Lundin och skatteparadisen

Del 10 av 12 i serien Offshore leaks

Lukas LundinFamiljen Lundin hör till de svenskar som utnyttjar mängder med skatteparadis för sin affärer. De flesta av deras familjekontrollerade holdingbolag hör hemma i olika skatteparadis. 2008 skrev Veckan Affärer detta om familjen:

Lundins kan utnämnas till svenska mästare i att utnyttja skatteparadis. De fi nns i minst åtta sådana länder – Guernsey och Jersey i Engelska kanalen, Barbados, Bermuda och Brittiska Jungfruöarna i Karibien, Cypern, Liechtenstein och Schweiz i Europa.

Upplägget är anpassat till Lundingruppens ständiga aktieaffärer och omstuvningar av bolagen – skatt på aktieförsäljningar minimeras eller elimineras. I toppen fi nns familjetrusten Alumbrera på Guernsey, döpt efter koppar- och guldgruvan Bajo de la Alumbrera som Lundins sålde i början av 1990-talet och tjänade massor på.

”Skissen visar ett vanligt upplägg för den här typen av familjedynasti”, säger Stefan Hellstrand, skattekonsult på revisionsfirman Grant Thornton och expert på internationella skattelösningar.

[…]

Poängerna med upplägget är dessa: SKATTEPLANERING. Konstruktionen med de tre nivåerna ger mycket stora möjligheter till skattebesparing för ägarna. Genom att lägga det slutliga ägandet i truster/stiftelser elimineras risken för arvs- och förmögenhetsskatt samtidigt som risken minskar för bråk mellan arvingarna. En trust eller stiftelse ägs i princip inte av någon och ärvs heller inte utan ska smidigt kunna överföras till nästa generation. Förmånstagare till trusten Alumbrera är Adolf Lundins fyra barn och änka.

Sekretessen kring skatteparadisbaserade truster och bolag är stor. När vi kontaktar bolagsregistret på Guernsey för att få reda på vem som äger Lorito Holdings Ltd (döpt efter familjens papegoja) får vi svaret att frågor måste skickas per fax varefter svar kommer per post.

Trusten Alumbrera hör hemma i skatteparadiset Guernsey och utöver den så kontrollerar familjen två andra stiftelser, The Adolf H. Lundin Charitable Foundation i Liechtenstein, The Lundin for Africa Foundation och dessutom en trust till förmån för Ian Lundin. Dessa stiftelser och fonder äger sen olika holdingbolag som är hemmahörande i olika skatteparadis.

Alumbrera äger Zebra Holdings & Investments Ltd, Lorito Holdings Ltd, Zebra Ventures och Lorito Ventures, alla hemmahörande på Guernsey. Trusten till förmåna för Ian Lundin äger Landor Participations Ltd på Brittiska Jungfruöarna (BVI). Lorito Holdings har dotterbolaget Ellegrove Capital Ltd på Barbados och Zebra Holdings har dotterbolaget Abalone Capital Ltd i samma skatteparadis. Familjen äger dessutom Lundin S.A. i Schweiz. Både Zebra och Lorito har också dotterbolag eller systerbolag i Luxemburg, ett annat skatteparadis. Namnet på dessa företag är Lorito Holdings Sarl och Zebra Holdings & Investments Sarl.

Via de olika holdingbolagen kontrollerar familjen Lundin sen en mängd olika rörelsedrivande företag. Lorito Holdings, Zebra Holdings och Landor äger tillsammans 31,04% i Lundin Petroleum, familjen Lundins holdingbolag äger 31,21% i Vostok Nafta Investment Ltd, ett bolag hemmahörande i skatteparadiset Bermuda och med ett dotterbolag på Cypern, vilket är skattetekniskt förmånligt vid investeringar i Ryssland vilket är vad Vostok Nafta främst ägnar sig åt. Övriga bolag där familjens holdingbolag är dominerande ägare inkluderar Lundin Mining, NGEx Resources Inc, Denison Mines, Africa Oil, Fortress Minerals, Lucara Diamonds Corp, Etrion Corp och Sirocco Mining Inc. De flesta av dessa företag är börsnoterade i Kanada och några är börsnoterade i Sverige eller USA. Sannolikt är Lundins också en större ägare i Black Pearl Resources.

Vostok Nafta är tillsammans med Kinnevik storägare i Black Earth Farming. Dessutom är man kontrollerande och dominerande ägare i Rusforest, ett företag med stora skogsinnehav i Ryssland. Desutom äger man ryska Blocket, Avito.

Lukas Lundin själv är  styrelseordförande i Lundin Mining Corp, Vostok Nafta Investment Ltd, Denison Mines Corp, Lucara Diamond Corp, NGEx Resources Inc, Sirocco Mining Inc (tidigare Atacama), Lundin for Africa Foundation och styrelsemedlem i Lundin Petroleum, Fortress Minerals Corp och Bukowski Auktioner AB. Tidigare verkar han också ha suttit i styrelsen för Kinross Gold.

Brodern Ian H. Lundin sitter i styrelserna för Lundin Petroleum, Etrion Corporation och Bukowski Auktioner AB.

I Fortress Minerals sitter också Adam Lundin i styrelsen. Han arbetar på investmentbanken Pareto Securities AS med moderbolaget Pareto AS. Ett företag som inte ägs av familjen Lundin.

Ashley Heppenstall är VD och styrelseordförande i Lundin Petroleum och är dessutom styrelseledamot i Etrion Corporation, Vostok Nafta Investment Ltd och Gateway Storage Company Limited.

En annan person som är central i Lundin-gruppen är William A. Rand som sitter i styrelserna för Lundin Petroleum, Lundin Mining Corp, Vostok Nafta Investment Ltd, Denison Mines Corporation, New West Energy Services Inc och NGEx Resources Inc inom Lundin-gruppen såväl som i många andra styrlser för företag och institutioner. Vidare så återfinns Magnus Unger som styrelseledamot i Lundin Petroleum, Black Earth Farming Ltd och CAL-Konsult AB.

Bland makthavare i Lundingruppen som inte sitter i Lundin Petroleums styrelse märks Paul K. Conibear som är VD och styrelsemedlem i Lundin Mining samt styrelsemedlem i NGEx Resources. Lucara Diamonds och Sirocco Mining, Brian D. Edgar som är styrelsemedlem i Lundin Mining, Denison Mines. Lucara Diamonds och Black Pearl Resources, John H. Craig som är styrelseordförande i Black Pearl samt styrelsemedlem i Sirocco Mining, Etrion, Africa Oil, Lundin Mining och Denison Mines, Ron F. Hochstein som är VD och styrelseordförande i Fortress Minerals samt styrelsemedlem i Denison Mines och Sirocco Mining.

Det finns ytterligare ett antal personer som sitter i styrelsen för fler än ett bolag i Lundingruppen, exempelvis Richard P. Clark, VD och styrelsemedlem i Sirocco Mining samt styrelsemedlem i Lucara Diamonds och Keith C. Hill, VD och styrelseordförande i Africa Oil samt styrelseledamot i Black Pearl Resources.

Familjen Lundin är en familj med stora ekonomiska intressen och tillgångar. En stor del av detta finns i skatteparadis. Det är alltås också en familj som inte vill bidra till det gemensammas bästa, vare sig detta är i Sverige, Kanada eller nåt annat land. Att ha pengar i skatteparadis är inte olagligt, det är inte brottsligt. Men skatteparadis borde inte finnas. Dessutom måste man inte utnyttja skatteparadis. Det är ett val familjen Lundin gjort för att slippa betala för och till det gemensamma.

Läs också:
UD, Carl Bildt och Lundin
Blodig olja
Lundin Mining i Kongo
Lundin Mining
Ambassadören i Etiopien och Lundin
Lukas Lundins grumliga demokratisyn
Carl Bildt, gasen och oljan
Lundin – svenska oljebaroner

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Africa Oil, , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Margaret Thatcher och skattesmitarnas paradisOm man skulle beskatta skatteparadisen?… >>
Advertisements