur är grundanledningen till ett allt mer utbrett missnöje bland förortsungdomar. Det är detta missnöje som ibland får sitt utlopp i destruktiva angrepp på polis och brandkår i förorterna, i brännande av bilar etc. Destruktivt agerande som inte leder till några förbättringar, som inte ger hopp.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, K & Å,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Om vi försöker bygga bort bostadsbristen genom att ta in fler bostadsbehövande, om vi försöker bli av med arbetslösheten genom att ta in fler som behöver arbete, om vi försöker få bort vårdköer genom att bjuda in fler vårdbehövande.

  Då är det väl snarare brist på matematiska kunskaper som gäller, Inte politisk åsikt!

  • Men nu är det ju inte det som nån försöker. Det byggs inga bostäder och det skapas inga jobb. Det kan vi göra om vi har en politik för det, En politik för jobb och en bostadspolitik värd namnet (skapar jobb i sig själv). Den relativt beskedliga befolkningsökningen (både beroende på födslar och på flyktingar) är inget som helst problem i sammanhanget. Det är en förändring av politiken som behövs. Den politik som försämrar både utbildning och försörjningsmöjligheter. Den politik som lett till bostadsbrist och brist på utbildning. Det är ett politiskt problem orsakat av en usel överklassvänlig politik i snart 30 år. Men politisk beslut kan fler jobb skapas, kortare arbetstid erhållas och bostäder byggas. Det handlar om politik och politisk vilja, ingenting annat.

 • UTANFÖRSKAP är ett ord som vi, vi som vill bygga ett humant samhälle, aldrig skall använda om varandra. De som lever i sann utanförskap är de som skapar sin egen rikedom på vår bekostnad och kan bo utanför det gemensamma. T ex boende i Saltholmen, Billdal, Särö. De söker sig aktivt ut, bort från vårt gemensamma, i egen bil, ut till sin egna villa. Så lite kollektiv som möjligt. Individualism som utanförskap.
  Däremot är boende i Hjälllbo, Hammarkullen och Biskopsgården inuti samhället.
  Genom vår gemensamma välfärd kan även den som inte har jobb möjlighet att få vård och ungarna kan gå i skolan.
  Formuleringsprivilegeriet har alliansen lyckats med. Det innebär i sin förlängning att vi måste vara vaksamma och inte köpa ord som förvrider våra hjärnor.
  Kirsti

  • Alienation är exakt samma ord. Till och med ordagrannt. Klassikt vänsterord. Betyder exakt samma sak. Alltså arbetslöshet och alienation. Hade förmodligen ingen protesterat mot, men det betyder exakt samma sak. Förfrämlingande. Att människor görs till främlingar i sin egen verklighet, att man inte känner sig hemma, att man känner sig utanför, inte tillhörande. Utanförskap. Alienation. Det är inget fel på varken begreppet eller på innebörden. Det är bara att folk reagerar för att ordet myntats av regeringen (tror folk). Men alienation som har samma betydelse har myntats av vänstern.

   Ove Sernhedes utmärkta bok ”AlieNation is My Nation” har som undertitel ”Hiphop och unga mäns utanförskap i Det Nya Sverige”. Den gavs ut 2002. Jag använder begreppet på precis samma sätt som Ove Sernhede och många andra gör.

 • Anonym

  Nästan var fjärde invandrarungdom har hoppat av gymnasiet.
  Vad mer vill ni erbjuda dem?

  Sedan behöver vi inte den rekordinvandring som pågått under 2000-talet – det finns inte hur många okvalificerade jobb som helst.

  • Anonym

   Om nästan var fjärde invandrarungdom hoppar av gymnasiet så kanske man skall försöka få dem att inte hoppa av? Eller gör det någon skillnad att det är invandrares barn vi pratar om och inte barn till ”svenssons”. Vad tycker du är bäst; att säga att det är deras val att inte bli en framgångsrik del av samhället eller att hjälpa dom att bli produktiva medborgare?

