Privat vård – vanskötsel och fusk

I en serie artiklar har DN klarlagt hur vårdföretaget Carema medvetet och en rad olika sätt vanvårdar de äldre som finns deras äldreboenden. Allt för att kortsiktigt maximera vinsterna. Vinster som kommer från pengar som vi all betalat i skatt. Men Caremas egen ägare betalar ingen skatt. Vinsterna tas ut i skatteparadis. På det sättet försnillar Carema, dess moderbolag Ambea och dess slutliga ägare, riskkapitalbolaget Triton, våra skattepengar. Gärna snabba vinster, men inget ansvar, tycks vara devisen.

Idag framgår det också av en artikel i GP att en privat vårdcentral, Akutläkarna, på Stampen i centrala Göteborg systematiskt fuskar med bl.a. onödiga återbesök och genom att ta för mycket betalt. Det finns säkert fler som gör på samma sätt.

Sånt här är inga tillfälligheter utan ett naturligt resultat av en privatiserad vård i händerna på kortsiktiga vinstintressen. En privatiserad vård där vinster tillåts tas ut och stoppas i privata fickor och där betalningssystem och upphandlingsystemen inbjuder till fusk, fiffel, sämre vård (vid låga anbud för att få jobbet kan man bara spara på personal, medicin och material) och skattesmiteri (att man tillåter bolag inriktade på kortsiktiga vinster och registrerade i skatteparadis att vara ägare). Det går till på samma sätt i flera privatiserade branscher med offentlig finansiering. Statliga pengar blir till skattefria vinster i skatteparadis.

Intressant?
Bloggat: Löntagarbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements