Brott och droger – ett minskande problem?

Så här års brukar det var kutym, vanligt, att media publicerar artiklar om hur hemskt det är med droger, med ungdomars droganvändning, med supande och med brottslighet. I allmänhet tas ingen hänsyn alls till det verkliga läget utan det viktiga verkar vara att skrämma upp folk och hävda att samhället och ungdomars problem med droger, alkohol och brott är ständigt växande. Så är det även i år.

Men sanningen är att brottsligheten, trots att lagar skärpts och fler saker är brott idag än för 20 år sen, minskar. Detta trots en viss ökad brottslighet i BRÅ:s senaste halvårsrapport (menbedrägerier har minskat rejält). Och trots GP:s brett upplagda maratonserie om den ”enorma” spritsmugglingen, langningen till ungdomar och ungdomsfyllan så är faktiskt sanningen att ungdomars alkoholbruk minskar. Spritsmugglingen är inte heller så stor som man kan tro när man läser GP. Och trots ökade beslag av droger (knark) så är sanningen att droganvändningen troligen inte ökar, eller i vilket fall som helst är mycket lägre än på 1970-talet och i början av 1980-talet. Statistiken talar alltså inte alls alltid ett så tydligt språk.

Inte heller är kokain som det rapporteras om från kändiskretsar och innefolk den drog som är det största problemet. Den uppfattningen kan man dock få om man bara läser kvälls- och dagstidningar och inga vetenskapliga rapporter. Förutom alkohol skulle jag nog säga att amfetamin är det allvarligaste problemet, dock inte hasch och marijuana (cannabis). Amfetamin är ungefär 10 gånger så vanligt som kokain. Heroin är ett ständigt minskande problem. I Sverige (och faktiskt i många andra länder också) i alla fall.

Och är det verkligen så hemskt med droger? Problem javisst, men kanske är inte allt som anses var farligt egentligen så farligt. Och jag misstänker att kopplingen mellan alkohol och droger inte alls är så enkel som vissa experter vill göra gällande. Speciellt inte i en tid när alkoholbruket går ner och droganvändningen inte går ner lika mycket.

Intressant?
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements