Panaxia Securitys tidigare huvudägare misstänkta för ekobrott

Del 6 av 8 i serien Vaktbolagen

Panaxia Security heter ett svenskt säkerhetsföretag. Ett svensk vaktbolag. Sådana tycker man skulle sköta sig, inte begå brott utan betala sina skatter och avgifter. Det tycker man också borde gälla dess ägare och styrelsemedlemmar. Panaxia Security  hette enligt uppgift tidigare Nordisk Bevakningstjänst. Bolaget bildades 1993 och har idag 800 anställda. Bolaget har och har haft en rad uppdrag för olika banker och myndigheter.

Den 20 april i år häktades Thomas Gravius och Carolina Damos, båda var nyckelpersoner i Panaxia-sfären sedan lång tid. Gravius är grundare av bolaget och har varit vd för Panaxia. Han avgick som administrativ chef den 19 april efter 10 år och valdes inte in i styrelsen på bolagsstämman i april (19 april) trots att han var på förslag. Gravius och Damos kontrollerade vid senaste årsskiftet enskilt och tillsammans via olika bolag en majoritet av aktierna i bolaget. Det är knappast förtroendeingivande när ett säkerhetsföretag har misstänkta brottslingar bland sina ägare och högre befattningshavare. Thomas Gravius och Carolina Damos förnekar brott.

En annan stor ägare i Panaxia är Forex Bank med 24,7%, som även de har förknippats med tveksamma affärer. Sparbanken 1826 äger desssutom 15,3 %, aktier som tidigare ska ha ägts av Laccord Ltd, ett bolag Gravius och Damos kontrollerar. Enligt Panaxias hemsida äger Gravius, Damos och deras olika bolag, Laccord Ltd, Laccord AB och Gravius & Damos Partners idag 36,2% av bolaget men 15,1% av dessa aktier ska ha köpts av Sparbanken 1826 från Laccord Ltd.

Thomas Gravius lämnade också AIK Fotbolls styrelse den 20 april, samma dag som han blev häktad. I AIK har han haft kontakter med en man som tidigare varit medlem i Hells Angels, Johan Segui. Brottsmisstankarna mot Gravius och Damos gäller inte verksamheten i Panaxia utan privat verksamhet som de två bedrivit vid sidan av Panaxia i ett bolag på Cypern, vilket vad jag förstår är  Laccord Ltd, men enligt bolaget kan det också ha förekommit en del tveksamma transaktioner även i Panaxia:

Panaxia-cheferna som misstänks för grovt bokföringsbrott i egna företag kan även ha skadat Panaxia.

I dag meddelar Panaxia att det förekommer vissa transaktioner i bolaget som behöver granskas av Ekobrottsmyndigheten i samband med målet mot de tidigare Panaxia-cheferna Thomas Gravius och Carolina Damos.

Brottsmisstankarna blev kända för allmänheten för en månad sedan genom ett pressmeddelande från Panaxia. I pressmeddelandet uppgavs att brottsmisstankarna gäller en privat verksamhet som ”ligger helt utanför Panaxiakoncernen”.

De två personerna entledigats dock i avvaktan på eventuellt åtal. Cheferna sitter i dag häktade.

Att den brottsliga verksamheten också skulle kunna beröra Panaxia har fått Riksbanken att ta tillbaka ett kontrakt man tidigare tecknat med företaget. Dessutom har det hela fått Länstyrelsen att granska Panaxias verksamhet. Panaxia misstänker att Gravius och Damos plundrat bolaget på pengar och har därför begärt kvarstad på 35 miljoner riktad mot Damos och Gravius. Carolina Damos och Thomas Gravius driver (eller har drivit en lång rad företag tillsammans). Ett av de bolagen är alltså Laccord Ltd på Cypern som tycks stå i centrum för den misstänkt brottsliga verksamheten. Laccord Ltd har tidigare också varit ägare i företaget STRICT AB, ett företag som numera är föklarat i konkurs. Huvudägare i STRICT AB (och Strict Equity AB) var Mats Löfgren som tidigare varit verksam i fondkommissionärsbolaget Mangold.

Mats Löfgren är ökänd för så kallade omvända företagsköp:

Löfgren är den okrönte konungen av omvända förvärv i Sverige och har orkestrerat fler sådana än kanske någon annan. Han verkar vara en duktig ekonom med utpräglat siffersinne. Dessutom förefaller han ha bättre ordning på papperen än kanske någon annan som opererar i dessa lägre divisioner. Allt detta har tyvärr en toxisk trio företagare upptäckt, och de anlitar ofta Löfgren som rådgivare. De har dessutom varit storägare i Strict.

Henri Bergstrand har i ett dussintal år försörjts av oss aktieägare i Obducat, som pliktskyldigt ställt upp på årliga emissioner. Mats Löfgren har tidigare suttit i styrelsen för Obducats ägarbolag, European Nano Invest, där Henri Bergstrand är ordförande.

Henri Bergstrand har även samarbetat med Leif Danielsson i bolagenPrintcom och Skycom. (Bergstrand var ordförande i Printcom 2001, strax efter namn- och verksamhetsbytet från Time Space Radio.) Mats Löfgren var också rådgivare när Skycom kom bakvägen till börsen genom ett omvänt förvärv av Printcom.

Leif Danielsson har skrämt oss aktieägare i CISL-gruppen,PrintcomSkycomBredband 2 och Fast-TV med flera. Det har länge talats om ekobrott, men rättvisans kvarnar maler långsamt eller inte alls. Bernhard von der Osten-Sacken, däremot, har fått tolv månaders statligt skydd från upprörda hyresgäster i sitt före detta fastighetsbolag Alloktons slumkåkar, som ligger utspridda över stora delar av södra Sverige upp till Sundsvall.

Stricts affärsidé är att sprida aktier i traditionella norrländska familjeföretag med en historik av lönsamhet. Hittills har det blivit aktier i fem olika bolag. Men männen från Stureplan verkar sakna känsla och förståelse för det lilla företaget. De talar inte samma språk och har bråttom. Grundarfamiljerna, som jobbat 70 timmar i veckan, har varken haft tid eller möjlighet att skaffa sig dyrbara vanor i glesbygden. Nu ska hungriga riskkapitalister ha sitt och vi aktieägare vårt.

[…]

I USA har de omvända förvärven blivit ett populärt sätt för kinesiska bolag att notera sig utan att behöva genomgå sedvanlig omfattande prövning av SEC, USA:s hårdhänta motsvarighet till Finansinspektionen. Dessa kinesiska aktier, med amerikanskt skal och börsplats i USA, sjunker ofta som stenar i värde. De har blivit populära blankningskandidater. Denna strategi är dock riskabel, och SEC varnar för att använda den.

Aktiesparare bör hålla sig borta från de bolag som tagit köksvägen till börsen – och även från aktier som delas ut gratis. När kurtaget dragits av vid försäljning är en aktiepost sällan mer värd än de kalsonger och strumpor som ambitiösa telefonförsäljare skänkt bort.

Några personer som varit inblandade i Strict Equity är alltså kända från andra fiffel och skumraskahärvor, det gäller de ovan nämnda von der Osten-Sacken, Danielsson och Bergstrand men även Jesper Stevrin. Ytterligare en av de personer som var inblandade i affärerna i och med Strict Equity var Anders Eklund. Han var en tid VD där. Han satt tidigare i styrelsen för PanAlarm AB och sitter fortfarande i styrelsen för Panaxia AB.  Med tanke på att Anders Eklund fortfarande är aktiv i Panaxia, han har tidigare varit aktiv i skumma företag som Strict, så skulle jag inte vara förvånad om ekobrottshärvan kring Laccord, Damos, Gravius och Panaxia växer ytterligare. Även Kjell Stenberg i Panaxias styrelse figurerar i några av affärerna då han också satt i såväl PanAlarms som Panaxias styrelser. I samband med misstankarna om brott har Gravius och Damos hävdat att det handlar om en maktkamp mellan dem och Eklund. Den sistnämnde förnekar detta.

När det gäller Panaxia så har det bolaget också ägnat sig åt en rad affärer på börsen NGM Equity, såväl utförsäljningar och uppköp, däribland ett köp av PanAlarm. Affärer som gjorts med bland annat Laccord Ltd och företag som ägts av Håkan Isaksson, Mats Grube och Olof Gisslén som Håkan Isaksson Holding AB, Grube Holding AB och Jasminal Oü. Håkan Isaksson har tidigare suttit i styrelsen för Panaxia. Även Sparbanken 1826 har varit inblandad i dessa affärer. Åke Ekström som sitter i Panaxias styrelse satt tidigare i PanAlarms styrelse och är idag riskkontroll- och säkerhetschef i Sparbanken 1826.

