Gängland Stockholm – Botkyrka

Del 10 av 28 i serien Gangland Sverige

I Botkyrka finns enligt polisen ett kriminellt nätverk som kan förstås som ett nät med flera lager av lojaliteter, där kriminella individer och grupper samarbetar. Inom nätverket går det att hitta mindre grupper med tydligare hierarkier. I området pågår dock ingen våldsam konflikt även om det förr förekommit en del skjutvapenmord. Det mesta tyder väl på att mäktigare kriminella nätverk på grossistnivå som exempelvis Södertäljenätverklet och nätverk med koppling till Balkan har stort inflytande över de kriminella nätverken i kommunens olika delar.

I en av dessa grupper, ett nätverk i Tumba, återfinns Nikola Djokic, brorson till en tidigare mycket välkänd och mäktig kriminell, Ratko Djokic, En dotter till Ratko Djokic är gift med Milan Sevo, också en känd person från Sveriges undre värld. Den senare bor dock numera i Serbien.

2016 ställdes Nikola Djokic och flera andra personer i Tumbanätverket inför rätta för narkotika och vapenbrott. De dömdes i tingsrätten till fängelse, men överklagade till hovrätten.

En som dömdes i samma rättegång och som utpekas om en ledargestalt av Expressen är Dragisa Nikolic. Han till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd, grovt rån och grov misshandel.

Även i Alby och Norsborg finns det enligt polisen och media ett undernätverk till Botkyrkanätverket liksom i Fittja och Hallunda.

Ett annat nätverk som delvis är ihopkopplat med Botkyrkanätverket är det så kallade Vårby Gårdsnätverket, har ett 15-tal medlemmar med bas i Vårby Gård i södra Stockholm. Flera medlemmar i nätverket är dömda för rån, grova våldsbrott, narkotikabrott och vapenbrott.

Botkyrkanätverket har också kopplingar till Södertäljenätverket. Mordet på Charbel Elia som ägde rum i Storvreten den 2 september 2017 har väl rimligen en sådan koppling, Han sköts från en bil. en grå VW Golf, av en maskerad man och polisen har inte lyckats hitta ett enda spår. Något som kanske tyder på ett proffessionellt genomfört mord, kanske med inhyrd mördare.

Charbel Elia dömdes 2013 i hovrätten till till 3 års fängelse för grov misshandel och övergrepp i rättssak i samband med en skjutning i Alby. Även Hasib Elia, Haydar Abdullah och Yakob Cansu dömdes vid samma tillfälle till samma straff i två fall och i Yakub Cansus fall till 4 års fängelse. Yakub Cansu hade tidigare också dömts för mordbrand vid ett tillfälle medan Haydar Abdulla dömts för mordförsök. Även George Cansu, bror till Yakub Cansu, kom senare att dömas för samma brott till 4 års fängelse.

Redan 2010 sköts en ung man i Alby ihjäl. Hans namn var Seedy Rahman Jammeh. Gärningsmannen, som enligt vittnesuppgifter var maskerad, stod enligt polisen mycket nära offret när skotten avlossades. Gärningsmannen lämnade platsen springandes. 2011 var fallet uppe i hovrätten. Tre personer stod åtalade, en, Christoffer Cansu, dömdes för mord till fängelse i sju år vilket var samma straff som i tingsrätten, en annan för medhjälp till grov misshandel och skyddande av brottsling till skyddstillsyn och 3 månaders fängelse medan den tredje personen frikändes.

Precis som Alby tycks Fittja ha varit våldsammare tidigare med kriminella gäng som Fittja Boys. Ett gäng där flera medlemmar kom att delta i flera grova rån såsom rånet i Bräkne-Hoby (bland annat Tony Tuunianen), guldbutiksrånet i Södertälje (”Evy” Makuena-Kiyika MambuCem Cakmak Lindvall samt ”Hasse” Hasan Güven) och Helikopterrånet (ex. Charbel Charro).

Även i Tumba fanns tidigare ett annat kriminellt nätverk, från början med namnet Tumba Lords men i slutet av 1990-talet bytte de namn till Fucked for Life (FFL). Även FFL knöts till ett antal omskrivna rån, däribland Hallundarånet och ett värdedepårån i Akalla.

2013 beskrevs läget i norra Botkyrka så här av polisen:

Den största delen av de aktuella ”gängen” kan enligt SGI-gruppen karaktäriseras som relativt lösa grupperingar eller nätverk utan några bestämda ledare eller fasta strukturer. Grupperna skiftar hela tiden; när ett brott planeras av de mest pådrivande rekryteras lämpliga personer i området. SGI-gruppens uppfattning är dock att det finns en välorganiserad mindre krets som har en mycket tät sammanhållning, tydlig struktur och bestämda ledarfigurer. Denna krets, som enligt polisens uppgift kan karaktäriseras som ett kriminellt gäng, består av personer som har känt varandra under en lång tid och svarar för planeringen och genomförandet av en stor del av den grova brottsligheten, exempelvis rån. Vid behov rekryterar de andra ur det större nätverket. Då kan det även handla om minderåriga personer. Kretsen har bra kontakter med olika kriminella grupperingar både i övriga Sverige och utomlands.

SGI betyder Särskilda gänginsatsen och var en grupp sm specifikt arbetade mot kriminella gäng och nätverk i norra Botkyrka (Aiby, Fittja, Hallunda, Norsborg) med start i slutet av 1990-talet. 2017 uppstod en omfattande debatt om ett offentligt konstverk som hängdes upp i Fittja. Konstverket som ursprungligen gjordes 2013 avbildade tre personer som anses ha varit medlemmar i Fittja Boys,

Beskrivningen från 2013 liknar onekligen den som polisen ger än idag av läget i Botkyrka när det gäller kriminella gäng. et är också uppenbart att det i nuläget inte finns några våldsamma konflikter mellan olika kriminella nätverk i Botkyrka.

Så här beskrivs Botkyrkanätverket idag av Expressen:

Nätverket hanterar narkotika och har en hög våldskapacitet och god tillgång till vapen. I höstas mördades en av nätverkets medlemmar, vilket har lett till en situation som enligt polis kan leda till nya våldsdåd. De som befinner sig längst ned i nätverket hjälper narkotikaförsäljarna i Fittja centrum att hålla vakt. En av ledargestalterna avtjänar just nu ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott, där kopplingar finns till en ledarfigur i det kriminella nätverket Black Cobra. Nätverkets innersta kärna består enligt polisen av 34 personer, varav flera har avtjänat fängelsestraff för grova våldsbrott och narkotikabrott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Gängland Malmö – Holma och KroksbäckGängland Göteborg – Tynnered >>
Advertisements