 • Anonym

  Vi kanske nått vägs ände? 3000 ensamkommande unga män kostar bortåt 3 miljarder om året. 3 miljarder på plats i Somalia eller Afghanistan, skulle hjälpa 100 ggr  så många personer. Är detta verkligen humanism?

  • Det är krig i Somalia och Afghanistan. Kanske vi skulle se till att sluta bomba i Afghanistan istället så behövde kanske inte så många fly.

  • Det är krig i Somalia och Afghanistan. Kanske vi skulle se till att sluta bomba i Afghanistan istället så behövde kanske inte så många fly.

 • Anonym

  i och med att det är fruktansvärt dyrt att anställa folk i Sverige på grund av kollektivavtal, krångligt regelverk etc så är det självklart att arbetsgivarna inte tar några risker. Man satsar på välutbildade säkra kort och i den gruppen är det inte många invandrarungdomar som kvalar in. Som invandrare måste man anstränga sig mer, jobba hårdare, vara bättre än alla utan utländsk härkomst. Det gäller i vilket land som helst när man kommer som utomstående och det är inget konstigt i det. I sverige utgörs 96 procent av alla företag av småföretag och det är där det fins ett enormt behov av att anställa, men som sagt, med dagens prisnivåer på arbetskraft tar man naturligtvis inga risker.

  • Men 96% av alla jobb finns inte i småföretag. Och nej, det är inte fruktansvärt dyrt att anställa nån i Sverige. I Norge är det däremot fruktansvärt dyrt att anställa nån och där finns det massvis med jobb. Ditt resonemang håller inte riktigt, inte ens vid en ytlig granskning.

  • Men 96% av alla jobb finns inte i småföretag. Och nej, det är inte fruktansvärt dyrt att anställa nån i Sverige. I Norge är det däremot fruktansvärt dyrt att anställa nån och där finns det massvis med jobb. Ditt resonemang håller inte riktigt, inte ens vid en ytlig granskning.

   • du är nog inte någon arbetsgivare som jag förstår. det är inte många som vågar anställa någon på ett litet företag, alla system, regler och lagar har sin grund i stora företag, och merparten av allt krongel har kommit fram under alla år med annat styre. om nu det ska gå att anställa, och att våga anställa någon från dom delar som du pratar varmt om, ja då måste dels en massa regler ändras, men även attityden från en stor del av framför allt dessa killar ändras, man kan inte anställa en kille som vid ett arbete vägrar för attdet är tråkigt eller annat, och när man då talar om att han inte kan göra så, ja då blir man hotad, så ändringar måste komma från flera håll.

    • Jag och de flest av mina syskon har egna företag. Ingen av oss har nånsin upplevt det du pratar om. Du sprider helt enkelt fördomar. Själv har jag arbetat fackligt i 25 år och på golvet i flera industrier (Borealis, Pååls, Saab) och på lite mindre dataföretag. Aldrig varit med om att någon vägrat ett jobb för att det varit tråkigt. Jag misstänker att du faktiskt inte vet vad du pratar om.

     Jag var dessutom själv en stökig ung man som inte skötte nånting Skillnaden var att jag kunde börja arbeta när jag var 18 år. Fast jobb. Inget löjligt tillfälligt jobb som man förlorar bara man är lite uppkäftig eller för att det faller företaget på läppen. Misskötte jag jobbet blev jag förstås av med det ändå. Hände aldrig mig, men har hänt kompisar.

     • tyvärr har du fel, jag har själv fått se och uppleva det som jag beskrev. men du svarar att du driver företag, men frågan var ju om att anställa det spelar ju ingen som helst roll om man driver ett eget litet företag utan anställda. och vänd på frågan har du själv anställt någon med invandrarbakrund? för du har ju en betydligt trevligare erfarenhet än vad jag har, vidare så jobbar det en mycket trevlig och duktig kille från polen med mig.så dra av skygglapparna och kom inte med dåliga undanflykter där du försöker skjuta över saker på andra. och om du nu har erfarenhet som elektriker och mekaniker, så vad är problemet? är det så att du inte vill jobba? det saknas ju folk med just dessa kvalifikationer. mvh.

     • tyvärr har du fel, jag har själv fått se och uppleva det som jag beskrev. men du svarar att du driver företag, men frågan var ju om att anställa det spelar ju ingen som helst roll om man driver ett eget litet företag utan anställda. och vänd på frågan har du själv anställt någon med invandrarbakrund? för du har ju en betydligt trevligare erfarenhet än vad jag har, vidare så jobbar det en mycket trevlig och duktig kille från polen med mig.så dra av skygglapparna och kom inte med dåliga undanflykter där du försöker skjuta över saker på andra. och om du nu har erfarenhet som elektriker och mekaniker, så vad är problemet? är det så att du inte vill jobba? det saknas ju folk med just dessa kvalifikationer. mvh.

     • Jag har sökt 400 jobb, men får inga jobb. Jag vet inte varför! Sen påstod du skaer om mig som du inte vet ett skit om. Det tog jag bort. Min uppfattning är att arbetsgivarna gnäller och inte vill anställa folk de inte kan styra till 100% över. Vidare att behovet inte är så stort som de säger.

      Jobbar gör jag ändå. Med allt möjligt.

      Farsans modersmål är ett annat än svenska. Men han föddes i Sverige. Men man kanske kan säga att jag har invandrarbakgrund ändå.

     • kolla telecom, rep av truckar, infra nord, alla saknar folk som har en bakgrund som mekaniker samt el kunnig, sedan är det ju så att folk som i alla lägen ska ropa på facket lätt blir obekväma. men om det nu är så att du är f:skattare borde det vara än lättare, lycka till.

     • Tack ska du ha, det var väldigt vänligt av dig att komma med tips.

      Ett av mina problem är att jag inte har körkort (epilepsi) och det betyder att vissa jobb kan jag inte söka.

  • Men 96% av alla jobb finns inte i småföretag. Och nej, det är inte fruktansvärt dyrt att anställa nån i Sverige. I Norge är det däremot fruktansvärt dyrt att anställa nån och där finns det massvis med jobb. Ditt resonemang håller inte riktigt, inte ens vid en ytlig granskning.

 • Anonym

  i och med att det är fruktansvärt dyrt att anställa folk i Sverige på grund av kollektivavtal, krångligt regelverk etc så är det självklart att arbetsgivarna inte tar några risker. Man satsar på välutbildade säkra kort och i den gruppen är det inte många invandrarungdomar som kvalar in. Som invandrare måste man anstränga sig mer, jobba hårdare, vara bättre än alla utan utländsk härkomst. Det gäller i vilket land som helst när man kommer som utomstående och det är inget konstigt i det. I sverige utgörs 96 procent av alla företag av småföretag och det är där det fins ett enormt behov av att anställa, men som sagt, med dagens prisnivåer på arbetskraft tar man naturligtvis inga risker.

 • Anonym

  Det är ju inte bara bland invandrare som det är hög arbetslöshet, själv är jag helt svensk och har sökt jobb i 11 års tid och bara fått timanställning som mest, och nu har jag inte något jobb alls.
  Det har inte något med att jag inte söker jobb eller jobbar bra, det verkar inte finnas heltidsjobb inom det området jag söker jobb.
  Jag har fullständiga gymnasie betyg och är vältränad med bra fysik det enda jag alltid får som svar är du har inte minst 5 års erfarenhet inom yrket så du kan inte få det.

 • Jag är i samma sits själv, Inget fast jobb på 6 år. Trots att jag har utbildning och kompetens inom en rad bristyrken, Systemvetare, programmerare, elektriker och mekaniker.