Vänsterpartiet motverkar miljö- och klimatförbättringar

Vänsterpartiet i Göteborg och Vänsterpartiet på riksplanet genom Grith Fjeldmose, Gunvor Bergquist, Erik Kyrkander och Elin Segerlind har presenterat en klimat- och miljöfientlig linje i en debattartikel i ETC. De vill inte bygga om Preems raffinaderier och de vill inte ha miljövänligare fartygstrafik.

I debattartikeln skriver de att de motsätter sig en utbyggnad och ombyggnad av Preemraff i Lysekil trots att detta i stort innebär mindre utsläpp av miljöfarliga ämnen och växthusgaser. De vill inte heller ha en utbyggnad och ombyggnad av Preemraff i Göteborg trots att syftet där är att öka produktionen av biobränslen. De motsätter sig också en utbyggnad av LNG-terminaler som möjliggör en miljö- och klimatvänligare fartygstrafik.

De tre sakerna hör dessutom ihop. En utbyggnad av LNG-terminaler innebär mindre utsläpp av miljöfarliga ämnen som svaveldioxid, kväveoxider och stoftpartiklar samt mindre utsläpp av växthusgaser som kväveoxider och koldioxid. Detta innebär också att användningen av naturgas ökar så att den förbränning som idag söker på oljefälten utan någon som helst nytta på sikt kan upphöra. Den totala mängden uppeldad naturgas kommer därför inte att öka lika mycket som användningen av LNG. Sammantaget innebär det minskade utsläpp av växthusgaser då LNG-drivna fartyg släpper ut mindre än nuvarande fartyg som drivs av fartygsdiesel (bunkerolja).

Med minskad efterfrågan på bunkerolja behöver raffinaderierna minska produktionen av sådant bränsle. Detta innebär att raffinaderierna måste byggas om och ut för att producera lättare bränslen som bensin och fordonsdiesel istället.

Sammantaget innebär utbyggnaden och ombyggnaden av raffinaderierna och nya LNG-terminaler minskade utsläpp av växthusgaser och minskade utsläpp av miljöfarliga ämnen. Vänsterpartiet motsätter sig detta på grund av någon slags princip om att ingenting får byggas som har med fossila bränslen att göra. Det innebär att de motsätter sig en milj- och klimatvänligare sjöfart. Det innebär att de försvarar en försurningspolitik, en politik som innebär att många människor dör av utsläppsrelaterade sjukdomar och att de försvarar en politik som innebär att växthusgasutsläppen från sjöfarten inte minskar. För det finns idag inget alternativ till fossila bränslen när det gäller sjöfarten.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!