Gängland Stockholm – Vårberg och Skärholmen

Enligt polisen och finns det ett kriminellt nätverk med bas i Vårberg och Skärholmen. 30 män ska vara kopplade till nätverket. Det troliga är att detta är en överdriven siffra. Majoriteten av dem är födda på 90-talet och den yngste som av polisen anses ingå i nätverket har precis fyllt 16 år.

Enligt polis har det under en tid funnits en konflikt mellan medlemmar i Vårberg-Skärholmennätverket och medlemmar i Vårbynätverket. Konflikten sträcker sig flera år tillbaka och har kopplats till både mord och skjutningar.

En medlem i Vårberg-Skärholmennätverket har dömts för grovt vapenbrott, efter en skjutning med automatvapen. Enligt åklagare var målet en medlem i Vårbynätverket och skjutningen ska ha varit en hämndaktion efter ett mord på en 20-årig man.

2017 publicerade Stockholm stad en rapport om Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng där det bland annat konstateras att ungdomar i Skärholmens stadsdelsnämndsområde som omfattar de nämnda stadsdelarna ligger nivån av kriminalitet högre i Skärholmen än i Stockholm som helhet, Däremot upplever de en större trygghet och anser i lägre utsträckning än andra att det finns informell kontroll (ex. hederskultur och liknande). Situationen bedöms dock vara värre i Bredäng och Vårberg. Alla stadsdelarna anses av polisen ha kriminella nätverk.

Flera personer som kan kopplas till nätverket har också dömts eller misstänkts för grova narkotikabrott. Nätverket har enligt polisen ett stort våldskapital och en medlem har tidigare dömts till fängelse efter en tortyrliknande misshandel på Långholmen i centrala Stockholm, där offret bland annat tvingades klä av sig naken och simma i det 16-gradiga vattnet.

Narkotikabrott

I februari 2020 gjorde polisen ett tillslag mot det enligt dem existerande kriminella nätverket i Vårberg-Skärholmen. Ett tiotal personer greps som misstänkta för grovt narkotikabrott. en av de gripna var under 18 år. Polisen menade att den gripna gruppen styrt narkotikabrottsligheten i Vårberg med Vårbergs centrum som viktigaste plats för gatulangningen. I september väcktes åtal mot 12 personer för narkotikabrott av olika grad:

Flera av de individer som nu åtalas ska enligt åklagare ha ingått i ett större kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg. En av de åtalade är kvinna vilket är ovanligt i sådana här sammanhang.

– En person i nätverket, som vi uppfattar som en ledargestalt, åtalas för människohandel då han har rekryterat in och utnyttjat ungdomar i nätverkets brottsliga verksamhet. Elva av de åtalade individerna har, enligt vad utredningen visar, ingått i ett brottsnätverk som har styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg, säger kammaråklagare Lars Ågren på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

De rekryterade ungdomarna som åtalet om människohandel gäller var 17 år när de tvingades in i verksamheten genom misshandel och hot. Det är första gången ett åtal om människohandel väcks i samband med rekrytering till kriminella gäng.

12 personer åtalades för grovt narkotikabrott, 1 person vid namn Hussein Ibrahim för människohandel, två personer, Nour El-Gourari och Reda Mohammed El-Gourari för penningtvätt och den sistnämnde också för övergrepp i rättssak. Alla de tre nämnda ingår bland de personer som också åtalades för grovt narkotikabrott.

I början av juni 2020 grep polisen tre personer misstänkta bland annat för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott efter en husrannsakan i Vårberg. De har nu häktats. I lägenheten fanns skjutvapen, sprängmedel och knark i stora mängder. Om dessa personer är kopplade till det kriminella nätverket området är oklart men polisen har uppgett att en av dem är en nyckelfigur i ett kriminellt nätverk.

2022 splittrades nätverket i Skärholmen och Vårberg i två delar. Konflikten har resulterat i två mord och ett planerat mord.

Uppdaterat 2022-04-06

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!