Privatisering och avreglering gynnar kriminella gäng

Skatteverket upptäcker allt fler företag med verksamhet i Sverige som har kopplingar till organiserad brottslighet. Förutsättningar för denna ökning av oseriösa skattesmitande företag som betalar svarta löner är avreglering och privatisering av gemensamt ägda och kontrollerade verksamheter samt förekomsten av bemanningsföretag. Bemanningsföretag i fler led slutar i slutänden ofta i ett bolag med svarta löner och kopplingar till Hells Angels, Bandidos eller något annat kriminellt nätverk:

Oseriösa utländska företag som bedriver verksamhet i Sverige ökar, enligt en rapport från Skatteverket som Ekot tagit del av.

Rapporten redovisar Skatteverkets arbete de senaste tre åren mot den organiserade brottsligheten och svartarbete. Insatsen har gett drygt 3,4 miljarder kronor i skatteintäkter till staten.

Dessutom blir det allt vanligare att utredarna från Skatteverket upptäcker direkta och indirekta kopplingar till kriminella gäng som exempelvis Hells Angels, enligt Pia Bergman.

– En del grupper har personer som man hyr ut svart och tjänar pengar på, en del har indrivningsverksamhet, en del lovar beskydd, en del fabricerar fakturor som man kan ta in i bokföring för att dölja att man har svart arbetskraft och se till att pengar transporteras runt på olika sätt. Det finns många olika nischer, säger Pia Bergman.

Lösningar på de ökande problemen med kriminella företag och svartjobb är exempelvis förbud mot bemanningsföretag, fackligt veto mot inhyrningar, återregleringar och avprivatisering.  Och kanske ny kompetens hos polisen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements