Påhitt av moderata politiker om knark

Två moderata politiker påstår i DN att den illegala marknaden för heroin tagits över av legala medel som subutex och metadon. Sanningen är att det inte finns det minsta bevis för det påståendet. Inte heller hade den legala förskrivningen av morfin på 1960 och 1970-talet nån större betydelse för narkotikabrukets utbredning. Sanningen är ju att morfinmissbruket försvann helt under 1970-talet. Dessutom innebar förskrivningen att morfinisterna kunde leva ett ordentligt och skötsamt liv. Det två moderata politikerna vet inte vad de snackar om.

De vanligaste narkotikatyperna i Sverige, cannabis och amfetamin, berörs överhuvudtaget inte av förskrivningen av subutex och metadon. Inte heller den snabbast växande narkotikan, kokain, och missbruket av den berörs. Heroinmissbruket i Sverige minskar, det finns flera orsaker till det. Det finns alltså ingen nyrekrytering totalt sett.  Dödligheten bland heroinmissbrukare är hög, på lite längre sikt är profiterna av heroinlangning lägre än den är för narkotika som inte tar livet av de som missbrukar den, som cannabis, amfetamin och kokain.

Subutex och metadonbehandlingar har internationellt visat sig ha en bra effekt på missbruk, Heroinmissbruket minskar som en följd av dessa program, missbrukarna får ett längre och värdigare liv. Moderatpolitikerna har helt enkelt fel i de flesta av sina påståenden och fel i de flesta av sina slutsatser. Att Danmark har dubbelt så många narkomaner har i sammanhanget inget bevisvärde alls. Danmark har alltid haft fler narkomaner. Oavsett politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ulf Westergren

  Tack. 

  För att du orkar.

  /DeWolf

 • Anonym

  Problemet är snarare att det är svårt att ta sig in i programmen, men när de väl är inne skrivs det ut så pass mycket subutex att det blir över för försäljning. Bara för att subutex inte är det största problemet innebär det inte att det är ett problem som bör ignoreras.

  • Överförskrivning av subutex på individbasis låter ju inte så smart. Det kan jag hålla med om.