Hittills har covid-19 varit ett mindre problem än influensa

36 personer har dött av covid-19 i Sverige detta år. Hur många som dött av influensa denna vinter finns det inga exakta siffror på men antagligen har det varit ett bra år med få döda, vilket betyder omkring 700 döda av influensa.  I Europa inom EU handlar det kanske om cirka 100 gånger så många, dvs 70 000 – 80 000. I hela världen har det hittills dött cirka 20 000 av covid-19. Hur många som dött av årets influensa i hela världen är okänt.

De som dör av influensa ett normalår är exakt samma människor som också dör av covid-19. Äldre med bakomliggande sjukdomar. Under en influensaepidemi med en ny influensavirusstam brukar det dock vara annorlunda, då dör främst unga och medelålders, så var det med asiaten, hongkong och svininfluensan.

För mig är det uppenbart att det uppskruvade tonläget kring covid-19 och de panikartade åtgärderna i många länder är ett större problem än själva viruset. Samtidigt så skulle antagligen antalet smittade och döda varit många, många fler, om åtgärder inte vidtagits. Så åtgärderna som vidtagits i Sverige får väl betraktas som nödvändiga medan många av de åtgärder som vidtagits i andra länder bara är symbolisk och ett utslag av svaga regeringar som vill visa handlingskraft. De saknar i många fall betydelse för att minska smittspridningen.

Medias överdrivna hysteriska tonläge hade vi dock utan tvekan kunnat klara oss utan. Det är som Dick Sundevall skriver i Magasinet Paragraf:

det är intressant att se hur en del normalt lugna, analytiska och eftertänksamma personer nu har flippat ur. Tänker på vissa ledarskribenter och andra framträdande medborgare av olika slag.

Jag tror att det kan vara så här. De framlever sina liv i bostadsområden och med löner som nästan alltid skyddar dem från olika samhällsproblem. De kan köpa sig förbi de flesta problem och/eller lösa dem via sina nätverk av andra priviligierade.

Men så helt plötsligt kommer larmsignalerna om coronaviruset – något som de inte kan köpa sig fria från. Inte ta sig runt. Tvärtom är de ju deras ungdomar som har åkt på dyra skidresor till de italienska eller österrikiska alperna. Eller i varje fall deras kompisar. Samtidigt rasar deras stinna aktieportföljer i värde. Då förlorar de den lugna distans de annars kan ha till olika samhällsproblem.

Helt plötsligt är det något de själva kan råka ut för – kanske dö av. Liksom deras gamla föräldrar. Lugnet, analysen och eftertänksamhet flyger ut genom fönstret. Och kvar blir bara en liten rädd människa som inte vill dö.

Medelåldern för de 36 personer som dött av covid-19 är 82 år enligt en artikel i DN. 27 av dem har dött i i Stockholm, Uppsala och Södermanlands län. 4 stycken har dött  i Östergötlands län. Av de smittade finns 42,2% i Stockholms län som har cirka 23% av Sverige befolkning. Smittspridningen är störst i Stockholm, Östergötland och Jämtlands län.

Jag tror vi måsta ta det lite lugnare och inte vara hysteriska när det kommer till covid-19. Det är inte jordens undergång eller mänsklighetens undergång. Den ekonomiska kris som åtgärderna för att stoppa covid-19 orsakat är däremot något att oroa oss för även om det tillfälligt är bra för klimatet och miljön. Dessutom innebär åtgärderna en minskad brottslighet. Folk är hemma vilket innebär färre inbrott, folk är inte ute och super vilket borde innebära färre våldsbrott även om något sådant ännu inte syns i statistiken (misshandelsbrott och supande är normalt vanligare på sommaren) och färre människor på stan borde innebära färre rån.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!