Avkriminalisera eget bruk av narkotika samt innehav för eget bruk

Att avkriminalisera eget bruk och innehav av narkotika för eget bruk är en åtgärd som skulle få många positiva effekter. Det skulle frigöra resurser hos polisen och rättsväsendet som då kan sätta fler resurser på att utreda grövre brott såsom knarksmuggling, cannabisodling, knarklangning, gängskjutningar, människohandel med mera. Dessutom skulle det innebär en minskad dödlighet på grund av narkotika och minskad makt för de kriminella gängen.

Narkotikamissbruk bör precis som alkoholmissbruk betraktas som en sjukdom istället för ett brott. Alkoholmissbrukare erbjuds vård och hamnar inte i fängelse eller får böter så att de hamnar i en skuldfälla och i belastningsregistret. Även narkotikamissbrukare borde erbjudas vård på samma villkor som alkoholmissbrukare istället för straff. Straff är en meningslös åtgärd mott missbruk och beroende. Det hjälper inte ett dugg.

Avkriminalisering av eget bruk av narkotika inklusive innehav för eget bruk skulle rädda liv då det skulle minska narkotikadödligheten.

Att återgå till den situation som Sverige hade innan 1988/1993 är inte heller en märklig åtgärd och det skulle göra Sverige mer likt andra länder. I både Danmark och Norge är eget bruk och eget innehav avkriminaliserat.

All forskning som finns och alla myndigheter som hanterar hälsan hos den svenska befolkningen säger samma sak. Den svenska narkotikalagstiftningen är ineffektiv och skapar mer lidande än vad som är rimligt. Brottsförebyggande rådet (Brå) säger att det inte finns några  tecken på att kriminalisering av eget innehav och eget innehav har någon avskräckande effekt på ungdomars drogvanor. Folkhälsomyndigheten vill bland annat att narkotikastrafflagen ska utvärderas, speciellt i förhållande till eget innehav och eget bruk.

Det enda större politiska parti som vill avkriminalisera eget bruk av narkotika är Vänsterpartiet. Det måste ju rimligen också omfatta en avkriminalisering av narkotikainnehav för eget bruk. För annars saknar den föreslagna förändringen syfte. Det blir i praktiken ingen förändring.

Rent statistiskt skulle det också innebära en kraftig minskning av brottsligheten i Sverige. Den här typen av mindre narkotikabrott är tillsammans med bedrägerier de enda brott som ökat kraftigt sen 1990-talet (innehav för eget bruk och eget bruk kriminaliserades 1988 och straffen skärptes till fängelstraff som hårdaste påföljd år 1993).

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!