Den nuvarande VD:n i Panaxia är Björn Wallin som tidigare var VD i NGM. Han har redan tidigare varit verksam i bevakningsbranschen (Rapid Bevakning AB 1990-98).

Förutom Gravius och Damos finns det ingen av de i inlägget nämnda personerna som är misstänkta för brott i samband med Gravius och Damos affärer och misstänkta brott.

Läs mer: RT, AV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< CSG – trafikbolag ökar sina vinster genom vaktbolag som bryter mot lagenLoomis – bolaget som tjänar på konkursen i Panaxia >>
Advertisements

17 Replies to “Panaxia Securitys tidigare huvudägare misstänkta för ekobrott”

 1. Felaktig information. Panaxia Security har aldrig varit Nordisk Bevakningstjänst (NBT). NBT köptes av PanAlarm AB som sedan köptes upp av Panaxia för att bli ett helägt dotterbolag till Panaxia. NBT blev sedan Panaxia Bevakning men såldes tillbaka till gamle ägaren.

  1. Och där skriver du ju faktiskt själv att Panaxia har varit Nordisk Bevakningstjänst. Lite förvirring där kanske? Men jag har inte heller påstått det utan påstått att Realtid hävdar att det är så.

   1.  Det är väl så att NBT har varit inom Panaxia koncernen men det är vitt skillt från att Panaxia har varit NBT. Så det är alltså inte så att jag skriver att Panaxia har varit NBT utan jag skriver att NBT har varit en del av Panaxia som då kallades Panaxia Bevakning. Skyddsteknik har också varit inom den koncernen samt några andra små bolag.

    1. Rätt ointressant. Som jag kan följa turerna så har Panaxia just varit NBT. Måhända har jag fel, Måhända inte. Du har i alla fall inte kunnat uppvisa några bevis på att jag har fel. Att du påstår det betyder ingenting.

 2. Kunde ha varit en bra artikel förutom fakafel samt klipp och klistra med cogitos interruptus där man som läsare skall dra slutsatser som inte finns att dra. T.ex. Panaxias samröre med STRICT där det fanns ett ramavtal som sedan bröts och STRICT stod med lång näsa. Inga oegentligheter fanns väl mellan dem förutom en tvist. G4S och Panaxia hade också en tvist… och? Oegentligheterna som påstås är väl inom sfären Panaxia samt Laccord och Smith. Panaxia har idag gått i konkurs och det saknas 250 miljoner och inte genom brott utan att företaget haft dålig lönsamhet sedan 2008.

 3. PanAlarm AB som såldes av Panaxia och sedan köptes upp när det höll på att gå omkull 2009??? var den del som drog ned Panaxia via NBT som i dag går under rekonstruktion samt Skyddsteknik. NBT och Skyddsteknik förvärvades av PanAlarm AB och deras ledning drenerade företaget på kapital genom vårdslöshet, inkompetens eller kanske brottslighet vad vet jag. Men när PanAlarm var konkursmässigt köpte Panaxia tillbaka det för att rädda delar som var vitala för Panaxia. Panaxia sålde sedan Skyddsteknik till STRICT där STRICT igen stod med lång näsa. Skyddsteknik med ledning av Björn Schröder var inte ett företag med framtiden för sig. Tror även att Green Exit ingick i försäljningen till STRICT men att det köptes tillbaka till sfären med nytt namn. Hur som helst var det några olyckliga företagsköp av Panaxia som ledde till deras undergång.

 4. Inte att förglömma är dock att företaget sedan dess start 1993 gått med vinst fram till 2008 och under sin storhetstid var de 1000 anställda som fick sin utkomst från företaget varje månad. Antagligen var det växtvärk från ett litet företag som också blev dess undergång. Mer troligt än fiffel iaf.

  1. Ingen har väl heller påstått att det var fiffel som gjorde att bolaget gick i konkurs. Men jag håller det inte för uteslutet ändå. Att fifflet i likhet med konkursen har med bolagets problem att göra alltså.

   1.  Där råder väl oenighet mellan din tolkning Sparbanken 1826 och Forexs. De anser att företaget har varit illa skött och det är väl min tolkning också. Förra ledningen verkar ha tappat kontrollen över företaget men det verkar inte som om de tömt företaget på pengar. Ser du skillnaden?

    1. Det var säkerligen illa skött, men 200 miljoner snodda pengar är ju huvuddelen av det kapital som saknas. Genom att missköta bolag blir det också lättare att sno pengar.

Kommentarer inaktiverade.