Snabbast ökande fattigdom i Sverige

Sveriges klassklyftor ökar

Bild från Fakta om klassamhället

I Sverige är vi inte materiellt fattiga. Sverige är fortfarande topplandet, det rikaste landet materiellt sett. Detta enligt EU. Men Sverige är samtidigt det land där den relativa fattigdomen ökar mest. Sverige var en gång Europas mest jämlika land, med de minsta klasskillnaderna. Nu är Sverige på plats fjorton och har de snabbast ökande klyftorna, klassklyftorna, av alla jämförda länder med undantag av Israel som är värre och som också har de största klyftorna bland de jämförda länderna.

En mängd undersökningar visar att relativ fattigdom är ett större problem än absolut fattigdom (materiella fattigdom). Med relativ fattigdom följer ökad sjuklighet, större brottslighet och en massa andra problem. Jämlika länder fungerar helt enkelt bättre. Sverige fungerar allt sämre. Det ser vi inom skolan där resultaten sjunker, inom järnvägsområdet där tågen stapplar fram, inom vård och på alla andra områden där segregation och klyftor ökat.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements