Gängland Stockholm – Botkyrka

I Botkyrka finns enligt polisen ett kriminellt nätverk som kan förstås som ett nät med flera lager av lojaliteter, där kriminella individer och grupper samarbetar. Inom nätverket går det att hitta mindre grupper med tydligare hierarkier. Botkyrkanätverket.

2013 beskrevs läget i norra Botkyrka så här av polisen:

Den största delen av de aktuella ”gängen” kan enligt SGI-gruppen karaktäriseras som relativt lösa grupperingar eller nätverk utan några bestämda ledare eller fasta strukturer. Grupperna skiftar hela tiden; när ett brott planeras av de mest pådrivande rekryteras lämpliga personer i området. SGI-gruppens uppfattning är dock att det finns en välorganiserad mindre krets som har en mycket tät sammanhållning, tydlig struktur och bestämda ledarfigurer.

Denna krets, som enligt polisens uppgift kan karaktäriseras som ett kriminellt gäng, består av personer som har känt varandra under en lång tid och svarar för planeringen och genomförandet av en stor del av den grova brottsligheten, exempelvis rån. Vid behov rekryterar de andra ur det större nätverket. Då kan det även handla om minderåriga personer. Kretsen har bra kontakter med olika kriminella grupperingar både i övriga Sverige och utomlands.

SGI betyder Särskilda gänginsatsen och var en grupp som specifikt arbetade mot kriminella gäng och nätverk i norra Botkyrka (Aiby, Fittja, Hallunda, Norsborg) med start i slutet av 1990-talet. 2017 uppstod en omfattande debatt om ett offentligt konstverk som hängdes upp i Fittja. Konstverket som ursprungligen gjordes 2013 avbildade tre personer som anses ha varit medlemmar i Fittja Boys,

Oförändrad bild av läget

Beskrivningen från 2013 liknar onekligen den som polisen ger än idag av läget i Botkyrka när det gäller kriminella gäng. Så här beskrivs Botkyrkanätverket  av Expressen år 2018:

Nätverket hanterar narkotika och har en hög våldskapacitet och god tillgång till vapen. I höstas mördades en av nätverkets medlemmar, vilket har lett till en situation som enligt polis kan leda till nya våldsdåd. De som befinner sig längst ned i nätverket hjälper narkotikaförsäljarna i Fittja centrum att hålla vakt.

En av ledargestalterna avtjänar just nu ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott, där kopplingar finns till en ledarfigur i det kriminella nätverket Black Cobra. Nätverkets innersta kärna består enligt polisen av 34 personer, varav flera har avtjänat fängelsestraff för grova våldsbrott och narkotikabrott.

Intern konflikt

I maj 2018 utbröt en konflikt inom nätverket som sen har fortplantat sig och blivit flera konflikter så att det idag kanske kan sägas att nätverket splittrats upp i flera grupperingar. Det började med en skottlossning mot en lägenhet där en ledande person i en av undergrupperingarna bodde.

2022 anses Botkyrkanätverket vara Stockholms största kriminella nätverk med över 170 medlemmar. Nätverket är indelat i flera olika undernätverk i Tumba, Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg.

Tumba

I en av dessa grupper, ett nätverk i Tumba, har Nikola Djokic, brorson till en tidigare mycket välkänd och mäktig kriminell, Ratko Djokic, spelat en central roll. En dotter till Ratko Djokic är gift med Milan Sevo, också en känd person från Sveriges undre värld. Den senare bor dock numera i Serbien.

2016 ställdes Nikola Djokic och flera andra personer i Tumbanätverket inför rätta för narkotika och vapenbrott. De dömdes i tingsrätten till fängelse, men överklagade till hovrätten. En som dömdes i samma rättegång och som utpekas om en ledargestalt i Botkyrka nätverket av Expressen är Dragisa Nikolic. Han dömdes till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd, grovt rån och grov misshandel.

I Tumba fanns tidigare ett annat kriminellt nätverk, från början med namnet Tumba Lords men i slutet av 1990-talet bytte de namn till Fucked for Life (FFL). Även FFL knöts till ett antal omskrivna rån, däribland Hallundarånet och ett värdedepårån i Akalla.

Alby

Redan 2010 sköts en ung man i Alby ihjäl. Hans namn var Seedy Rahman Jammeh. Gärningsmannen, som enligt vittnesuppgifter var maskerad, stod enligt polisen mycket nära offret nära skotten avlossades. Gärningsmannen lämnade platsen springandes. 2011 var fallet uppe i hovrätten. Tre personer stod åtalade. En, Christoffer Cansu, dömdes för mord till fängelse i sju år vilket var samma straff som i tingsrätten, en annan för medhjälp till grov misshandel och skyddande av brottsling till skyddstillsyn och 3 månaders fängelse medan den tredje personen frikändes.

Fittja

Fittja har tidigare haft kriminella gäng såsom Fittja Boys. Ett gäng där flera medlemmar kom att delta i flera grova rån såsom rånet i Bräkne-Hoby (bland annat Tony Tuunianen), guldbutiksrånet i Södertälje (”Evy” Makuena-Kiyika MambuCem Cakmak Lindvall samt ”Hasse” Hasan Güven) och Helikopterrånet (ex. Charbel Charro).

I Fittja anses det lokala nätverket vara lett av två bröder som polisen haft mycket svårt att komma år. De har dömts för mindre brott men har aldrig kunnat knytas till nåt grövre brott. Fittjagrupperingen anses främst syssla med narkotikahantering.

Intern konflikt

Under 2021 utbröt en konflikt inom det lokala nätverket i Fittja som har resulterat i flera väpnade attacker i Alby och Fittja. Två unga män har mördats, en i maj och en augusti. De var vid mordtillfällena 18 respektive 22 år gamla. Den unge mannen som mördades i maj ska enligt uppgift ha en koppling till Vårbynätverket.  Vårbynätverket anses ha en koppling till Botkyrkanätverkets gruppering i Fittja.

Den andre, 22-åringen, som hette Mahammad Dirshe ska hamnat i konflikt med ledningen i Fittjagrupperingen. Han hade tidigare varit en av de som sålt narkotika på torget. Han hade dömts eller fått åtalsunderlåtelse för narkotikabrott av olika grad vid tio tillfällen. Utöver hade han bland annat dömts för brott mot knivlagen, våldsamt motstånd och häleri.

Ekonomisk brottslighet

I december 2022 greps de två bröderna som anses vara ledningen i Fittja. De har blivit häktade för grova ekonomiska brott. Två andra personer med familjeband till bröderna sitter också häktade. Dessutom misstänks även två familjemedlemmar som är på fri fot för inblandning i brottsligheten.

Huvudmannen i den härva som utreds är storebrodern (35 år gammal 2022) och hans exfru. De misstänks för grovt bedrägeri i flera fall och grovt näringspenningstvättsbrott i flera fall mellan 2015 och 2021. Den yngre brodern, 22 år gammal år 2022, är i polisens utredning kopplad till narkotika, våld, utpressning, låneverksamhet och penningtvätt.

Brödernas tillgångar och ägodelar har belagts med kvarstad av tingsrätten. Brödernas tillgångar på ett värde upp till 14 miljoner kronor har frysts för att i framtiden kunna täcka brottsvinster och böter vid händelse av en fällande dom. Även de övriga misstänkta familjemedlemmarna har belagts med kvarstad. Även i de fallen handlar det om miljonbelopp.

Norsborg och Hallunda

De två män som var de tilltänkta måltavlorna när en 12-årig flicka mördades i Hallunda tillhörde Botkyrkanätverkets Norsborgsgruppering. En av dem bara 18 år gammal. Han är tidigare dömd för bland annat flera fall av olaga hot och misshandel. Han är även dömd för ett grovt olaga hot efter att i början av 2018 hotat en tidigare vän genom att rikta något mot den tidigare vännen som av denne uppfattades som en pistol. Den andra måltavlan var vid mordförsöket 21 år gammal och tidigare dömd för inbrottsförsök och stölder.

Flera av personerna från denna gruppering har ställts inför rätta för ett planerat mord på de som misstänkts för inblandning i mordförsöket och mordet av flickan. Salim Safar, Matay Teymur har för att tillsammans och i samråd med annan/andra gärningsmän enligt en gemensam brottsplan försökt beröva Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl, Ferdi Kücükgöl och Ruben Sanchez Velez livet den 7 september 2020.

Åtal

Enligt åtalet var Salim Safar den som beslutade om och planerade mordet. Matay Teymur var den som sköt.  Adonay Tsegay, Johanon Lahdo, Michael Rhawi och Mattias Makdesi har åtalats för medhjälp till försök till mord.

Matay-Aryo Teymur är tidigare dömd för bland annat flera fall av olaga hot och misshandel. Han är även dömd för ett grovt olaga hot efter att i början av 2018 hotat en tidigare vän genom att rikta något mot den tidigare vännen som av denne uppfattades som en pistol. Salim Safar är tidigare dömd för inbrottsförsök och stölder. Adonay Tsegay har tidigare dömts bland annat för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och två månader

Serkan Demirkiran, Furkan Kücükgöl, Ferdi Kücükgöl och Ruben Sanchez Velez anses tidigare också varit med i Botkyrkanätverkets Norsborgsgruppering. Den enda av dessa personer som fortfarande är misstänkt för mordförsöket och mordet på den 12-åriga flickan är Serkan Demirkiran. I övrigt är personer från Nätverket May misstänkta och åtalade för mordet på flickan. En annan person som anses ha varit ledande i Norsborgsgrupperingen är Hakan Ulas som är bror till till Serkan Demirkiran. Enligt Expressen är han numera knuten till Nätverk May och där troligen ihop med brodern och bröderna Kücükgöl samt Sanchez Velez.

Kopplingar till andra kriminella nätverk

Ett annat nätverk som delvis är ihopkopplat med Botkyrkanätverket är det så kallade Vårbynätverket. Flera medlemmar i nätverket är dömda för rån, grova våldsbrott, narkotikabrott och vapenbrott.

Botkyrkanätverket har också kopplingar till Södertäljenätverket. Mordet på Charbel Elia som ägde rum i Storvreten den 2 september 2017 har väl rimligen en sådan koppling, Han sköts från en bil. en grå VW Golf, av en maskerad man och polisen har inte lyckats hitta ett enda spår. Något som kanske tyder på ett proffessionellt genomfört mord, kanske med inhyrd mördare.

Charbel Elia dömdes 2013 i hovrätten till till 3 års fängelse för grov misshandel och övergrepp i rättssak i samband med en skjutning i Alby. Även Hasib Elia, Haydar Abdullah och Yakob Cansu dömdes vid samma tillfälle till samma straff i två fall och i Yakob Cansus fall till 4 års fängelse. Yakob Cansu hade tidigare också dömts för mordbrand vid ett tillfälle medan Haydar Abdulla dömts för mordförsök. Även George Cansu, bror till Yakub Cansu, kom senare att dömas för samma brott till 4 års fängelse.

Uppdaterat 2020-11-21, 2022-12-23

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!